eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΟΤΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ-ΛΑΜΠΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ BLOGS ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ''

''Σχολιάζοντας και εξηγώντας …''



Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα χρέη των Δήμων που κατέκλυσαν αυτές τις μέρες τα blogs θα ήθελα να καταθέσω την γνώμη μου μέσα από την εμπειρία μου στη τοπική αυτοδιοίκηση και τις γνώσεις μου.

Κατηγορούνται όλοι οι Δήμαρχοι σύμφωνα με την ανάρτηση για τα χρέη των Δήμων τους που προέρχονται από Δάνεια και....
..... καλούνται να απολογηθούν στους Δημότες τους για αυτό.
Θέλω να ρωτήσω σχετικά με το ποσό των 167,77 € , που αποτελεί το κατά κεφαλήν χρέος των Δημοτών του Δήμου Ερμιόνης όπως το υπολόγισαν οι ειδικοί οικονομολόγοι

Το ποσό αυτό το οφείλουμε εφάπαξ, είναι το οφειλόμενο υπόλοιπο για τον κάθε Δημότη, έχουμε δώσει κάποιο ποσό έναντι, οφείλαμε το ίδιο ποσό το έτος 1995 που ξεκίνησε το πρώτο δάνειο, ήταν διαφορετικό το έτος 2000, διαφορετικό το έτος 2005, θα είναι διαφορετικό το έτος 2015 αν δεν εξοφληθεί.


Αφορά χρεολύσιο, χρεολύσιο και τόκους, θα καταβληθεί εφάπαξ με παρακράτηση από το εισόδημα και τις συντάξεις των Δημοτών;


Αν υποθέσουμε ότι αύριο όλοι οι δημότες του Δήμου μας ευαισθητοποιηθούν και καταθέσουν στο Ταμείο του Δήμου το ποσό που τους αναλογεί σύμφωνα με τους ειδικούς οικονομολόγους (οικονομικούς συνεργάτες) και κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα μας επιστραφούν τόκοι και θα πρέπει να γίνει νέα διαίρεση από τους ειδικούς οικονομολόγους για να υπολογισθεί το ποσό που πρέπει να τους επιστραφεί;


Δεν έχω απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα όσο και αν προσπάθησα.

 
Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας προσέχουμε τι γράφουμε.


Φιλολογικό κείμενο με ετυμολογικό λεξικό και παρέα οικονομοτεχνική ανάλυση με ποσοστά επί του εισοδήματος κ.λ.π. είναι ένα μείγμα που και στο mixer να το χτυπήσεις θα συνεχίσει να είναι ασύνδετο.


Ο σχολιασμός χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις χάνει τη σοβαρότητα του.


Τα Δάνεια που χορηγούνται στους Δήμους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , αφορούν πάντα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.


Για να εγκριθούν πρέπει να κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τη νομική υπηρεσία και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.


Καμία εκταμίευση χρημάτων δεν γίνεται αν δεν κατατεθούν λογαριασμοί σταδιακής εκτέλεσης του έργου μέχρι την ολοκλήρωσης του.

 
Το τοκοχρεολύσιο κάθε έτους , μαζί με τη μισθοδοσία του προσωπικού ως ανελαστικές δαπάνες αναγράφονται πρώτα από όλα στο π/υ.


Στη συνέχεια σύμφωνα με την προϋπολογισθείσα ετήσια κρατική επιχορήγηση αναγράφονται όλες οι άλλες λειτουργικές δαπάνες.


Καμία σχέση δεν έχει αυτό το ποσό με τα έσοδα του Δήμου που προέρχονται από τέλη ανταποδοτικών υπηρεσιών.


Ο Δημότης πληρώνει το τέλος ύδρευσης ανάλογα με την κατανάλωση, για τα ετήσια έξοδα λειτουργίας της υπηρεσίας, όχι για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων ή την κατασκευή δεξαμενών.


Πληρώνει τέλος καθαριότητας για τα ετήσια έξοδα λειτουργίας της υπηρεσίας όχι για τον εξοπλισμό της υπηρεσίας.


Πληρώνει τέλη αποχέτευσης για τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του βιολογικού όχι για την κατασκευή του.


Πληρώνει τέλη για την κατανάλωση του ρεύματος για δημοτικό φωτισμό και όχι για την επέκταση του.


Αυτές είναι οι υποχρεώσεις του Δημότη και τίποτε άλλο.


Δεν κλήθηκε ποτέ Δημότης να πληρώσει 10 € για εξόφληση δόσης Δανείου και ούτε θα γίνει ποτέ αυτό.


Ο Δημότης απολαμβάνει τη χρησιμότητα των έργων που έγιναν με δανεισμό ή χωρίς και μέχρι εκεί.

 
Είναι προτιμότερο η κάθε Δημοτική αρχή να προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται για ένα αναπτυξιακό έργο και τότε να το εκτελέσει ή να δανεισθεί να εκτελέσει το έργο που θα ωφελήσει άμεσα τους Δημότες και να το εξοφλήσει σταδιακά;


Αναφέρω ένα παράδειγμα για προβληματισμό.


Όταν ένα νοικοκυριό πάρει ένα δάνειο να αγοράσει ένα σπίτι για να στεγάσει την οικογένεια του με σκοπό να το εξοφλήσει σε είκοσι χρόνια και μετά από δέκα το κληρονομήσουν τα παιδιά και συνεχίζουν την εξόφληση του για τα υπόλοιπα χρόνια, θα πρέπει να αγανακτούν, να κατηγορούν και να καταριούνται τους γονείς ή να τους ευχαριστούν γιατί θα έχουν αποκτήσει ένα δικό τους σπίτι;




Πριν μερικές μέρες άκουσα στο τοπικό κανάλι SUPER τον Δήμαρχο Βέλου Κορινθίας κ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος είναι υποψήφιος και για τον νέο Καλλικράτειο Δήμο, αναφερόμενος στα χρέη του Δήμου του για τα οποία πολύς λόγος γίνεται, δήλωσε με παρρησία και θάρρος, ότι νοιώθει ικανοποιημένος που κατάφερε να πάρει αυτά τα δάνεια και να κάνει έργα υποδομής, που δεν θα τα έκανε ποτέ αν περίμενε να συγκεντρώσει τα χρήματα.


Επίσης ανέφερε ότι αυτή η συγκεκριμένη λίστα των χρεών των Δήμων της χώρας μόνο πολιτική πράξη δεν είναι, είναι χτύπημα κάτω από τη μέση.


Συνυπογράφω την γνώμη του Δήμαρχου και πιστεύω ότι έγινε για συγκεκριμένες σκοπιμότητες .




Ειλικρινά


Σεβόμενοι τους θεσμούς και τους Δημότες






Θεοδότη Σκλαβούνου – Λαμπάτου



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ