eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!''

''ΔΙΑΙΤΑ 2''

Συνεχίζουμε ολοκληρώνοντας την ενότητα διατροφή, που ξεκινήσαμε στις προηγούμενες «ιατρικές σελίδες».

Δίαιτα κολίτιδας

Πρωινό Τσάι ή χαμομήλι


Γάλα (εάν είναι ανεκτό)


Φρυγανιά


Αυγό ή τυρί


Πρόγευμα Κομπόστα ή ζελέ ή φρούτο...


...
Σάντουιτς ( ψωμί ή τυρί άπαχο)


Γεύμα Κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο (ψητά, βραστά) ή μπιφτέκι


Ζυμαρικά, ρύζι (χωρίς σάλτσες) ή πατάτες (βραστές, ψητές, πουρέ)


Κολοκυθάκια, ντομάτα καθαρισμένη


Ψωμί


Κομπόστα ή φρούτο


Δείπνο Κρέας ½ μερίδος ή αυγό ή τυρί


Ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτες


Σαλάτα


Ψωμί


Κομπόστα ή φρούτο




Τροφές που απαγορεύονται είναι:



• Γάλα και γαλακτερά (εάν δε γίνονται ανεκτά)


• Τσιγαριστά και τηγανιτά


• Λιπαρές τροφές, μπαχαρικά, σούπες


• Αλλαντικά και τροφές σε κονσέρβες


• Όσπρια και ξηροί καρποί


• Χόρτα, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρα, κρεμμύδια


• Φρούτα σκληρά με ίνες και σπόρους (κορόμηλα, φράουλες, σύκα)




Δίαιτα σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου



Οι τροφές που επιτρέπονται είναι οι παρακάτω:


1. Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).


2. Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.


3. Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.


4. Αμυλώδη και καλά βρασμένες πατάτες.


5. Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.


6. Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.


7. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.


8. Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.


9. Αφεψήματα (π.χ. μέντα)


Απαγορεύεται η λήψη των παρακάτω τροφών:


1. Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα


2. Μαύρο ψωμί -καλαμπόκι


3. Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)


4. Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.)


5. Κρεμμύδι


6. Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή


7. Καφές, τσάι, αλκοόλ


8. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, σορβιτόλη)


9. Τα αναψυκτικά του εμπορίου








Δίαιτα μετά από χολοκυστεκτομή



Πρωινό Τσάι ή χαμομήλι


Γάλα αποβουτυρωμένο


Προϊόντα ψωμιού (φρυγανιές παξιμάδι)


Αυγά βραστά ή ποσέ


Πρόγευμα Κομπόστα ή ζελέ χωρίς κομμάτια φρούτων


Σάντουιτς ( ψωμί και τυρί άπαχο)


Γεύμα Κρέας(βοδινό-μοσχάρι άπαχο) ή κοτόπουλο ή ψάρι(λυθρίνι-βακαλάος-γλώσσα-μπαρμπούνι) (ψητά, βραστά)


Ζυμαρικά(κριθαράκι-μακαρόνια), ρύζι (χωρίς σάλτσες) ή πατάτες (βραστές, ψητές, πουρέ)


Προϊόντα από αποβουτυρωμένο γάλα (ανθότυρο-άσπρο τυρί φέτα-γιαούρτη)


Κολοκυθάκια-καρότα


Ψωμί


Αχλάδια-μήλα ώριμα και κομπόστες αυτών-χυμοί φρούτων


Γλυκό χωρίς βούτυρο, κροκούς αυγών και κρέμα σαντιγί-Μέλι και μαρμέλαδα χωρίς κομμάτια φρούτων και γλυκό κουταλιού


Δείπνο Κρέας ½ μερίδας ή αυγό ποσέ-βραστό ή τυρί άπαχο


Ζυμαρικά(μακαρόνια-κριθαράκι) ή ρύζι ή πατάτες βραστές


Σαλάτα κολοκυθάκι- καρότο-ωμό λάδι


Ψωμί


Αχλάδια-μήλα ώριμα και κομπόστες αυτών-χυμοί φρούτων


Γλυκό χωρίς βούτυρο, κρόκους αυγών και κρέμα σαντιγί-Μέλι και μαρμέλαδα χωρίς κομμάτια φρούτων και γλυκό κουταλιού






Τροφές που απαγορεύονται και πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους:


• Τροφές πλούσιες σε λίπος (μυαλό, κρόκοι αυγών, βούτυρο, εντόσθια, γλυκάδια, συκώτι, σοκολάτα, κακάο, κρέας ή ψάρι λιπαρό)


• Τυριά λιπαρά, αλλαντικά, κρέας χοιρινό, κυνήγι, κονσέρβες.


• Παστός βακαλάος, ρέγκες, σαρδέλες, τουρσιά, θαλασσινά, οστρακόδερμα, σουπιές, χταπόδια, μύδια, στρείδια.


• Καρυκεύματα, σάλτσες, τηγανητά, ελιές, μελιτζάνες, μπάμιες, κρεμμύδια, λάχανο, ραπανάκια, αγγούρια, όσπρια


• Τυριά αλμυρά ή με έντονες ζυμώσεις


• Ξηροί καρποί και οινοπνευματώδη





Δίαιτα υπολιπιδαιμική


Η υπερλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων στο αίμα) θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Παρακάτω παραθέτουμε διαιτητικές συμβουλές για άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.



Συνιστώμενες τροφές:



 ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι


 αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδι αυγού


 όλα τα ψάρια χωρίς πέτσα (σχάρας, στον ατμό, καπνιστά), στρείδια, χτένια


 γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι, κυνήγι, κουνέλι


 φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά, όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβύθια, καλαμπόκι, βραστές πατάτες ή ψημένες με τη φλούδα)


 όλα τα φρούτα (φρέσκα, σε κονσέρβες ή και αποξηραμένα)


 κομπόστες, φρουτοσαλάτες, ζελέ φρούτων, λουκούμια


 καρύδια, κάστανα, αμύγδαλα


 τσάι, καφές, χυμοί φρούτων, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη





Τροφές που επιτρέπονται με μέτρο:


 ημιαποβουτυρωμένο γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τυριά, γιαούρτι, ολόκληρα αυγά


 ψάρια τηγανιτά, μύδια, αστακός, καραβίδες


 άπαχο βοδινό, ζαμπόν, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο


 έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα (π.χ. ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο), έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα, ελαιόλαδο, μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες)


 τηγανιτές πατάτες


 γλυκά ή μπισκότα (φτιαγμένα με μαργαρίνη ή λάδι), χαλβάς


 φυστίκια


 αλκοόλ, σοκολατούχα ροφήματα






Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:



 κρουασάν, τσουρέκι


 πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος, υποκατάστατα γάλακτος, ολόπαχα τυριά, ολόπαχο γιαούρτι


 αυγοτάραχο, γαρίδες, καλαμάρια


 πάπια, χήνα, όλα τα εμφανώς λιπαρά τμήματα κρέατος, σαλάμια, κρεατόπιτες, εντόσθια και δέρμα πουλερικών


 βούτυρο, ξύγγι, λαρδί, υδρογονωμένα λίπη


 τσιπς, αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα


 παγωτά, τούρτες, σοκολάτες, γλυκά με καρύδα, μπισκότα, καραμέλες βουτύρου


 ινδική καρύδα


 ιρλανδέζικος καφές, ποτά που περιέχουν βύνη





το μέλος του Εικονοσκοπίου Δημήτρης Κουρβετάρης