eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

''Υψώστε την Ελληνική σημαία η Πατρίδα μας γιορτάζει! ''

Σήμερα τιμούμε τους Ήρωες μας!
Τιμούμε το μεγάλο «ΟΧΙ» που είπε ο αδούλωτος Ελληνικός λαός στον Φασισμό. Τιμούμε την ιστορία μας γιατί «Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Τιμούμε αυτούς που πολέμησαν, και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη. Και αυτή την ώρα που η Πατρίδα μας, «κηδεμονεύεται» από τις δάνειες δυνάμεις, το μήνυμα του «ΟΧΙ» φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
«Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο..» Οδυσσέας Ελύτης

 ρεπορταζ για το Εικονοσκόπιο: Μίλτος Ιωαννίδης
Η εκδήλωση του δήμου Ερμιονίδας για την Εθνική επέτειο με τον μουσικό σύλλογο Ερμιόνης να παρουσιάζει το έργο «Άξιον εστί»
Το βράδυ της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, ο δήμος Ερμιονίδας, τίμησε την Εθνική επέτειο, και τους ήρωες της περιοχής μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία της μάχης, υπερασπιζόμενοι τα ιερά μας χώματα. Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του δημοτικού συμβούλου (και αντιπροέδρου του νομικού προσώπου κοινωνικής πρόνοιας αλληλεγγύης-πολιτισμού και παιδείας) κ. Νίκου Παππά, ο οποίος μόλις ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή είπε τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου: 

«Τούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του», και αναφέρθηκε στα 71 χρόνια που πέρασαν από τότε που ο Ελληνικός λαός είπε το υπερήφανο «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο της Ιταλικής κυβέρνησης (Τελεσίγραφο που επέδωσε ο Ιταλός πρόξενος Εμμανουέλε Γκράτσι στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά). Ακόμη ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές που βιώνει σήμερα ο Ελληνισμός, τόνισε: "Σήμερα καλούμαστε να πούμε όχι στους επίδοξους οικονομικούς κατακτητές. Όχι στην επιτήρηση και εποπτεία της Χώρας μας από φίλους και συμμάχους. Όχι στην κηδεμονία και την εξάρτηση της Πατρίδας μας από τους δανειστές μας." Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "71 χρόνια μετά, τιμώντας τους αγωνιστές του 1940, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες. Ας αγωνιστούμε για μια Ελλάδα, αντάξια της θυσίας των ηρώων μας".
Η προσωπική μαρτυρία του π. Γκίκα από το Κρανίδι: "Παιδιά μου, η Ιταλία μας κηρύσσει τον πόλεμο.. "
Τον κ. Παππά διαδέχτηκε στο βήμα του ομιλητή ο π. Γκίκας, καταθέτοντας την προσωπική μαρτυρία του για το πώς βίωσε εκείνες τις στιγμές στο Κρανίδι: "Μέχρι την 7η πρωινή ώρα, στο Κρανίδι δεν ξέραμε τίποτα" είπε και πρόσθεσε: "Υπήρχαν μόνο δυο ραδιόφωνα. Στο Καφενείο «Παπαμιχαήλ», και στο καφενείο «Σακελλαρίου». Τότε ήμουν μαθητής της Α τάξης δημοτικού. Το πρωί στον δρόμο για το σχολείο, υπήρχε μια ανησυχία. Αλλά λόγο και του νεαρού της ηλικίας, δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Στο σχολείο έγινε εσπευσμένα η προσευχή, και κατόπιν συγκεντρωθήκαμε στις τάξεις. Εκεί μας ανακοίνωσε η τότε διευθύντρια Δήμητρα Κοντοβράκη, την είδηση της κήρυξης του πολέμου. Και μας είπε να φύγουμε και να πάμε γρήγορα στα σπίτια μας. Ο κόσμος ήταν σαστισμένος. Άλλοι έκλαιγαν. Άλλοι φώναζαν ζήτω. στα ραδιόφωνα καλούνταν για επιστράτευση οι άντρες. Το απόγευμα άρχισαν να φεύγουν οι άντρες με κάθε μέσο. Ο κόσμος τους αποχαιρετούσε με τραγούδια, και τους εύχονταν να γυρίσουν πίσω νικητές. Μόλις τα νέα για τις νίκες που σημείωνε ο στρατός μας, έφταναν στο Κρανίδι, ο κόσμος στους δρόμους πανηγύριζε και ήταν ενθουσιασμένος" . Ο π. Γκίκας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Μετά από λίγους μήνες, τα πάντα άλλαξαν. Κατόπιν εντολής, γινόταν συσκότιση. Τα σπίτια βάφονταν με γκρι χρώμα. Η φτώχεια και η πείνα έγινε η καθημερινότητα μας. Όλα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε. Πρέπει να τιμάμε τις θυσίες και τους αγώνες μας ".
Τα έγγραφα που αναφέρουν τους ήρωες της Ερμιονίδας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία της μάχης και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση πολίτες.
Η συγκίνηση όλων έκδηλη. Η φράση «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», που είπε ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής-όταν  παρουσίασε τα έγγραφα αυτά- αποτύπωνε το μεγαλείο της στιγμής. Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο άκουσμα της φράσης «Αθάνατοι» επιβεβλημένο-ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης-  σε εκείνους που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη. Χρέος όλων μας είναι πάντα να τιμούμε την μνήμη τους και τους αγώνες τους στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους οφείλουμε την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας, και την περηφάνια μας για την Ελλάδα. Ο λόγος φυσικά για τα έγγραφα που παρουσίασε ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής  (με την χρήση ειδικού προτζέκτορα). Έγγραφα από τους ήρωες της περιοχής μας, που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας. Είναι  Τα αναγγελτήρια θανάτου με τα οποία ειδοποιήθηκαν οι Οικείοι των αγωνιστών της περιοχής μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί όλα τα αναγγελτήρια των ηρώων της Ερμιονίδας, αν και ο κ. Καμιζής δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες, για να βρεθούν. Μεταξύ άλλων ο κ. Καμιζής τόνισε: «Από έρευνα που κάναμε, στο αταξινόμητο αρχείο του δήμου μας, βρήκαμε ιστορικά ντοκουμέντα. Βρήκαμε αναγγελτήρια θανάτου σαν και αυτά που σας παρουσιάζουμε απόψε. Και μόνο που αξιώθηκα να αγγίξω αυτά τα κιτρινισμένα (απ τον χρόνο) χαρτιά, αισθάνθηκα τον πόνο και την μοναξιά των ανθρώπων αυτών που έδωσαν την ζωή τους. Αισθάνθηκα τον πόνο και το πένθος των Οικογενειών τους». Παράλληλα ο κ. Καμιζής, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης πολίτες, τα ονόματα των ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ που αναγράφονταν στα αναγγελτήρια θανάτου.
Η βραδιά έκλεισε με τον κ. Καμιζή και τον μαέστρο Τάκη Μανιάτη, να απαγγέλουν αποσπάσματα από ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Τέλος οι μουσικοί και οι χορωδοί του Μουσικού συλλόγου Ερμιόνης, παρουσίασαν το έργο «άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τραγούδι που ερμήνευσαν τα μέλη του μουσικού μας συλλόγου ήταν το «ακορντεόν» (των Γιάννη Νεγρεπόντη και Μάνου Λοΐζου). Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα από τους στίχους του:
«Τ' αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει, όταν ακούω από τότε ακορντεόν, κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ »

eikonoskopionews.blogspot.com