eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Σχετικά με διαδικασία διαβούλευσης στα πλαίσια του προγράμματος “Ανάδειξη και διάχυση Ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Ερμιονίδας”»

''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''

foto:eikonoskopionews

Με αφορμή διάφορες απόψεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορα ιστολόγια που δραστηριοποιούνται στην Ερμιονίδα και σχετίζονται με το πρόγραμμα «Ανάδειξη και διάχυση Ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Ερμιονίδας», στα πλαίσια του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, θα ήθελα να αναφέρω το εξής:
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβλήθηκε το Φθινόπωρο του 2010 για το οποίο................ συμπληρώθηκαν κάποια τεχνικά δελτία καθώς επίσης και κάποια τεχνικά υποδελτία του έργου με αντίστοιχες αποφάσεις των τότε Δ.Σ των πρώην Δήμων Κρανιδίου & Ερμιόνης. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 155.286/13-12-2011 απόφαση, εγκρίθηκε από το προαναφερόμενο Υπουργείο στις 13/12/2011 και έλαβε κωδικό ένταξης \ MIS 327660. Το πρόγραμμα αφορά την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν (2) δύο Ψηφιακά Μουσεία στον Δήμο μας. Τα Ψηφιακά Μουσεία αυτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτιστικά, λαογραφικά αξιοθέατα που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας και θα προσφέρουν τις εξής υπηρεσίες :

α) πολυκαναλική και in situ υπηρεσία ψηφιακού μουσείου με δισδιάστατη, τρισδιάστατη και ολογραμματική προβολή περιεχομένου
β) υπηρεσία ενημέρωσης μέσω διαδικτυακής πύλης
γ) ηλεκτρονική σύνδεση με άλλα Μουσεία
Το πρόγραμμα αυτό αφορά την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και όπως είναι γνωστό πριν την τελική φάση της διακήρυξης του έργου, είχε οριστεί ένα 15ήμερο για Διαβούλευση και προτάσεις σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του παραπάνω έργου και είχε ημερομηνία λήξης την Παρασκευή 9/3/2012. Όσον αφορά το τεχνικό δελτίο της πράξης, όπως αυτό συντάχθηκε κατά την φάση της υποβολής του, σίγουρα μπορούμε να διαπιστώσουμε πάρα πολλές παρατηρήσεις όσον αφορά την προβολή των ιστορικών μνημείων του τόπου μας και φυσικά αυτές είναι σεβαστές. Για το λόγο αυτό ζητώ να υποβληθούν επίσημα ακόμα και αυτή την εβδομάδα στον Δήμο Ερμιονίδας και προσωπικά σε μένα, που είμαι υπεύθυνος για την υλοποίηση του παραπάνω έργου. Οι προτάσεις - παρατηρήσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν γραπτά και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου μας έως τις 16/3/2012.
Επίσης, σας ενημερώνω ότι το τεχνικό δελτίο και το υποδελτίο του έργου ήταν ενδεικτικά στη φάση της υποβολής πρότασης και όπως είναι αυτονόητο ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την εταιρία η οποία κατά την φάση του διαγωνισμού θα αναλάβει το έργο, θα συνεργαστεί με τους επιστημονικούς φορείς του τόπου μας για να παρουσιάσουμε και να δημιουργήσουμε δύο πρότυπα Ψηφιακά Μουσεία τα οποία θα αναδείξουν την ιστορία του τόπου μας καθώς και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, βελτιώνοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής στα πλαίσια της σύζευξης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς αμέτοχος. Θα αξιοποιηθούν όλες οι αρχαιολογικές πηγές, τα λαογραφικά στοιχεία, τα αρχαιολογικά μνημεία και οι υπάρχουσες πολιτιστικές δομές που υπάρχουν στην περιοχή μας. Αυτονόητο είναι ότι θα υπάρχει όλη η ιστορία του πρώην Δήμου Ερμιόνης, τα αρχαιολογικά μνημεία, τα πολιτιστικά αξιοθέατα και οι λαογραφικές παραδόσεις, τα οποία δεν αναφέρονται πληρέστερα στο τεχνικό δελτίο, όπως αυτό συντάχθηκε το 2010 από τον τότε Δήμο Κρανιδίου.
Στην εποχή μας πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εξηγούμε τα αυτονόητα, αλλά αυτή είναι υποχρέωση όσων υπηρετούν με συνέπεια και αρχές την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί χρειάζονται αυτά τα Μουσεία στον τόπο μας! Απαντώ και πάλι ότι η Ερμιονίδα για να συνεχίσει να βρίσκεται στο χάρτη της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να αξιοποιήσει και άλλες μορφές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού προκειμένου να ανακτήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα μέσα από την βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος. Με το πρόγραμμα αυτό της «Ψηφιακής Σύγκλισης» της δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει την ιστορική της ταυτότητα και τα αρχαιολογικά της μνημεία σε επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ