ΑΡΗΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ:
''Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τα ίδια.''
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
( Ηλεκτρισμός – Καθαριότητα )
Είναι τα τέλη , που πληρώνει ο πολίτης και εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ και λέγονται έτσι γιατί επιστρέφουν προς τον πολίτη ως υπηρεσίες ηλεκτροδότησης των δρόμων και κοινοτήτων (χρήματα τα οποία κρατά άμεσα η ΔΕΗ). Τα υπόλοιπα δε , χρησιμοποιούνται από το Δήμο για αποκομιδή σκουπιδιών , συντήρηση απορριμματοφόρων και πληρωμή μισθών. Από αυτό το ποσό δεν μπορεί ο Δήμος να χρησιμοποιήσει χρήματα προς άλλη κατεύθυνση , όπως δεν μπορεί και να το πριμοδοτεί αυτό το ποσό από άλλους πόρους. Είναι δηλαδή ένα ποσό που συγκεντρώνεται από τους πολίτες για τα απορρίμματα που παράγει ο καθένας και για όλο τον κοινόχρηστο φωτισμό του Δήμου. Θα ήταν λοιπόν δίκαιο να πληρώνει ο κάθε πολίτης τα ίδια χρήματα γιατί περίπου τα ίδια σκουπίδια παράγουμε. Ή και να μην παράγουμε τα ίδια δεν υπάρχει τρόπος να ζυγίσουμε τα απορρίμματα σπίτι , σπίτι.
Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα πολιτών. Σπίτια εκτός σχεδίου και εκτός κοινοτήτων.................. ( Δημοτικών & Τοπικών Διαμερισμάτων ) πληρώνουν 2,5 φορές περισσότερο. Το σκεπτικό (λάθος) είναι , ότι είναι μακριά και χρειάζονται περισσότερα καύσιμα και περισσότερες εργατοώρες για να περισυλλέξουν τα απορρίμματα , της Σαμπάριζας και των Πηγαδιών , απ’ότι στο Θερμήσι , της Λεπίτσας και του Δορουφιού – Θυνί απ’ότι της Κοιλάδας και της Βερβερόντας από το χωριό του Πορτοχελίου.
Αν το σκεπτικό ήταν χιλιομετρικό τότε και οι κοινότητες θα έπρεπε να είχαν διαφορές. Δηλαδή θα έπρεπε να ξεκίνουσε ακριβότερα από τη Θερμησία και σταδιακά να μειωνόταν μέχρι τα Δίδυμα που είναι δίπλα στα απορρίμματα. Αυτό όμως θα ήταν μεγάλο λάθος. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τα ίδια.
Από κάποιους ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να χτίζει ο καθένας σε όποιο βουνό θέλει και να πληρώνει τα ίδια.
Σωστό ! αν περνούσες και του μάζευες τα σκουπίδια όμως. Σε κανένα βουνό ή παράδρομο δεν μπαίνει απορριμματοφόρο , π.χ. στη Βερβερόντα σε μια ευθεία 3 χλμ. μαζεύονται απορρίμματα από 200 σπίτια και πλέον (γιατί όλοι τα κατεβάζουν στον κεντρικό δρόμο ) δουλεύοντας το απορριμματοφόρο στο ρελαντί μέσα σε μισή ώρα. Είναι σίγουρο ότι μέσα στο Κρανίδι παράδειγμα θα κάνει διπλή εργατοώρα και θα καταναλώσει τα διπλά καύσιμα ή τριπλά για τα ίδια σπίτια. Εξάλλου αυτός που μένει εκτός οικισμού πληρώνει ούτως ή αλλιώς διπλάσια ή και πολύ περισσότερα γιατί μια μονοκατοικία πέρα από τους κύριους χώρους σίγουρα έχει κάποια υπόγεια - garage – αποθήκες , ενώ ένα διαμέρισμα είναι συνήθως 80 – 120 τ.μ.
Να θυμίσω μάλιστα ότι εκτός οικισμών δεν είναι μόνο πλούσιοι , υπάρχουν οικισμοί - Μετόχι , Σωληνάρι , Σαμπάριζα , Πηγάδια , Δάρδιζα , Κουβέρτα , Πετροθάλασσα , Φλάμπουρα , Δισκούρια , Βερβερόντα , Θυνί , Λάκκες , Δορούφι , Λεπίτσα , Σαλάντι , - δεν είναι μόνο Κόστα και Άγιος Αιμιλιανός . Πέρα όμως από όλα αυτά , πιστεύω , ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή δουλειά στον νέο αυτό Δήμο πιο δίκαιη και πιο ορθολογική. Επισυνάπτω και έναν πίνακα που δείχνει πως είναι η κατάσταση σήμερα και κρίνετε εσείς αν υπάρχει δίκαιο ή άδικο κάπου , και αν πρέπει να διορθωθεί.
ΕΣΟΔΑ
Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων , μετά την παρακράτηση της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση
Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για ανταποδοτικότητα και να είμαστε όλοι ίσοι , πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα.
Αρης Δημαράκης
Αντιπρόεδρος
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας