Ιωσήφ Π. Μερτύρης:
«Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί στο πλευρό μας, και θα μας βοηθήσει, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου τα ρόδια Ερμιόνης, να αποκτήσουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.)»
Τις προτάσεις του προκειμένου να αναπτυχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι καλλιέργειες της ροδιάς στην Ερμιόνη, καταθέτει στο eikonoskopio news ο Ιωσήφ Μερτύρης. Ασχολούμενος με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων (μεταποίηση και τυποποίηση), και έχοντας κατοχυρώσει (στο Υπουργείο εμπορίου), την εμπορική ονομασία «Ρόδια Ερμιόνης», υποστηρίζει τις προσπάθειες των παραγωγών της περιοχής με σκοπό το ρόδι Ερμιόνης να αποκτήσει ονομασία προέλευσης. Παράλληλα ο κ. Μερτύρης, τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο μείζον θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών.
«Δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, το να πιέσουμε ώστε να έρθει ο Ανάβαλος στην Ερμιόνη. Αν συντονισμένα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μπορούν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες τους οι παραγωγοί»
λέει και προσθέτει:
«το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων ροδιάς που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είναι ηλικίας 50 ετών και άνω. Στο θέμα της άρδευσης πρέπει να υπάρξει άμεσα μια λύση, προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο, και να μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο, καλής ποιότητας προϊόντα».
''Η Συνέντευξη στον Δημοσιογράφο και μέλος του Εικονοσκοπίου Μίλτο Ιωαννίδη''
-Κύριε Μερτύρη θα ήθελα το σχόλιο σας για «την 1η γιορτή ροδιού Ερμιόνης». Πως κρίνετε την προσέλευση των πολιτών;
Η 1η γιορτή ροδιού Ερμιόνης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου, και η ανταπόκριση των επαγγελματιών της Ερμιόνης, καθώς και των παραγωγών ροδίου, ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας. Πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι ακόμα....
....... καλύτερη η γιορτή. Το ρόδι Ερμιόνης, είναι γνωστό και φημισμένο προϊόν στο πανελλήνιο. Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ορισμένους τομείς.
-Δηλαδή;
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί στο πλευρό μας, και θα μας βοηθήσει, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου τα ρόδια Ερμιόνης, να αποκτήσουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Θα θέλαμε-σε πρώτη φάση-να αναθέσουμε σε κάποιον ειδικό, να κατοχυρώσει την ονομασία «Ποικιλία Ερμιόνης» (στα Υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, καθώς και στο Υπουργείο εμπορίου). Το λέω αυτό διότι εγώ (ως μεταποιητής-τυποποιητής), έχω κατοχυρώσει την ονομασία «ρόδια Ερμιόνης». Συνεπώς πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό από την μεριά των παραγωγών. Θέλω να προσθέσω ακόμα, ότι στην πορεία (και με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων), πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο ώστε το ρόδι Ερμιόνης, να αποκτήσει ονομασία προέλευσης. Παράλληλα, όσοι φορείς μπορούν και επιθυμούν να μας βοηθήσουν, θα πρέπει να δώσουν έμφαση, στην άρδευση των κτημάτων. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση. Το νερό είναι λίγο και κακής ποιότητας. Δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, το να πιέσουμε ώστε να έρθει ο Ανάβαλος στην Ερμιόνη. Δεν φτάνει το νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους οι παραγωγοί. Αν συντονισμένα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μπορούν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες τους οι παραγωγοί. Διότι-ας μην κρυβόμαστε- το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων ροδιάς που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είναι ηλικίας 50 ετών και άνω. Στο θέμα της άρδευσης πρέπει να υπάρξει άμεσα μια λύση, προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο, και να μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο, καλής ποιότητας προϊόντα. Επίσης, (με την βοήθεια των γεωπόνων της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας), πρέπει να πιέσουμε τις εταιρίες που παράγουν τα φυτοφάρμακα, για να γίνουν έρευνες, ώστε να υπάρξει σκεύασμα, που να «αναφέρεται» στη ροδιά. Δεν υπάρχει ούτε ένα σκεύασμα που να «αναφέρεται» στην ροδιά. Συνεπώς, επιβάλλεται να γίνουν οι σχετικές έρευνες, ώστε, (παράλληλα με την τεχνογνωσία που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας), να γίνουν πιο αποδοτικά τα δέντρα ροδιάς. Κάτι τέτοιο άλλωστε, θα είναι σε όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών.
-Είπατε πριν ότι έχετε κατοχυρώσει την ονομασία «ρόδια Ερμιόνης». Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο προϊόν και τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να λάβετε ως έμπορος, προκειμένου να προωθηθεί με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;
Στο μέλλον πρέπει να φροντίσουμε να γίνει και η χυμοποίηση. Προσωπικά σαν Έλληνα, με προσβάλλει να πωλούνται χυμοί ροδιού, από ορισμένες εταιρίες, και ο χυμός αυτός να προέρχεται από την Τουρκία, το Ιράν, η κι από οποιαδήποτε άλλη Χώρα. Και πιστεύω ότι η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορώ να σας πω ότι γίνονται κάποιες έρευνες, που ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο, και ελπίζω στην άμεση εξεύρεση λύσης. Στο σημείο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να πω, ότι αν αυξηθεί η παραγωγή μας στο προϊόν του ροδιού, τότε θα μπορούμε ακόμα και να εξάγουμε το προϊόν μας.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την καλή μας ποικιλία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης της Κυριακής και ειδικά τον κ. Δημήτρη Κόντο. Ο κ. Κόντος, με προσωπική εργασία (υλική και
ηθική), συνέβαλε στην επιτυχία της 1ης γιορτής ροδιού Ερμιόνης. Να ευχαριστήσω και τους χορηγούς που συνεισέφεραν για να εμπλουτιστεί η εκδήλωση με μουσική από το συγκρότημα ZooperBand. Εύχομαι στην επόμενη εκδήλωση-που θα είναι ακόμα καλύτερη- η δημοτική αρχή να μην περιοριστεί μόνο στην βοήθεια μέσω του έντυπου υλικού αλλά να βοηθήσει πολύ πιο ενεργά για το καλό όλων μας.