eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

''Συζήτηση σε...υψηλούς τόνους στην Δημοτική κοινότητα Ερμιόνης''

 Ρεπορτάζ για το Εικονοσκόπιο : Μίλτος Ιωαννίδης
 
Για ακόμη μια φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η καθαριότητα, προκάλεσε την σφοδρή αντιπαράθεση -υπό τα βλέμματα των (λιγοστών) παριστάμενων πολιτών-  μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Κρητσωτάκη να πέσουν οι τόνοι και να διεξαχθεί η συζήτηση σε ήρεμο κλίμα, μια και το..διαχρονικά άλυτο και ακανθώδες ζήτημα  των απορριμμάτων, παραμένει πρώτο θέμα στην δημόσια ατζέντα των ΟΤΑ (με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής εξουσίας), και συνεπώς υπερβαίνει τις στείρες και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.....................
Την χθεσινή συζήτηση που έγινε στο δημαρχείο του τέως δήμου Ερμιόνης, «άνοιξε» ο κ. Κρητσωτάκης, τονίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την έλλειψη προσωπικού (που έκανε το πρόβλημα να παίρνει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις,) και εξέφρασε την αισιοδοξία του (μετά και την συνάντηση του δημάρχου Ερμιονίδας κ. Καμιζή με το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τα καθήκοντα της αποκομιδής των απορριμμάτων) , ότι με σωστό προγραμματισμό και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, το θέμα της καθαριότητας θα επιλυθεί.  Τέλος, όσον αφορά την ανακύκλωση, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης, ανέφερε ότι «πάει καλά» παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάζονται («πράσινα σημεία» και έλλειψη προσωπικού).


Κανονισμός καθαριότητας:  Κανόνες και.πρόστιμα στους παραβάτες
Πριν την  έναρξη της χθεσινής συζήτησης ο κ. Κρητσωτάκης μοίρασε στους αιρετούς και στους παρευρισκόμενους εκεί δημότες, τον νέο κανονισμό καθαριότητας  του δήμου Ερμιονίδας, (θα εφαρμοστεί 10 ημέρες μετά την ανάρτηση του στα δημοτικά  και κοινοτικά καταστήματα), ο οποίος θέτει κανόνες και όρια σχετικά με τα απορρίμματα, και προβλέπει πρόστιμα (50 έως 100 ευρώ ),  για τους παραβάτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός καθαριότητας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, και αυτό προσάπτεται στα θετικά τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της αντιπολίτευσης του δήμου, καθώς δεν είναι δυνατόν, να ζητούν από την μια την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τα απορρίμματα, και από την άλλη να μην μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε στα στοιχειώδη..
Ενστάσεις και...εντάσεις.
Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ζήτησαν και πήραν τον λόγο τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και απερχόμενος δήμαρχος του τέως δ. Κρανιδίου κ. Σφυρής,  όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μέξης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι ¨κάθε άρθρο του κανονισμού καθαριότητας καταλήγει σε πρόστιμο¨, και  τόνισε ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εικόνα του λιμανιού, καθώς και εσωτερικά και εξωτερικά της Ερμιόνης,  εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη, ο κανονισμός να εφαρμοστεί με την βοήθεια και την συμπαράσταση των δημοτών.  Κλείνοντας ο κ. Μέξης διερωτήθηκε αν η χωματερή της Ερμιόνης λειτουργεί η όχι, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να «μεταβούμε όλοι τώρα στον χώρο της χωματερής, για να διαπιστωθεί ότι στην πράξη λειτουργεί».
Ωστόσο και ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή η συζήτηση διεξαγόταν ομαλά, η φράση του κ. Σφυρή ότι ο «κανονισμός είναι διάτρητος και μη εφαρμόσιμος» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Βελούδη, με αποτέλεσμα  να ακολουθήσει ένα...εκρηκτικό  τρίλεπτο,  με εντάσεις φωνές, και με έναν αιρετό να σηκώνεται σε κατάσταση....αμόκ από την θέση του και να ωρύεται εναντίον του κ. Σφυρή, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολιτών, που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες  κωμικοτραγικών καταστάσεων, και ωτακουστές  εκφράσεων  όπως:  «δεν ήρθα για σένα ήρθα για τον κόσμο», «είσαι λαϊκιστής», «δεν ξέρεις τίποτα από την Ερμιόνη», «δεν θα πείτε ότι θέλετε (!)»,, «ηρέμησε ρε (!)» , ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απαράδεκτη εικόνα ο κ. Σφυρής να τοποθετείται, και να χλευάζονται οι θέσεις του με...ειρωνικά γελάκια, και..ψιθύρους από άλλους αιρετούς.  Από την χθεσινή συζήτηση μάλιστα, δεν έλλειψε και ο.. Γιάννης Πάριος, όταν στην τοποθέτηση του ο κ. Σφυρής,  αναφέρθηκε στους κάδους απορριμμάτων, προκαλώντας την παρέμβαση του αντιδημάρχου( αρμόδιου για την καθαριότητα), κ. Κούστα. Ο διάλογος είναι..χαρακτηριστικός:
Δ.Σφυρής: "Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Κούστα, δεν μπορώ να συγκριθώ μαζί σας»
Στ. Κόυστας: «Το ξέρω»
Δ. Σφυρής : «Είναι σίγουρο»
Στ. Κούστας: «Σας αφιερώνω το τραγούδι του Πάριου»
Στη συνέχεια ακολούθησε νέα αντιπαράθεση, μεταξύ του κ. Σφυρή και του κ. Κούστα σχετικά με την σύμβαση με την ανταποδοτική εταιρία ανακύκλωσης.
Στ. Κούστας: «Ποια σύμβαση; Μας παραδώσατε καμία σύμβαση; Μπορείτε να την βγάλετε να μας την δώσετε;»
Δ. Σφυρής : "Δεσμευόσαστε ότι θα ζητήσετε συγγνώμη δημόσια;"
Στ. Κούστας: "Δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση. Η Ελληνική εταιρία, ανταποδοτικής ανακύκλωσης, έχει συμβασιοποιηθεί με τον κ. Βασιλόπουλο στο Πορτοχέλι"
Δ. Σφυρής: «Εντάξει κ. Κούστα. Αφήστε με να μιλήσω κι εγώ. Υπάρχει σοβαρό θέμα με την ανακύκλωση!»
Μέσα σε όλο αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα, πυροσβεστικό ρόλο έπαιξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Τζανής και Μπαλαμπάνης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση, σύνεση και συνεννόηση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του δήμου, προκειμένου να επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο η διαχείριση των απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί η έντονη και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην χθεσινή συζήτηση, κάτι που ανάγκασε τον κ. Μέξη να παρατηρήσει ότι «Πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τους δημότες διότι είναι ευαισθητοποιημένοι και σίγουρα σε αυτόν τον τομέα (της καθαριότητας) είναι καλύτεροι από εμάς.. »
Περισσότερο ρεπορτάζ σε λίγο...