ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
Σημαντικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για....... τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές».
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP - που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης - έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του Υπουργείου, για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.
Προανήγγειλε ακόμη ότι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μία ημέρα μετά θα γίνει η Προκήρυξη για να στελεχωθεί το Δ.Σ του. Παράλληλα δρομολογείται η διαδικασία για την απόσπαση πέντε καταρτισμένων επιστημόνων από τον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, βάσει της αξιολόγησης των βιογραφικών που έχουν αποστείλει οι ενδιαφερόμενοι.
«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Κύπρου, αλλά και να συντμήσουμε τους χρόνους τηρώντας απολύτως το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει» υπογράμμισε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, θυμίζοντας ότι η Λευκωσία ξεκίνησε με την ανακήρυξη ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και έβαλε γεωτρύπανα το 2011.
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα συζητηθούν οι δρομολογούμενες έρευνες σε Πατραϊκό και Κατάκολο. «Αποτελεί χρέος να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες ορατά ανταποδοτικά οφέλη», όπως είπε.
Τέλος, επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, «σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή μας και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.