eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

''Eπιστολή απο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτου Στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου''

''Ζητούν απο τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση .''

«Κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, την ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών σε επιστολή του που έστειλε προς...


τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά τονίζει πως για το θέμα ο Πρωθυπουργός είχε...

... δεσμευτεί προεκλογικά στη Λάρισα και ζητά την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, δηλαδή την ρύθμιση των συγκεκριμένων χρεών ώστε να ανασάνουν όλοι οι τομείς του κτηνοτροφικού κλάδου: αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία.






Στην επιστολή του ο κ. Πεβερέτος επισημαίνει, επίσης, τα πολλά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια, όπως: ο έλεγχος και η λειτουργία της αγοράς (ελληνοποιήσεις), το κτηνοτροφικό εισόδημα με την μείωση της αξίας ζωικής παραγωγής τα πέντε τελευταία χρόνια κατά -4,71%, η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, η επενδυτική δραστηριότητα, κ.λ.π., και τονίζει πως η πρωθυπουργική παρέμβαση για την ρύθμιση των χρεών είναι και τελευταία ελπίδα του κτηνοτροφικού κόσμου.






Επιστολή προς υφ. Οικονομικών






Παράλληλα με την επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, επισυνάπτει έγγραφο προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη (αριθμ. πρωτ. 190/25-5-2010) αναφορικά με την πρόταση του Συνδέσμου για τη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, η οποία ζητείται για τους παρακάτω λόγους:






1. Η σημασία της κτηνοτροφίας






Σήμερα με την κτηνοτροφία ασχολούνται πάνω από 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι υπερβαίνουν τις 300.000 άτομα. Μάλιστα μεγάλος αριθμός εξ' αυτών είναι εγκατεστημένοι στις ορεινές και προβληματικές περιοχές της χώρας δηλαδή δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολες γεωκλιματικά συνθήκες. Η συνολική παραγωγή γάλακτος είναι 1.700.000 τόνοι και η παραγωγή κρέατος 500.000 τόνοι περίπου.






Επιπλέον 15.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην:






α. Μεταποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανία αλλαντικών δηλαδή τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία.






β. Καταστήματα πώλησης (κρεοπωλεία - γαλακτοκομικά είδη)






γ. Μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις






δ. Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ζωοτροφών






ε. Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων






Επιπλέον πολύ μεγάλο βάρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.






2. Οικονομική κατάσταση κτηνοτρόφων






Η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι εξαιρετικά άσχημη όχι μόνο λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της υπερχρέωσης τους. Δεν είναι μόνο τα εμφανιζόμενα πιο κάτω δάνεια που οφείλουν στις τράπεζες οι κτηνοτρόφοι, αλλά και άλλα που έχουν εισπραχθεί με άλλη δικαιολογία (καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λ.π.) τα οποία βέβαια δεν εμφανίζονται στον πίνακα.






Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ* τα δάνεια των κτηνοτρόφων (φυσικά πρόσωπα) μέχρι 22-4-2010 είναι τα εξής:






597 εκ.€ ενήμερα






50,9 εκ.€ ληξιπρόθεσμα






647,0 εκ.€ Σύνολο δανείων **






*Δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια προς τα Νομικά Πρόσωπα.






*Τα δάνεια προς τις υπόλοιπες τράπεζες υπολογίζονται στο 10 - 15% των δανείων της ΑΤΕ.






Βέβαια η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μεν εισροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, οι δε τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων ή είναι στάσιμες ή μειωμένες. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΣΥΕ έχουμε:






Μεταβολές μεταξύ Φεβρουαρίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010






Ενέργεια λιπαντικά 17,8%






Καύσιμα θέρμανσης 24,6%






Καύσιμα κίνησης 21,1%






Κτηνιατρικά φάρμακα 4,3%






Ζωοτροφές -3,3%






Γάλα -0,5%






Κρέας 1,3%






Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των εισροών με εξαίρεση τις ζωοτροφές, οι οποίες όμως είχαν αυξηθεί υπέρμετρα τα προηγούμενα χρόνια και τη μείωση ή στασιμότητα των τιμών πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Πολλοί κτηνοτρόφοι, κάτω από το βάρος των χρεών, εγκαταλείπουν το επάγγελμα με όλες τις αρνητικές συνέπειες (3.500 αγελαδοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα τα τελευταία 5 χρόνια και 7.000 προβατοτρόφοι). Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα, κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τουλάχιστον όσον αφορά τα χρέη των κτηνοτρόφων.






3. Η πρόταση του ΣΕΚ για τη ρύθμιση






«Τα δάνεια των κτηνοτρόφων (φυσικών και νομικών προσώπων) όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία - χοιροτροφία - βοοτροφία) ληγμένα και ενήμερα, παγώνουν για 3 χρόνια άτοκα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με ημερομηνία 30-4-2010.






Η αποπληρωμή τους θα γίνει σε 15 έτη με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).






Προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση είναι α) Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί τα 2 προηγούμενα της ρύθμισης έτη και β) η ρύθμιση να αφορά δάνεια έως 500.000€ ή τα πρώτα 500.000 € ή μεγαλύτερου δανείου)».






Κλείνοντας το συγκεκριμένο σημείωμα, προς τον υφυπουργό, ο ΣΕΚ αναφέρει ότι η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση, σε αντίθεση με τη φυτική παραγωγή, η οποία τα 3 τελευταία χρόνια έχει πάρει πάνω από 1,5 δισ. € ενισχύσεις - αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ - πακέτο Χατζηγάκη κ.λ.π.)

agroschannel