eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

'' Όταν κλείνεις τις δύο μεγάλες χωματερές της Ερμιονίδας δεν ξέρεις ότι η μία του Σταυρού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα;''

''Όταν κλείνεις τις δύο μεγάλες χωματερές της Ερμιονίδας δεν ξέρεις ότι η μία του Σταυρού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα;''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Δίδυμα λαϊκή συνέλευση για το μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών στη θέση Σταυρός Διδύμων. 

 
Οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και την οργή τους για τις συνέπειες της εγκατάστασης του δεματοποιητή και τη συσσώρευση των σκουπιδιών όλης της Ερμιονίδας σε μπάλες στον ίδιο χώρο.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής που παραβρέθηκε επίσης υπενθύμισε τόσο τη θέση του όσο και αυτή της παράταξής του που ήταν αντίθετη με τη δημιουργία μίας νέας χωματερής στα Δίδυμα με το πρόσχημα της εγκατάστασης του δεματοποιητή και καυτηρίασε το γεγονός ότι το τότε Τοπικό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει με αυτό. 
Μέλη του τότε Τοπικού Συμβουλίου που παραβρίσκονταν αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος και πρότειναν μέχρι να δοθεί οριστική λύση, να ανοίξουν πάλι οι παλιές χωματερές Κρανιδίου και Ερμιόνης. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ανακύκλωση που έχει ξεκινήσει στο Δήμο μας είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρέπει να συμπληρωθεί με άλλες εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης όπως η κομποστοποίηση των οργανικών. Για την απομάκρυνση των δεμάτων αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δήμου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ιθύνοντας μάλιστα της Περιφέρειας είπε ότι επεξεργάζονται λύση για την μεταφορά τους σε εργοστάσια καύσης στη Γερμανία, σχολιάζοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητή. Ενημέρωσε επίσης τους κατοίκους ότι κανένας Δήμος πλέον στην Πελοπόννησο δεν θέλει την εγκατάσταση δεματοποιητή στην περιφέρειά του, προβάλλοντας ως κακό παράδειγμα το Δήμο μας.    


 Όταν κλείνεις τις δύο μεγάλες χωματερές της Ερμιονίδας δεν ξέρεις ότι η μία του Σταυρού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα; Πόσο μάλλον όταν ξέρεις.... 
.... ότι ο δεματοποιητής δεν προλαβαίνει να δεματοποιήσει όλα τα σκουπίδια, χώρια το ότι πολλά δεν δεματοποιούνται. Άρα η πατριωτική παράταξη, διορατική ούσα, έπρεπε να καταγγείλει όχι τον δεματοποιητή αλλά την εγκατάλειψη των δύο χωματερών.
Την κατήγγειλε ποτέ; Είπε ότι πρέπει να διατηρηθούν; Γιατί το κλείσιμο των χωματερών έγινε όταν η πατριωτική παράταξη είχε συσταθεί. Και προεκλογικά δεν μίλησε ποτέ για την αναγκαιότητα των δύο χωματερών. Τώρα τις θυμήθηκε;

Και έστω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει απόφαση να ξανανοίξουν οι δύο χωματερές. Και τι μ’ αυτό; Οι χωματερές κλείσανε και δεν ξανανοίγουνε, και στον ίδιο χώρο να τις ξανακάνεις είναι νέες χωματερές. Κλείνουν υποχρεωτικά όλες οι χωματερές της Ελλάδας και εσείς θα ανοίξετε νέες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ. Απλά θα λέτε ότι εμείς κάναμε το καθήκον μας, αλλά ...... αντιδρά ο νόμος! Αλλά μη ξεχνάτε ότι και οι δύο αυτές χωματερές ήταν μεγάλο πρόβλημα, τόσο όσο και του Σταυρού, και το πρόβλημα περιοριζόταν γιατί περιέργως πιάνανε φωτιά .... περιοδικώς! Πρόβλημα και αυτό για λίγες μέρες.

Το τι είναι η ανακύκλωση και το τι πρέπει να γίνει με αυτήν και με την κομποστοποίηση το ξέρουν πια και οι κότες. Είναι βαρετή η όποια επανάληψη. Λόγια του αέρα. Πράξη σημαίνει να βάλετε 1 κάδο για ΟΛΑ τα ανακυκλώσιμα και να τα φορτώνεται προς έναν κατάλληλο διαχειριστή – αποδέχτη που κάνει τη διαλογή. Έχει κόστος και αφορά μόνον μικρό ποσοστό των σκουπιδιών. Τα υπόλοιπα που θα τα πάτε; Γιατί δεν φτιάξατε τόσο καιρό έναν ΧΥΤΥ στην Ερμιονίδα που μαζί με την μεικτή ανακύκλωση και ένα χώρο για τα μπάζια θα έλυνε με πολύ μικρό κόστος το όλο πρόβλημα των σκουπιδιών;
 Ο Ιθύνοντας του Ιθύνοντα; Δηλαδή ο ιθύνοντας νους;
Ώστε το εργοστάσιο καύσης όταν λειτουργεί στην Γερμανία είναι Η ΛΥΣΗ για την Ερμιονίδα και όταν λειτουργεί στην Ερμιονίδα ή την Πελοπόννησο η κατάρα και ο καρκίνος; Καλά, το αποδεχτήκατε; Θα συμβάλετε στην καταστροφή της υγείας του λαού της Γερμανίας; Μπράβο στην οικολογική σας συνείδηση! Επιπροσθέτως σας πληροφορώ ότι η μεταφορά αποβλήτων από την Ερμιονίδα στην Γερμανία κοστίζει γύρω στις 3000 € το φορτίο για μεταφορά με αυτοκίνητο 25 τόνων δηλαδή 120 € ο τόνος. Όταν δε μπλέξετε με τα έγγραφα και τις άδειες διασυνορικής μεταφοράς θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Χώρια που πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είναι επικίνδυνα απόβλητα. Δια θαλάσσης ίδιο περίπου το κόστος. Αλλά δεν πειράζει, θα είσαστε ο πρώτος Δήμος του κόσμου που στέλνει τα αστικά του σκουπίδια στη Γερμανία, άρα και ο πιο πλούσιος. Εδώ ένα δείγμα ζουμί  δεματοποιητή πήρατε και ένα χρόνο περιμένουμε την ανάλυση και είσαστε σε θέση να κάνετε διασυνοριακή μεταφορά;
Αφού η λειτουργία του δεματοποιητή είναι αδιέξοδος, αφού τελικά η πατριωτική παράταξη έχει μποστά της μια πραγματική νέα χωματερή, είτε λειτουργεί είτε δεν λειτουργεί ο δεματοποιητής: Γιατί δεν τον σταματά, ώστε να γλυτώσει και 700 000 €;;; Μήπως για να μη λείψουν από την τοπική οικονομία;

Δυστυχώς, η χωματερή του Σταυρού θα μείνει ως έχει και ο μόνον τρόπος είναι η μεταφορά τους στα Λιόσια μέχρι να δοθεί οριστική λύση από την Περιφέρεια στην Ανατολική Πελοπόννησο. Και δυστυχώς μέχρι τότε η ανακύκλωση θα αφορά ένα μικρό ποσοστό σκουπιδιών, δηλαδή θα είναι σε πειραματικό και διδακτικό στάδιο και όχι πραγματική διαδικασία. (η συστηματική μεταφορά στα Λιόσια δεν θα στοιχίσει πάνω από 400 € το φορτίο των 25 τόνων ήτοι 16 € ο τόνος με την προϋπόθση ότι δεν θα πληρωθεί τέλος χωματερής. Άρα με 700000 € του δεματοποιητή μεταφέρεις 44000 τόνους σκουπίδια.). Τα 700000 € κύριε Αντιδήμαρχε είναι πάρα, μα πάρα πολλά λεφτά για να διαχειριστείς τα σκουπίδια σωστά. Έχεις όμως κάνει αίτηση στη χωματερή των Λιοσίων; Έχεις πάρει απάντηση θετική; αρνητική; Γαι να μην μένει η εντύπωση ότι υπάρχει η λύση των Λιοσίων, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει.

Περίεργο αλλά η νέα χωματερή δεν πιάνει φωτιά όπως οι παλιές που περιοδικά έπιαναν φωτιά. Θα έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Θετικό το ότι ο Δήμος έβγαλε Δελτίο Τύπου. Μόνο που το ζουμί του Δελτίου είναι και πάλι: Εμείς δεν φταίμε, ο κύριος Σφυρής φταίει, γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές να ψηφίσετε εμάς και όχι αυτόν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος