''Σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες απο την εκδήλωση,το Πρωτόκολλο αδελφοποίησης και την ομιλία του Δημάρχου Κρανιδίου κ. Δημήτρη Σφυρή''
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κερύνεια
Χρυσάφι και φως οι ακτές σου
Αγαπημένη πόλη της Κύπρου η πιο μικρή
Τα μελτέμια σου δροσιά και οι ζέφυροι οι βραδινοί
Γαλάζια κύματα να σπάνε λευκές δαντελοποίκιλτες ακτές
Γαλήνη κι όνειρο συνέχεια.
Και ξάφνου αναπάντεχα μια βοή απ' άκρη σ' άκρη
Το πόδι τους επάτησαν οι βάρβαροι
Έπεσε η πόληΤου κατακτητή ασήκωτα βαρύ το πέλμα.
Μίμης Ιακωβίδης
Η Κερύνεια είναι η μικρότερη από τις έξι πόλεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια από τις αρχαίες πόλεις της Κύπρου, όπως φανερώνει και η ονομασία της, που οφείλεται στην Κυρηνεία, αρχαιότατη πόλη της Αχαΐας.
Μεγάλα χωριά της επαρχίας Κερύνειας είναι το Δίκωμο η Λάπηθος και ο Καραβάς.
Οι κάτοικοί της, που στην πλειοψηφία τους ήταν Έλληνες χριστιανοί, εξαναγκάστηκαν από την πολιτική εθνοκάθαρσης που εφάρμοσαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα το1974 να την εγκαταλείψουν για να σώσουν την ζωή και την τιμή τους. Εξακολουθεί από τότε να είναι κατεχόμενη επαρχία και πόλη.
Σύμφωνα με την μυθολογία η Κερύνεια ιδρύθηκε από τους Αχαιούς Κηφέα και Πράξανδρο που κατέληξαν εκεί όταν επέστρεφαν στη πατρίδα τους από τον Τρωικό πόλεμο. Οι ήρωες έδωσαν στη νέα πόλη το όνομα της πόλης τους της Κερύνειας.
Η Κερύνεια, μαζί με τη γειτονική της Λάπηθο
(μεγάλο και γραφικό χωριό σήμερα), αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικά κυπριακά βασίλεια.
Οι Βυζαντινοί είχαν οχυρώσει την Κερύνεια κατά τον 11ο -12ο αιώνα. Το φρούριο της πόλης, που σώζεται και σήμερα και δεσπόζει του μικρού της λιμανιού, ενισχύθηκε από τους Φράγκους και από τους Βενετούς.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Κερύνεια υπήρξε σημαντική πόλη και το βόρειο λιμάνι της Κύπρου (το κύριο προς την Ευρώπη).
Η πόλη γνώρισε άπειρα πολεμικά επεισόδια κατά τη μακραίωνη ιστορία της.
Το Σεπτέμβρη του 1570 παραδόθηκε αμαχητί στους Οθωμανούς Τούρκους, λίγο μετά την πολιορκία και άλωση της πρωτεύουσας Λευκωσίας.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570-1878), βρισκόταν σε κατάσταση παρακμής, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Κύπρος.
Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1960), γνώρισε περιορισμένη μόνο ανάπτυξη, εξαιτίας κάποιων έργων υποδομής που είχαν γίνει και που περιλάμβαναν βελτιώσεις του μικρού και γραφικού λιμανιού της.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960), η Κερύνεια άρχισε να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, ιδίως τουριστικά.
Το όμορφο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, με την οροσειρά του Πενταδακτύλου στα νότιά της (συνδυάζοντας έτσι βουνό και θάλασσα) και τα αρχαία μνημεία στην ίδια την πόλη και γύρω από αυτή, ήταν αρκετοί λόγοι για να αποκτήσει η Κερύνεια διεθνή τουριστική φήμη.
Στη θαλάσσια περιοχή της πόλης βρέθηκε και ένα αρχαίο ναυάγιο εμπορικού ελληνικού καραβιού του 4ου π.Χ. αιώνα, που ανελκύστηκε το 1967 και τοποθετήθηκε στο φρούριο της πόλης. Το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα έγινε διεθνώς γνωστό ως «το πλοίο της Κερύνειας».
Η Κερύνεια καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα τον Ιούλιο 1974 και εξακολουθεί να είναι κατεχόμενη πόλη.
Μεγάλη προσδοκία υπάρχει σήμερα για την απόσυρση του Τουρκικού στρατού κατοχής και την επιστροφή των Ελλήνων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
Η Κερύνεια ήταν η πόλη που διάλεξε ο ναυτικός Νικόλαος Βουρλέτσης, στα τέλη του 19ου αιώνα να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει την οικογένειά του.
Το Κρανίδι είναι μια μικρή κωμόπολη στο Νότιο άκρο της Αργολίδας. Το όνομά του το οφείλει στην Κορωνίδα, το μικρό νησάκι που βρίσκεται στο λιμάνι της Κοιλάδας.
Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Κορωνίδα ήταν μητέρα του θεού Ασκληπιού, που απέκτησε το γιό της από το θεό Απόλωνα.
Το Κρανίδι αν και δεν έχει τη μακραίωνη ιστορία της Κερύνειας, δεν υπολείπεται ωστόσο σε ιστορία, αγώνες και προσφορά. Και κυρίως δεν υπολείπεται σε προσωπικότητες που έδωσαν όλη την ικμάδα τους στην υπηρεσία του λαού μας.
Ο Παπαρσένης Κρέστας, ήρωας της επανάστασης του ’21, ο Γεώργιος Μίλησης, Υπουργός Παιδείας το 1875, ο Εμμανουήλ Ρέπουλης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Βενιζέλου και Υπουργός Εσωτερικών, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ο πατέρας της Σταμάτης, βουλευτής Αργολίδας και ο παππούς της Σπύρος, Δήμαρχος Αθηναίων, είναι μερικά από τα πρόσωπα που κατάγονται από τον τόπο μας και φυσικά ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, το κανονικό επίθετο του οποίου ήταν Βουρλέτσης και στον οποίο είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αυτού του Σαββατοκύριακου.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, για τον οποίο θα μιλήσουμε αύριο αναλυτικά, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, είναι ο χρυσός κρίκος που ενώνει δύο πόλεις, δύο δήμους, δύο κράτη, δύο λαούς και η ιστορία του μέσα από τη σύντομη ζωή του, γίνεται η γέφυρα που ενώνει την Κερύνεια με το Κρανίδι, γίνεται η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα, γίνεται το όχημα αντίστασης της μνήμης πάνω στη λήθη.
Και ο νους μας πρέπει να διατηρήσει τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη στο διηνεκές, ως φάρο φωτεινό, ως πρότυπο σταθερό, ως αξία διαχρονική, ως αγώνα διαρκή, ως προσφορά χωρίς ανταπόδοση και μαζί μ’ αυτόν να διατηρήσει στη μνήμη του το λαό της Κερύνειας, το λαό της Κύπρου που αγωνιζόταν, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για την εκπλήρωση των δικαίων του, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Στην Κύπρο είναι παντού διαδεδομένο το σύνθημα «δεν ξεχνώ».
Στο Κρανίδι από σήμερα και μετά θα υιοθετήσουμε το σύνθημα αυτό :
Δεν ξεχνώ το Γιάννο Κρανιδιώτη και μαζί μ’ αυτόν τον Κυπριακό λαό, που τόσο αγάπησε και για τον οποίο τόσο πολύ αγωνίστηκε.
Θα κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα « ο μικρός μας κόσμος», του Νίκου Κρανιδιώτη, πατέρα του αείμνηστου Γιάννου :
« Λατρέψαμε το χώμα που μας γέννησε
γεμάτοι Ελλάδα οι αιώνες πίσω μας
γεμάτες μόχτο οι μέρες γύρω μας »
Και βέβαια στο σημείο αυτό, πρέπει να ευχαριστήσω τους συγγενείς και ιδιαιτέρως τη σύζυγο του Νίκου Κρανιδιώτη, μητέρα του Γιάννου και γιαγιά του άτυχου Νικόλα, κ. Χρύσα Κρανιδιώτη, η οποία υπερβαίνοντας τη δυσκολία των στιγμών και τη συγκίνηση, μας έκανε τη μεγάλη τιμή να παρευρεθεί στη γενέτειρα πόλη της οικογένειας Κρανιδιώτη – Βουρλέτση και να λαμπρύνει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τον αείμνηστο γιό της.
Ευχαριστώ επίσης για την τιμή που μας έκαναν και είναι σήμερα κοντά μας :
• Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης
• Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη
• Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ
• Η Δήμαρχος Κερύνειας κ. Μαρία Ιωάννου
• Ο Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης
Στο σημείο αυτό καλώ τη Δήμαρχο Κερύνειας
κ. Μαρία Ιωάννου
να απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια να υπογράψουμε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, το οποίο πριν την υπογραφή του θα αναγνωσθεί.