eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

''Η μωρία και η έπαρση έρμα δεν έχει''

''Οι μέσα και οι απέξω''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Φαίνεται ότι όταν στριμώχνεται το αυτοπροσδιοριζόμενο ως τοπικό think tank της Ερμιονίδας (που επειδή έχει ή δηλώνει μόνιμη κατοικία στην Ερμιονίδα νομίζει ότι του ανήκει ο τόπος) καταφεύγει στον διαχωρισμό: «εσείς που φύγατε, εμείς που μείναμε». Έτσι αυτοί που μείνανε δικαιούνται να ομιλούν, αυτοί που φύγανε όχι. Περιέργως όμως οι απομείναντες μιλούν με άνεση για το τι γίνεται στην....
.... Επίδαυρο, Καλαμάτα, στο Ναύπλιον, στην Αθήνα, όπου όχι μόνον δεν κατοικούν, αλλά ούτε τόπος καταγωγής τους είναι, ούτε έχουν εκεί κανένα συμφέρον, πατρικό σπίτι, κτήματα, εξοχικά, αναμνήσεις, γνωστούς και φίλους. Οξύμωρο το σχήμα.
Αλλά αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, και φροντιστές εκπαιδευτικοί, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκπαιδεύετε και φροντίζετε την νεολαία μας και την προτρέπετε να δώσει εξετάσεις για επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει δουλειά στην Ερμιονίδα. Κάντε μία στατιστική προηγουμένων ετών, από το 1970 ας πούμε και δώθε. Πέστε μας πόσοι από αυτούς που εκπαιδεύσατε και πέρασαν σε κάποια σχολή ενεργοποιήθηκαν μετά στην Ερμιονίδα; Ελάχιστοι, γιατί στην Ερμιονίδα δουλεύουν ψαράδες, κτίστες, γκαρσόνια, μαγαζάτωρες, αγρότες, απλοί υπάλληλοι, και δεν εκπαιδεύσατε τη νεολαία για αυτά τα τοπικά επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχία ανωτέρας και ανωτάτης εκπαίδευσης. Αν μάλιστα το Δημόσιο είχε τις κανονικές του διαστάσεις ακόμη πιο λίγοι μορφωμένοι θα έμεναν στον τόπο, όπως και αν η εξοχική κατοικία δεν είχε την εύνοια της κομματικοκρατικής μηχανής.
Περιέργως όμως, οι γονείς που μένουν στην Ερμιονίδα καμαρώνουν για τα παιδιά τους που μορφωθήκανε και προκόψανε και που είναι φυσικό να βρίσκονται εκτός Ερμιονίδας.
Τι το θέλετε το άγαλμα του Ρέπουλη; Έμεινε μόνιμα στο Κρανίδι να ασκήσει το επάγγελμά του; Τι το θέλετε το άγαλμα του Κρανιδιώτη που η οικογένειά του είχε φύγει πριν αυτός γεννηθεί; Τι τρέχετε πίσω από εφοπλιστές, προσωπικότητες, βιομήχανους, που κατάγονται από την Ερμιονίδα για να θυμηθούν τον τόπο τους και να κάνουν κάτι γι’ αυτόν; Δεν έχετε ομοίους αυτών που μείνανε στο τόπο και μεγαλούργησαν;
Η μωρία και η έπαρση έρμα δεν είχε ποτέ. Δεν δίνουν ούτε είδωλο σε κάτοπτρον προς αυτογνωσίαν.

Σημείωση: Υπενθυμίζω ότι οι κάτοχοι εξοχικών και βιλών με τεράστιες εκτάσεις, που σήμερα είναι οι μεγάλοι ιδιοκτήτες στην Ερμιονίδα δεν μένουν εκεί μόνιμα, δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ επαγγελματικά και σχεδόν όλοι δεν έχουν σχέση με τον τόπο αυτόν. Τουλάχιστον το 1/3 των σπιτιών των οικισμών Ερμιονίδας ανήκει σε παλιούς κατοίκους που το χρησιμοποιούν ως εξοχικό. Τουλάχιστον η μισή ιδιόκτητη γη ανήκει σε παλιούς κατοίκους που δεν μένουν στην Ερμιονίδα. Τουλάχιστον τα ¾ της λεγόμενης πνευματικής ζωής του τόπου δεν έχει σχέση με τους μόνιμους κατοίκους.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος