''Με Θάθατα δεν βάφονται αυγά''
Γράφει Βασίλης Γκάτσος
Πρώτα θα ελέγξουμε τις γεωτρήσεις, μετά θα φέρουμε νερό, και μετά, αν χρειαστεί, θα πάμε στην αφαλάτωση.
Αυτά τα θα υπήρξαν και ως προεκλογικές υποσχέσεις. Βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της θητείας και εκ του ασφαλούς στο τέλος της ούτε θα έχουμε ελέγξει τις γεωτρήσεις, ούτε θα έχουμε φέρει νερό, ούτε θα έχουμε πάει στην αφαλάτωση.
Η επένδυση του γκολφ είναι μια μεγάλη επένδυση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να την χάσει η Ερμιονίδα. Όπως δεν πρέπει να χάσει και.......
....... κανένα ΕΣΠΑ που μπορεί να πάρει. Με οποιονδήποτε τρόπο και να λειτουργήσει, είναι ένα έσοδο για την κοινωνία, τον Δήμο, και μια θέση κατανάλωσης ακριβών προϊόντων μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες δουλειές στον τόπο μας. Μόνο μπλογκότρυπες ανοίγουνε.Την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) την εγκρίνει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια την στέλνει πρώτα στο Δήμο μας για γνωμοδότηση. Την διαβάζει ο Δήμος και το Περιβαλλοντικό του επιτελείο συντάσσει μια εισήγηση με την οποία απορρίπτει ή αποδέχεται την ΜΠΕ για τους τάδε λόγους. Σε μία συνεδρίαση του ΔΣ διαβάζεται η εισήγηση, παίρνουν το λόγο οι αιρετοί αλλά και δημότες και στο τέλος ψηφίζεται η έγκριση ή η απόρριψη της ΜΠΕ. Η απόφαση αποστέλλεται στην περιφέρεια αλλά είναι γνωμοδοτική. Αν αυτά όλα γίνουν στους χρόνους που ορίζονται, εφαρμόσθηκε ο νόμος πλήρως αλλά η Περιφέρεια θα αποφασίσει ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση του Δήμου. Και άπαξ και βγει η έκκριση της ΜΠΕ και οι Περιβαλλοντικοί Όροι, μετά μόνο στο Ε΄ του ΣτΕ πηγαίνεις και εκεί δεν είναι εύκολα τα πράγματα.
Το πρώτο κρίσιμο θέμα αυτής της επένδυσης είναι το νερό. Στη ΜΠΕ πρέπει να περιγράφεται με ακρίβεια πόσο νερό θα καταναλώνει το χρόνο κατά μέγιστο αλλά και περίπου ανά μήνα.
Το δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι τι θα κάνει τα λύματα των ξενοδοχειακών μονάδων της.
Προσοχή:
Η Περιφέρεια δεν πρέπει να αποδέχεται υποθέσεις, αλλά συμβάσεις και μάλιστα εναλλακτικές.
Για το νερό:
Δεν γίνεται αποδεκτό ένα έγγραφο του Δήμου ότι αναλαμβάνει για παράδειγμα την τροφοδοσία του γκολφ με τόσα κ.μ. πόσιμο νερό από τις γεωτρήσεις του, πόσιμο νερό που πληροί τις προδιαγραφές που θέλει το γκολφ, όχι ό,τι βγαίνει. Πρέπει μέσα στην ΜΠΕ να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, αλλά και πραγματικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Δήμος έχει αυτή τη δυνατότητα (δηλαδή το έχει στην πράξη κάνει με άλλη επένδυση), όχι ότι ελπίζει να την έχει. Και πάλι χρειάζεται μια εναλλακτική σύμβαση με κάποιον άλλο που διαθέτει νόμιμα πόσιμο νερό.
Αν το γκολφ στην ΜΠΕ λέει ότι το νερό θα το πάρει από δικιά του μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, τότε μέσα στην ΜΠΕ πρέπει όχι απλά να περιγράφεται το έργο της αφαλάτωσης αλλά να περιγράφεται μία πλήρης Μονάδα Αφαλάτωσης του τάδε οίκου, το έργο άντλησης θαλασσινού νερού, το έργο διάθεσης στη θάλασσα της άλμης συνοδευόμενο από μελέτη διάχυσης - διασποράς της άλμης, πλήρες σχέδιο περιβαλλοντικών μετρήσεων και παρακολούθησης κ.λ.π. Και επειδή οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, γι’ αυτό το λόγο γνωμοδοτούν και οι παραθαλάσσιοι γειτονικοί Δήμοι.
Για σύγχρονες Μονάδες Αφαλάτωσης με παραγωγή 6000 - 10000 κ.μ. την ημέρα πόσιμου νερού, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, όταν η άλμη διατίθεται έξω από τον κόλπο της Κοιλάδας, αρκεί να τηρηθούν οι προδιαγραφές διάθεσης της άλμης. Αν το γκολφ καταναλώνει 3000 κ.μ. την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες περισσεύουν από 3000 έως 7000 κ.μ. την ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικισμών Κρανιδίου, Ερμιόνης, Κοιλάδας, Πορτοχελίου, φυσικά ολόκληρο το χρόνο. Φυσικά το λέμε πόσιμο νερό, αλλά στην πράξη το πραγματικά πόσιμο θα το αγοράζουμε σε μπουκάλια. Αυτό όμως θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τον υδροφόρο ορίζοντα της χερσονήσου Κρανιδίου, δεδομένου ότι το νερό της αφαλάτωσης θα το πουλάει ο Δήμος και στα εξοχικά. Οι Μονάδες Αφαλάτωσης είναι εύκολα επεκτάσιμες, εύκολα προσθέτεις μεμβράνες και αυξάνεις την δυναμικότητα στο μέλλον.
Έχω ξαναγράψει ότι το γκολφ δίνει μια τεράστια ευκαιρία σύμπραξης του Δήμου Ερμιονίδας με την εν λόγω εταιρεία για να λυθεί άμεσα ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της έλλειψης νερού με συγχρόνως πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τα υπόγεια νερά μας.
Αλλιώς θα περιμένουμε πότε θα ελεγχθούν οι γεωτρήσεις, πότε θα φέρουμε τον Ανάβαλο ή νερό με πλοία.
Εκτός και αν το μόνο που ενδιαφέρει είναι το πώς μέσω αυτού του ‘πιασάρικου’ θέματος θα περιβαλλοντολογεί ο κάθε πικραμένος, και θα παρουσιάζει τις απόψεις του κάθε κόμματος ο κάθε πολιτευτής από το βιντεοσκοπούμενο δωρεάν βήμα του Δήμου της ‘πλέριας’ δημοκρατίας.
Για τα λύματα του γκολφ:
Όπως προανέφερα πιο πάνω, στην ΜΠΕ, είτε υπάρχει πλήρης Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων και έργο διάθεσης ή αξιοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, είτε υπάρχει σύμβαση με τον Δήμο για τη διάθεση αυτών με ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο Βιολογικό Σταθμό του Κάμπου Κρανιδίου, ο οποίος όμως πρέπει να υπάρχει πραγματικά και να έχει πραγματικά τη δυνατότητα υποδοχής αυτών των λυμάτων. Γι’ αυτό χρειάζεται σύμβαση επί του πραγματικού. Στην ΜΠΕ δεν μπορείς να γράφεις ότι τώρα που σας την στέλνω για έγκριση δεν υπάρχει τρόπος διάθεσης των λυμάτων, αλλά επισυνάπτω έγγραφο του Δήμου που λέει ότι όταν θα τελειώσει ο Βιολογικός Σταθμός του, τότε θα τα πάρει. Γιατί αν εγκριθεί μια τέτοια ΜΠΕ, τότε το γκολφ στήνεται, παίρνει άδεια λειτουργίας, αλλά ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα για τον βιολογικό του. Τότε τι γίνεται;
Αν ο Δήμος δεν μπει μπροστά και με θάρρος να διαπραγματευτεί ένα πλήρες σχέδιο σύμπραξης για μια Μονάδα Αφαλάτωσης, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες Δήμου και γκολφ, τότε θα γίνει αυτό που γίνεται πάντα, δηλαδή το ελληνικό σενάριο. Το γκολφ θα γίνει. Θα αναγκαστεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, θα αγοράζει παρανόμως νερό από τους αγρότες και άλλους που διαθέτουν γεωτρήσεις και κανένας δεν θα ασχολείται. Δηλαδή θα προστεθεί στο ‘αβαβά’ άλλη μια σημαντική επιβάρυνση των υπογείων υδάτων.
Υπάρχουν λοιπόν καθαρές λύσεις και οικονομία win-win.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος