eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

''Η γιορτή ελιάς και λαδιού στο Κρανίδι''

''Τα τοπικά μας προϊόντα στο επίκεντρο γιατί «είναι ευλογημένη η γη που παράγει»..''
Ρεπορτάζ για το eikonoskopio: Μίλτος Ιωαννίδης

Η 1η γιορτή ελιάς και λαδιού πραγματοποιήθηκε χθες την Κυριακή στο προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου Κρανιδίου στα πλαίσια της προβολής των (ονομαστών) τοπικών προϊόντων της Ερμιονίδας. Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου κα. Δήμητρα Μονά, αναφέρθηκε στην πλούσια παράδοση που έχει στην περιοχή μας η καλλιέργεια της ελιάς, και υποστήριξε ότι το «λάδι, είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή του τόπου μας».............
«Μ' έχει ο θεός ευλογημένη κι είμαι γεμάτη προκοπή . Είμ' η ελιά η ευλογημένη»
Το παραπάνω απόσπασμα από το ποίημα «η ελιά» του ποιητή Κωστή Παλαμά, που απήγγειλε-στην χθεσινή γιορτή-ο μαθητής Βασίλης Σίδερης, είναι χαρακτηριστικό. Αποδεικνύει την «ιερότητα» του δέντρου της ελιάς από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελιάς ως «δεύτερο νερό», για να τονίσουν τις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με μελέτες, η Ελλάδα, είναι Τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιολάδου και καλύπτει σχεδόν το 16% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά την περιοχή μας, η καταγραφή των (36 η και περισσότερων) παλαιών ελαιοτριβείων Κρανιδίου(χρονική περίοδος 1920-1980), από τον κ. Άγγελο Α. Βαρκαρόλη είναι ενδεικτική. Σχεδόν κάθε οικογένεια διέθετε και το δικό της ελαιοτριβείο. 

Κάτι που αν μη τι άλλο καταδεικνύει την πλούσια παράδοση της Ερμιονίδας στην καλλιέργεια της ελιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της γιορτής, ο επισκέπτης, είχε τη δυνατότητα να δει ζωγραφιές από τους μαθητές των σχολείων μας, με θέμα την ελιά, παλιές φωτογραφίες με ελαιοπαραγωγούς την ώρα της δουλειάς, καθώς και να απολαύσει πλούσιο «μενού» με βάση το εκλεκτό ντόπιο  ελαιόλαδο .

Τι είπαν οι γεωπόνοι κκ. Περιμένης και Δημαράκης
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι πολίτες τις τοποθετήσεις των γεωπόνων Ηλία Περιμένη και Βαγγέλη Δημαράκη. Ο κ. Περιμένης, τόνισε την προσδοκία του να γίνει θεσμός η γιορτή της ελιάς προκειμένου να «συμβάλλει αυτή η γιορτή ώστε το ελαιόλαδο να γίνει ακόμα πιο γνωστό» κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναφορά στο δέντρο της ελιάς. «Στην Ελλάδα η ελιά καλλιεργείται από τα Μινωικά και Μυκηναϊκά χρόνια όπως μαρτυρούν ευρήματα διαφόρων ανασκαφών» είπε και πρόσθεσε: «Η ελιά πάντα θεωρούταν ως ιερό δέντρο και σύμβολο ειρήνης. Η Ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι την ελιά την έφεραν είτε  ο Κέκροπας (γιός της μητέρας γης και σύμφωνα με τον μύθο ιδρυτής της πρώτης πόλης των Αθηνών στην Ακρόπολη)  είτε η Θεά Αθηνά. Στα Ομηρικά χρόνια χρησιμοποιούσαν το λάδι  ως μέσο καλλωπισμού και ατομικής υγιεινής». Τέλος ο κ. Περιμένης αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της ελιάς: «Η ελιά μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο στις εύκρατες περιοχές του Βορείου και Νοτίου ημισφαιρίου. Αυτό οφείλεται στις ειδικές κλιματικές απαιτήσεις. Καλλιεργείται κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου» εξηγώντας παράλληλα του λόγους που ευδοκιμεί το δέντρο της ελιάς στην περιοχή μας.  Στη συνέχεια ο γεωπόνος κ. Βαγγέλης Δημαράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο λάδι που παράγεται στην περιοχής μας  και εξήγησε τις πρωτοβουλίες που έλαβε (το 1993) ώστε το ελαιόλαδο της περιοχής να αποκτήσει ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996. Όπως τόνισε ο κ. Δημαράκης, «καταφέραμε και αναγνωρίσαμε το λάδι ολόκληρης της περιοχής με την ονομασία λάδι Κρανιδίου. Και μάλιστα είναι το μοναδικό λάδι που έχει ονομασία προέλευσης στην Ελλάδα, για το οποίο δεν έγινε διαδικασία αναγνώρισης από δήμο η συνεταιρισμό». Ακόμη ο κ. Δημαράκης υποστήριξε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής μας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης: «Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια. Να κάνουμε ακόμα  καλύτερες τις  καλλιέργειες μας , ώστε το προϊόν μας να είναι πραγματικά αξεπέραστο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό που μας δίνει ο τόπος μας».Τέλος ο κ. Δημαράκης, αναφέρθηκε στην εμπορία του ελαιολάδου, και στην δυσαρέσκεια που συχνά εκφράζουν οι παραγωγοί για την πολύ χαμηλή τιμή που πωλούν το ελαιόλαδο υποστηρίζοντας: "Για να μπορούμε να έχουμε απαίτηση για εξασφάλιση καλύτερης τιμής, πρέπει να κάνουμε το προϊόν μας όσο το δυνατόν καλύτερο και ποιοτικότερο".
Η «1η γιορτή ελιάς και λαδιού» ολοκληρώθηκε με την ομιλία του δημάρχου Ερμιονίδας κ. Καμιζή, ο οποίος χαρακτήρισε το ελαιόλαδο του Κρανιδίου,«πρώτο προϊόν της περιοχής μας» και εστίασε την ομιλία του, στην σημασία που έχουν τα τοπικά μας προϊόντα (όπως το ελαιόλαδο), για την τόνωση της   οικονομίας του δήμου μας. Παράλληλα ο δήμαρχος Ερμιονίδας, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του γεωγράφου και ιστορικού Αντώνη Μηλιαράκη,(δείτε εδώ την βιογραφία του: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82 ), με θέμα  την τοπική οικονομία της εποχής, (το βιβλίο εκδόθηκε το 1888), υποστήριξε την ανάγκη να έχουμε στο επίκεντρο την ιστορία μας, ώστε βασιζόμενοι  στα διδάγματα της , να έχουμε ένα μέλλον με ευοίωνες προοπτικές, και εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι οι πρωτοβουλίες για την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, θα έχουν και συνέχεια στο άμεσο μέλλον.