Θέμα: Η οικολογική διαχείριση του συστήματος των πόλεων των Νέων Αιρετών Περιφερειών.....
Η βασική παρέμβαση που προκρίνεται ως απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και αειφόρο εξασφάλιση της ανάπτυξης της περιφέρειας πρέπει να κατευθυνθεί στην βελτίωση του οικιστικού συστήματος (πλέγμα οικισμού) της περιφέρειας με τη ταυτόχρονη φροντίδα να συναρτηθεί ορθολογικά, Λειτουργικά με τις οικιστικές και βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.
Η παρέμβαση θα στοχεύσει στην απάλειψη και άμβλυνση των κρισιογενών καταστάσεων και χωρικών διατάξεων, κυρίως των μεγαλυτέρων οικισμών οι οποίοι και τις προκαλούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέμβουμε διορθωτικά αποκαθιστώντας κατά το δυνατόν τις βασικές ασθένειες των πόλεων ήτοι:
1) Τον κοινωνικό διαχωρισμό των τάξεων μέσα στο σώμα του αστικού ιστού όπου οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις χωροθετούνται μέσω των δυνάμεων της αγοράς γης στις δυσμενέστερες λειτουργικά, οικολογικά και αντιληπτικά (αισθητικά) περιοχές.
Τούτο έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την συνεχή υποβάθμιση αυτών των περιοχών, εφόσον δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
2) Το κυκλοφοριακό φράξιμο σαν συνηθέστερο σύμπτωμα της λανθασμένης και ασύμβατης χωροθέτησης των χρήσεων γης γεγονός το οποίο αποτελεί την γενεσιουργό αιτία όλων των κακών της πόλης.
3) Την λειτουργική υποεξυπηρέτηση των τομέων της πόλης, δηλαδή την πρόνοια εξοπλισμού όλων των τμημάτων της με τις απαραίτητες δραστηριότητες για την ολοκληρωμένη εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων τους, των παραπάνω απαιτηθησομένων από τους κοινωνικούς εταίρους, των απαραίτητων προτύπων καλυφθησομένων αναγκών τόσο θεματικά όσο και μετρικά.
4) Την εξασφάλιση της οικολογικής και περιβαλλοντικής διάστασης αλλά και αειφόρου ανάπτυξης των πόλεων εις το μέλλον. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη τόσο διοικητικών διατάξεων των προκριθησομένων χρήσεων γης για την εξασφάλιση της ελαχιστοποίησης της καταναλισκομένης ενέργειας όσο και των εκπεμπομένων ρύπων.
Η παραπάνω στόχευση για να πραγματοποιηθεί πρέπει να ελεγχθεί κατ’αρχήν και στη συνέχεια να βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση τόσο η λειτουργική δομή κάθε πόλης όσο και το συνολικό οικιστικό σύστημα των νέων αιρετών περιφερειών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μπολώνιας Ιταλίας
Πρόεδρος τ. Νομαρχών