eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

'' Κοντός ψαλμός ''

''.... αλληλούια.''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Τι τα θέλει τα πολλά ο δημοκρατικός και πατριωτικός συνδυασμός που ψηφίσαμε; Σε λίγους μήνες ολοκληρώνει ένα χρόνο θητείας (του μένουν άλλα 2.5 χρόνια) και όσο και να αποφεύγει την πραγματική και συστηματική πληροφόρηση στο τέλος θα αξιολογηθεί για τα ετήσια πεπραγμένα του και βάσει του προεκλογικού προγράμματος το οποίο πιστέψαμε όσοι τον ψηφίσαμε:

1.    Ισολογισμός, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προφανώς. Είχες έναν προϋπολογισμό να εκτελέσεις και θα φανεί αν αυτός έγινε και ισολογισμός σε κάθε του κωδικό.
2.    Θα έχεις βγάλει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα είναι άμεσα συγκρίσιμος με αυτόν του 2011 που είναι ολότελα δικός σου.
3.    Υποχρεούσαι συνδυασμέ να δώσεις αποτελέσματα ανακύκλωσης και οικονομικά στοιχεία ανακύκλωσης. Τζάμπα αποσυμπιέζαμε τα μπουκάλια;
4.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για την χωματερή Σταυρού, ποσότητες δεματοποίησης και κόστος. Και φυσικά .... πόση πρώτη ύλη συγκέντρωσες και δεν πρόκαμες να την δεματοποιήσεις.
5.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για το προσωπικό του Δήμου, για τον τρόπο διοίκησης κ.λ.π.
6.    Υποχρεούσαι να δώσεις πόσα μέτρα περιφράξεων έριξες κάτω στις ακτές της Ερμιονίδας.
7.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για την τελική εκκαθάριση των Σφαγείων.
8.    Πόσα μέτρα προς την Ερμιονίδα προχώρησαν τα νερά του Ανάβαλου και πόσα μέτρα υψώθηκε το φράγμα της Τζερτζελιάς. Πόσα καράβια με νερό έφερες και πόσο κόστισαν.
9.    Πόσα χρήματα διατέθηκαν για κοινωνικούς σκοπούς, βοήθεια στο σπίτι, εκδηλώσεις του δήμου.
10.                       Πόσα μέτρα νέων αγωγών λυμάτων έφτιαξες προς τον βιολογικό Κρανιδίου.
11.                       Πόσο προχώρησε ο βιολογικός Κρανιδίου.
12.                       Τι ενέργειες έκανες για τον τουρισμό, την θάλασσα την αγροτική παραγωγή.
13.                       Πόσες ανεμογεννήτριες και πόσα αιολικά πάρκα βοήθησες να γίνουν στην Ερμιονίδα.
14.                       Πόσα προγράμματα εξασφάλισες για την Ερμιονίδα. Ποια υλοποίησες.

Η αξιολόγηση είναι από 0 έως 10.
Αν δεν απαντήσεις δημόσια και με σχετική λεπτομέρεια στα περίπου ως άνω, παίρνεις 0, γιατί περιφρόνησες τους ψηφοφόρους σου. Τον ίδιο βαθμό παίρνει και ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης αν δεν δώσει στη δημοσιότητα ένα ανάλογο ρεπόρτο.
Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να ψάξει και να δώσει μία κατά τη γνώμη του αξιολόγηση για τη χρονιά που πέρασε.


Σημείωση: Ο Λεμπεσισμός δεν είναι σημείο αναφοράς. Άλλωστε το έχει πλήρως ξεκαθαρίσει δια στόματος Αναργύρου Λεμπέση: « Ως Δημοτική Αρχή πράτταμε όπως έπραττε ο κάθε δήμος της χώρας μας και μάλιστα δεν βρεθήκαμε στην ομάδα την πρώτη των υπερχρεωμένων δήμων παρόλο που τελειώσαμε τον βιολογικό καθαρισμό και την κεντρική αποχέτευση και τσιμεντοστρώσαμε τις παραλίες μας και κάναμε και άλλα σημαντικά έργα». Κακά τα ψέματα, αλλά ως προς αυτό δεν έχει άδικο. Επίσης δεν έχει άδικο όταν λέει ότι τον έβγαζε ο λαός της Ερμιόνης, γιατί όντως, ενώ στις πρώτες εκλογές έφερνε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, άρα το 70% ήθελε άλλους, στις δεύτερες έπαιρνε πάνω από 50%. Άρα σχετικώς με τους υπάρχοντες άλλους, ο λαός τελικά τον προτιμούσε. Και όταν προτιμά ο λαός σε μια δημοκρατία δια της ψήφου του, ένα είναι το γιατί: γιατί έτσι έδοξε τω δήμω και τη βουλή. Το γράφουν και τα ψηφίσματα τα αρχαία στο Μπίστι γύρω από Άγιο Νικόλα...... 
........ Τώρα «έδοξε» για σας.
Συν το γεγονός ότι στην Ερμιόνη όλοι τον γνωρίζουμε, παιδιόθεν, ως Ανάργυρο ανάργυρο, ανιδιοτελή, πάντα προστρέχοντα στην ανάγκη του διπλανού του, μη έχοντα σχέση με τα χρήματα (ούτε και ως επαγγελματίας σιδεράς), και επειδή εγώ προσωπικά τον ξέρω από πολύ πολύ μικρός, έτσι ήταν και πριν πολιτευθεί. Συν το γεγονός ότι πριν πολιτευθεί ήταν η ψυχή του κεφιού και της διασκέδασης, ο έξω καρδιά Ποριώτης, ο χορευτής, ο άνθρωπος που μόνο γέλιο και χαρά έδινε στους γύρω του. Τώρα, αν δεν ήταν ικανός στη διαχείριση των κοινών (ήταν σιδεράς και όχι οικονομολόγος, καθηγητής, γιατρός, δικηγόρος κ.λ.π.), αν έκανε ευκολίες για να μαζεύει ψήφους (όχι πάντως λεφτά) δείχτε μας εσείς τις ικανότητές σας που είσαστε και σπουδαγμένοι. Στη δημοκρατία όλα διορθώνονται. Διορθώστε τα.
Και δεν είναι σημείο αναφοράς ο Λεμπεσισμός και για έναν άλλο λόγο: πολιτικά προέρχεται από την ίδια μήτρα με τον δικό σας συνδυασμό. Μήτρα που γέννησε τη σημερινή κρίση, όχι μόνον την οικονομική. Και δεν εννοώ αυστηρά το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό το λόγο καθολική εντύπωση στην Ερμιόνη είναι ότι ο κύριος Λεμπέσης τιμούσε τον κύριο Καμιζή πάντα και αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν πέρα ως πέρα λογικό και σεβαστό, αφού ήσαν στο ίδιο κόμμα. Ουδέν το μεπτόν. Ουδέν το μεπτόν αν το ίδιο το κόμμα τούς επανασυνδέσει. Ένα σατιρικό τοπικό μπλογκ, που αν μη τι άλλο διαθέτει οξυδέρκεια, τόπιασε το θέμα.

Και τελικά τι σημασία έχουν όλα αυτά, οι αξιολογήσεις και το πολιτικοκοινωνικό ποιόν ενός εκάστου, αν δεν διαφαίνεται προοπτική για τον τόπο μας, αν δεν διαφαίνεται μια νέα γενιά με άλλα μυαλά και τρόπους, αν δεν αναπηδά μια νέα ορμή για πρόοδο και προκοπή;
Γιατί στο τέλος της χρονιάς η πραγματική αξιολόγηση της Ερμιονίδας πρέπει να απαντά περίπου στα παρακάτω ερωτήματα:
1.    Πόσο αυξήσαμε την παραγωγή του λαδιού; Τι ποσοστό αυτής πουλήθηκε σε όλο και καλύτερες τιμές; Τι νέα προϊόντα με βάση το λάδι βγάλαμε στην αγορά;  Το ίδιο για όλα μας τα προϊόντα.
2.    Τι επενδύσεις γίνανε στην Ερμιονίδα; Πώς θα συνδεθεί το ντόπιο στοιχείο με αυτές;
3.    Πόσοι δημιούργησαν συνεργατικές προσπάθειες στους παραγωγικούς τομείς με τι αποτελέσματα;
4.    Φτιάχτηκε καταφύγιο ψαριών για αναπαραγωγή στις θάλασσές μας; Πήραν πρωτοβουλίες οι ψαράδες;
5.    Δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες;
6.    Εφαρμόζουμε τις οδηγίες της ΕΕ;
7.    Αναδείξαμε την αρχαιολογική πλούσια κληρονομιά μας και φέραμε τη μαθητική εκπαιδευτική εκδρομή στον τόπο μας;
8.    Και άλλα παρόμοια και αυτονόητα που όμως είναι η ουσία τουλάχιστον της οικονομικής προόδου.

Αν σε αυτά συνέβαλε ο Δήμος τότε παίρνει και αυτός καλό βαθμό.

Θέλω να πω ότι την ώρα που αλλού μετρούν, καινοτομούν, προγραμματίζουν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν, εμείς εδώ κάτω επιεικώς παίζουμε. Καλός ο εθελοντισμός αλλά σε όλη την οικουμένη έχει τα όριά του. Σήμερα θέλω, αύριο δεν θέλω, φεύγω. Όταν όμως δένεις με σύμβαση το μέλλον σου, το μέλλον της οικογένειάς σου, με το μέλλον άλλων συμβαλλομένων, όταν βγάζεις λεφτά από την τσέπη, ή δανείζεσαι μαζί με άλλους για το όραμά σου, τότε τα πράγματα γίνονται άλλης τάξης. Για φανταστείτε έναν εθελοντικό αγροτικό συνεταιρισμό χωρίς καμιά δέσμευση, δέκα εθελοντές να κτίζουν και να διαχειρίζονται ένα ξενοδοχείο χωρίς καμιά μεταξύ τους σύμβαση.

Μια φωτογραφία του Λιάτζουρα, αρχές 20ου αιώνα, δείχνει το λιμάνι της Ερμιόνης με βαρέλια γεμάτα λάδι έτοιμα για εξαγωγή στην Αμερική. Ακόμη σώζεται ερειπωμένη η αποθήκη λαδιού Λέκκας και Δρίβας στο λιμάνι της Ερμιόνης. Αυτά από τους άξιους παππούδες μας. Μπορούμε να το ξανακάνουμε με σύγχρονα μέσα; Μέχρι τότε, άξιοι θα είναι οι παππούδες μας.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος