eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

''Κατήγγειλε την μη ενημέρωση απο το ΥΠΕΚΑ το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της αφαλάτωσης.''

''Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσο έφυγαν σοφότεροι οι δημότες απο το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο....
Οι περισσότεροι αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία.''
Την απόφαση να καταγγείλει την πολιτική του ΥΠΕΚΑ για την μη ενημέρωση του δήμου Ερμιονίδας σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (αναφορικά με την επένδυση που σχεδιάζει η Mind Compass στην περιοχή ), έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο.  Στην συνεδρίαση (που έγινε σε υψηλούς τόνους μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του δήμου) τον λόγο πήραν και οι δημότες, ζητώντας απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την υπόθεση αυτή. Τα θέματα που εντάχθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης, ήταν η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η αφαλάτωση, η ανάγκη εξεύρεσης νερού, και η γενικότερη πορεία της επένδυσης της Mind Compass στην περιοχή μας....

Ρεπορτάζ για το eikonoskopio news: Μίλτος Ιωαννίδης



Μανώλης Φασιλής: "Να βρεθεί λύση για την εξεύρεση νερού."
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοιλάδας κ. Μανώλης Φασιλής, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του μια και όπως είπε: "Έχω αιτηθεί απο τις 2Ο Ιουνίου 2011-έπειτα απο απόφαση του τοπικού συμβουλίου Κοιλάδας- να συζητηθεί το θέμα της επένδυσης της εταιρίας που αφορά και την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στα Χώνια, στο δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας και στην ΔΕΥΑΕΡ και το συζητάμε σήμερα ( σ.σ.Χθές)" και πρόσθεσε: "Το λέω αυτό διότι αν το είχαμε συζητήσει, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ορισμένα θέματα που έχουν ψηφιστεί απο τους κκ Παπακωνσταντίνου και Μανιάτη". Ακόμη ο κ. Φασιλής, διάβασε  τον 25ο περιβαλλοντικό όρο της μελέτης που εκπονήθηκε (αναφορικά με την επένδυση της MIND COMPASS στην θέση Δέλπριζα), που αναφέρει ότι "οι ανάγκες ύδρευσης της επένδυσης θα καλύπτονται απο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ερμιονίδας με νερό που θα προέρχεται απο τη μονάδα αφαλάτωσης του πρώην δήμου Κρανιδίου που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση Χώνια η εναλλακτικά στην Κοιλάδα" τονίζοντας ότι "είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, αλλά για να γίνει αυτή η επένδυση χρειάζεται νερό. Νερό η επαρχία μας δεν έχει. Πως θα εξασφαλίσουμε νερό στην εταιρία για να υλοποιηθεί η επένδυση;" υπογραμμίζοντας ότι "τέτοια μονάδα αφαλάτωσης-που να παράγει 12.700 κυβικά νερό την ημέρα όπως σχεδιάζεται για την Κοιλάδα - δεν έχει γίνει σε χερσαία ζώνη παρά μόνο σε νησιά" Και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του προτείνοντας ο δήμος σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΕΡ να πληρώσει προκειμένου να γίνει μια καινούρια μελέτη (σε διαφορετικό σημείο),ώστε να υπάρξει λύση στην εξεύρεση νερού. 

Δημήτρης Καμιζής: "Το παρόν δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει λάβει καμία απόφαση για αφαλάτωση..."

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής υποστήριξε ότι το παρόν δημοτικό συμβούλιο "Ούτε έχει συζητήσει αλλά ούτε και έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα της αφαλάτωσης" και τόνισε ότι ουδέποτε κλήθηκε εγγράφως ο δήμος να γνωμοδοτήσει απο την Περιφέρεια ,ενώ αναφερόμενος  στην μελέτη της αφαλάτωσης που είχε γίνει απο την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ υποστήριξε ότι: "Αυτή η μελέτη δεν έχει λάβει ούτε έγκριση.Εμείς σαν δημοτική αρχή δεν την έχουμε εντάξει στην πολιτική μας και ούτε προωθούμε τις διαδικασίες ωρίμανσης της" προσθέτοντας:"την αφαλάτωση-όταν την κάνει ο δήμος-θα την κάνει για τους δημότες του" εμμένοντας στην άποψη-που εξέφρασε άλλωστε και στην λαϊκή συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου- ότι όποτε και αν γίνει η αφαλάτωση, αυτή να γίνει στο Πορτοχέλι οπού υπάρχουν οι δεξαμενές του παλιού βιολογικού χωρητικότητας 6 χιλιάδων κυβικών νερού. Παράλληλα ο κ. Καμιζής επισήμανε ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να εφαρμοστούν (πριν την αφαλάτωση) όπως είναι  ο έλεγχος των γεωτρήσεων και η μεταφορά νερού.Τέλος ο κ. Καμιζής αναφέρθηκε στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, (την οποία και προσκόμισε στο συμβούλιο η ΠΑΠΟΕΡ), επισημαίνοντας ότι "αυτή η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί στον πίνακα αποδεκτών, αλλά ούτε και στον δήμο. Δηλαδή ελήφθησαν αποφάσεις ερήμην μας"  προσθέτοντας: "Πρέπει να καταγγείλουμε αυτή την πολιτική του Υπουργείου που παίρνει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψιν πράγματα που δεν έχουν γίνει και που για αυτά δεν ρωτάει την γνώμη μας".

Γιώργος Τούσσας: "Να προβούμε σε ενέργειες ακύρωσης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ"

O Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Τούσσας και με αφορμή τα όσα λέχθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπογράμμισε ότι ότι συμμερίζεται την ανησυχία των Κοιλαδιωτών αναφορικά με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης (είτε στο κεντρικό λιμάνι της Κοιλάδας είτε στα Χώνια). Παράλληλα ο κ. Τούσσας αναφέρθηκε στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου (στις 29 Φεβρουαρίου 2012), σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων "για την κατασκευή και λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων που αφορούν την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής Δέλπριζα"αναρωτώμενος "για ποιόν λόγο αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν στάλθηκε στον δήμο Ερμιονίδας-στην περιοχή του οποίου αναπτύσσεται η πρόκειται να αναπτυχθεί αυτή η επένδυση- ώστε να υπάρξει και η ανάλογη γνωμοδότηση;".  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Τούσσας αναφέρθηκε στα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΠΕΡΑΑ (Έργα Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη) και συγκεκριμένα  στον άξονα "προστασία και διαχείριση υδατικών πόρων" (που αφορούν και την ΠΕ Αργολίδας) ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, θα προβούν σε όλες τις ενέργειες για την ακυρότητα της απόφασης του Υπουργού την οποία και χαρακτήρισε "παράνομη και καταχρηστική" καταθέτοντας μάλιστα στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου τόσο την απόφαση του ΥΠΕΚΑ όσο και την ένσταση που κατέθεσαν κάτοικοι της Κοιλάδας κατά της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της Mind Compass. 

Δημήτρης Σφυρής: "Δεν επέτρεψα σαν δήμαρχος, να περάσουν οι αγωγοί μέσα απο την Κοιλάδα"

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, αναφερόμενος στο θέμα της αφαλάτωσης,και απευθυνόμενος προς τον κ. Καμιζή  τόνισε:  “Η διαφοροποίηση μου από σας, είναι ότι εμείς προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις για την αφαλάτωση από το Δήμο ώστε ο Δήμος να διαχειρίζεται το νερό για τους δημότες πρώτα και μετά για τους ιδιώτες ενώ εσείς, είχατε προβεί σε δημιουργία αφαλάτωσης από ιδιώτες που σημαίνει ότι αυτοί θα διαχειρίζονταν το νερό.” Προσθέτοντας:“Σήμερα προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αγνοείτε τη διαβούλευση,την απόφαση του υπουργού και τα έγγραφα που έχετε στείλει το 2004 και 2006 όταν ήσασταν Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.  Θα φρεσκάρω τη μνήμη σας λοιπόν και σας θυμίζω ότι είχατε στείλει έγγραφη απόφαση  στον Δήμο Ερμιόνης να συμφωνήσει για την δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης στο Δήμο Κρανιδίου μαζί με το Δήμο Ερμιόνης με ιδιώτες.”και στο ίδιο μήκος κύματος  συνέχισε: ¨"Δεν μπορείτε να κρύβεστε με δικαιολογία την άγνοια.  Μάλιστα στην Γενική Συνέλευση για την αφαλάτωση στο Λύκειο,τόσο εγώ όσο και η ΠΑΠΟΕΡ σας παρουσιάσαμε τα έγγραφα του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, στα οποία εκτός των άλλων αναφέρεται ότι δεν κατατέθηκαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και ακόμη δεν ακούστηκαν οι απόψεις πολιτών για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σημαίνει ότι εφ΄ όσον δεν υπήρχε αντίρρηση από τον Δήμο, εκ των πραγμάτων έχει εγκριθεί."Ακόμη ο κ. Σφυρής, αφού υπενθύμισε ότι "εγώ δεν επέτρεψα σαν Δήμαρχος να περάσουν αγωγοί της αφαλάτωσης  μέσα από την Κοιλάδα" ενώ  ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους θα εξευρεθεί νερό για τον δήμο: "Οι γεωτρήσεις οι οποίες έχουν χαλάσει.Ο Ανάβαλος που όλοι γνωρίζουμε τι έχει γίνει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον άμεσα νερό.Το φράγμα Τζερτζελιάς που το βάζατε και το βάζετε στο πρόγραμμά σας αλλά δεν κάνατε τις απαραίτητες ενέργειες για ν΄ απαλλοτριωθούν οι εκτάσεις όπως κάναμε εμείς και αναρτήσαμε σε χάρτες τις ιδιοκτησίες και τα προωθήσαμε στην Περιφέρεια και την Νομαρχία.Η Δημοτική αφαλάτωση που λύνει άμεσα το πρόβλημα του νερού στο Δήμο Ερμιονίδας με προτεραιότητα τους δημότες και μετά τους ιδιώτες. H μεταφορά νερού με πλοίο δεν αποτελεί λύση γιατί δεν μπορείτε να πάρετε νερό από πουθενά και τότε το νερό στοίχιζε 2,00 ευρώ με τη μεταφορά πόσο μάλλον τώρα που θα επιβαρύνει υπερβολικά τους Δημότες." είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφυρής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ακόμη τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου, στελέχη της δημοτικής αρχής, τον διέκοπταν, αναγκάζοντας τον κ. Σφυρή να πει "οποίος δεν θέλει ν΄ ακούσει να μην διακόπτει ή αν θέλει ας πάει έξω και ας τ΄ ακούσει από την κασέτα!"

Η αντιπαράθεση, η απειλή της μήνυσης, και οι δημότες....

Όσοι δημότες παρέστησαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφενός μεν για να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης (στα πλαίσια του έργου τουριστικής ανάπτυξης της Mind Compass,) και αφετέρου δε για να ακούσουν τις θέσεις των αιρετών του δήμου για το θέμα, διαπίστωσαν ιδίοις όμασι, το κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του δήμου. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι η φράση "Θα σου κάνω μήνυση δήμαρχε γιατί δεν πήραμε ούτε μια δραχμή. Δεν μπορείς να λες ότι θέλεις " που είπε ο κ. Σφυρής προς τον κ. Καμιζή, όταν ο τελευταίος ανέφερε στον κ. Σφυρή "Πήρατε τα λεφτά της Mind Compass για να κάνετε την αφαλάτωση" προσθέτοντας ότι "90 χιλιάδες ευρώ πληρώθηκαν απο την Mind Compass για την αφαλάτωση" φράση που απεικονίζει με ακρίβεια την ένταση με την οποία συζητήθηκε το θέμα χθες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ την δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο κ. Κακουριώτης (τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ) τον οποίο δεν άφησαν να τοποθετηθεί  σε αντίθεση με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ κα. Αλεβίζου. 
 Ασφαλώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσο έφυγαν σοφότεροι οι δημότες απο το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, μια και οι περισσότεροι αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία.
Βέβαια καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσει την θέση της η δημοτική αρχή. Αλήθεια, ποια ήταν η άποψη του αντιδημάρχου κου Κούστα για το θέμα της αφαλάτωσης στο περιφερειακό συμβούλιο που παρέστη ως εκπρόσωπος του δήμου; 
Αυτό άλλωστε περιμένουν οι δημότες! Ξεκάθαρα λόγια. Και γι αυτό τον λόγο προσήλθαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Για να πάρουν απαντήσεις. Κι όμως! Η δημοτική αρχή, κατάφερε να τους μπερδέψει κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση! 


eikonoskopionews.blogspot.com