eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

''ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ¨Στο πλευρό της συντονιστικής επιτροπής αγώνα η δημοτική κοινότητα Ερμιόνης ''

''ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΣΦΙΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ...''

Διαβάστε τι δήλωσε στο eikonoskopio news ο συντονιστής της επιτροπής αγώνα Σταύρος Γεωργίου...

Ρεπορτάζ για το eikonoskopio news: Μίλτος Ιωαννίδης
foto eikonoskopio απο την χθεσινή συνεδρίαση

Το θέμα των απορριμμάτων (που έχει εξελιχθεί σε δυσεπίλυτο γρίφο), και το σχετικό  ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα , συζητήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην δημοτική κοινότητα Ερμιόνης. 
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τα θέματα στην ατζέντα, ήταν ο δεματοποιητής, η τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση της χωματερής (Χ.Α.Δ.Α.) στη θέση "ΣΤΑΥΡΟΣ" Διδύμων που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ναυπλιέων, η πρόθεση από πλευράς δήμου Ερμιονίδας να ξεκινήσει το πρόγραμμα "ανακύκλωση στην πηγή", το τι διεμήφθη στην πρόσφατη συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλου με αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-Πελοποννήσου,καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο Περιφέρειας για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
Ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Σταύρος Κούστας, υποστήριξε την -πάγια θέση της δημοτικής αρχής- για άμεση απομάκρυνση του δεματοποιητή,τονίζοντας ότι "ο δεματοποιητής είναι δέσμια υποχρέωση μας"  και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 12 δεματοποιητές που εντάχθηκαν στον τότε Περιφερειακό σχεδιασμό (όταν περιφερειάρχης ήταν ο κ. Αγγελόπουλος) σημειώνοντας: "Από τους 12 δεματοποιητές έχουν εγκατασταθεί μόλις οι τρεις. Οι υπόλοιποι γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί; και μάλιστα ο πρώτος που εγκαταστάθηκε ήταν στα Δίδυμα."Ακόμη ο κ. Κούστας, υποστήριξε ότι "ο δεματοποιητής κατά εποχές δεν λειτούργησε διότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έκανε προγραμματική σύμβαση.  Ο εργολάβος που λειτουργούσε τον δεματοποιητή μέχρι το τέλος του 2010 είχε πληρωθεί-μόνο από τον ΦΟΔΣΑ- 90 χιλιάδες Ευρώ. Εμείς ως δήμος Ερμιονίδας, έχουμε πληρώσει περί τις 130.000 Ευρώ για τον δεματοποιητή. Όμως όπως ξέρουμε όλοι, το όλο καθεστώς της λειτουργίας του δεματοποιητή, εμπίπτει σε φοβερά..... 
......... γραφειοκρατικά γρανάζια. Τα χρήματα αυτά ο εργολάβος τα εισέπραξε μέσα από μια δίμηνη σύμβαση. Ο συγκεκριμένος δεματοποιητής και να δουλεύει δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω του ότι είναι μικρό το μηχάνημα. " Τέλος ο κ. Κούστας, γνωστοποίησε τις πρωτοβουλίες που αναμένονται από την δημοτική αρχή, και την πρόταση (που έχει κατατεθεί από μελετητικό γραφείο  ) για επέκταση της ανακύκλωσης (μέσα στην οποία είναι και η κομποστοποίηση), προσθέτοντας παράλληλα ότι "είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ" ενώ αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο, από τον κ. Κουκουλόπουλο.

Παναγιώτης Μέξης: 
"Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό"
Ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μέξης, επισήμανε ότι "πρέπει να έχουμε το θάρρος και την παρρησία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν κάποιοι θέλουν να μετακυλήσουν της δικές τους υπαρκτές ευθύνες, σε προηγούμενες διοικήσεις,τότε αποδεικνύουν ότι δεν έχουν την τόλμη και το θάρρος, να πράξουν αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά.Είναι μεγάλη υποκρισία να ακούμε από την δημοτική αρχή ότι έχει λύσεις χωρίς να τις καταθέτει.Είναι μεγάλη υποκρισία  να υποστηρίζει η δημοτική αρχή να φύγει ο δεματοποιητής και ταυτόχρονα, να πληρώνει 30.000 Ευρώ για το κόστος της μεταφοράς ρεύματος, και να νομιμοποιεί έτσι την λειτουργία του δεματοποιητή. " Και στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: "Ακούμε από την δημοτική αρχή να υποστηρίζουν ότι θα κάνουν προσπάθειες να φύγουν τα σκουπίδια. Όταν όμως η προηγούμενη διοίκηση του τέως δήμου Κρανιδίου, έκανε προσπάθειες να μεταφέρει τα δέματα  στην Καλαμάτα, κάποιοι έσπευσαν να κάνουν καταγγελίες και στη συνέχεια εκμεταλλεύονταν το θέμα πολιτικά.". Παράλληλα ο κ.Μέξης επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή, καταλογίζοντας της "απειρία και έλλειψη έγκαιρων και έγκυρων ενεργειών" που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της όλης κατάστασης. Επιπροσθέτως ο κ. Μέξης αναφέρθηκε στον εμπαιγμό της πολιτείας προς τους ΟΤΑ, αναφέροντας τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν  προς τον τέως δήμο Ερμιόνης-από το 2008-ώστε να κλείσουν οι χωματερές, χωρίς να υπάρχει πρόταση για το που θα πάνε τα σκουπίδια, και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για Περιφερειακό σχεδιασμό. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον δεματοποιητή ως  την μοναδική λύση που υπήρχε με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και με τα πρόστιμα να πέφτουν (στην κυριολεξία) βροχή. Τέλος ο κ. Μέξης, χαρακτήρισε ως επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από πλευράς του δήμου λέγοντας ότι: "Ο δήμος προχωράει μπροστά και λειτουργεί. Γι αυτό εκλέγονται άλλωστε οι αιρετοί, Για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Και γι αυτό δεν τους δεσμεύει κανένας. Στόχος μας είναι να φύγουν άμεσα τα δέματα και τα απορρίμματα και θα συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση".

Πρόεδρος-Γιάννης Κρητσωτάκης: 
"Πρέπει να φύγουν άμεσα τα δέματα και τα απορρίμματα"

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης, κ. Γιάννης Κρητσωτάκης, τόνισε στα παριστάμενα μέλη της επιτροπής αγώνα ότι "Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα σας. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να εναρμονιστούμε με την απόφαση της Περιφέρειας. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φύγουν τα απορρίμματα, και να δημιουργηθεί μια νέα χωματερή. Όμως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ότι αν απομακρυνθεί ο δεματοποιητής, τι θα γίνει με τα σκουπίδια;" και πρόσθεσε: "Σε συνεργασία με εσάς, θα πιέσουμε όλους τους αρμόδιους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε κοντά σας. Θα απευθυνθούμε μαζί στον ΦΟΔΣΑ, στην περιφέρεια,και στον δήμο μας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να φύγουν τα δέματα και τα απορρίμματα από τον Σταυρό Διδύμων ". 
  Ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Δάγκλης, τόνισε την πλήρη αντίθεση του στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα χωματερή επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης για το θέμα των απορριμμάτων εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράσταση του στα μέλη της συντονιστικής  επιτροπής αγώνα. Ακόμη ο κ. Δάγκλης ανέφερε ότι ο τέως δήμος Ερμιόνης, μέχρι τις 31/12/2010 δεν είχε πάει τα απορρίμματα του στα Δίδυμα, προσθέτοντας ότι οι τέως δήμου Κρανιδίου και Ερμιόνης, είχαν αποφασίσει το κλείσιμο των χωματερών-που προϋπέθετε την λειτουργία του δεματοποιητή- Τέλος ο κ. Δάγκλης, σημείωσε ότι "σήμερα τα σκουπίδια είναι χύμα. Ζητάμε να κλείσει άμεσα η μοναδική χωματερή που άνοιξε η νέα δημοτική αρχή στην θέση ΣΤΑΥΡΟΣ Διδύμων " καθώς και την "άμεση απομάκρυνση των δεμάτων και τον απορριμμάτων".



Σταύρος Γεωργίου: 
"Προσπαθούμε να προφυλάξουμε όλη την Ερμιονίδα"

 

Ο συντονιστής της επιτροπής αγώνα κ. Γεωργίου μίλησε στο eikonoskopio news και αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί,  στους Φούρνους, μετά και την δημοσιοποίηση της μελέτης της Τ.Υ. του δήμου Ναυπλιέων υποστηρίζοντας: "Στους Φούρνους όπως έχει πολλάκις δημοσιοποιηθεί τα νερά είναι μολυσμένα με το εξασθενές χρώμιο. Αυτό είναι επικίνδυνο και καρκινογόνο.Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να βρούμε λύση. Εμείς απορρίπτουμε την μελέτη και καλούμε και τον δήμο να πράξει το ίδιο". Ακόμη ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι "Θα απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδιο, για να δοθεί λύση στα σκουπίδια. Το 2012 θα είναι για εμάς έτος της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφορά την υγεία μας και το περιβάλλον μας."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ NEWS:
το μέλος του Εικονοσκοπίου και Δημοσιογράφος Μίλτος Ιωαννίδης