''Παρατηρήσεις .... Ανακύκλωσης.''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
1. Τα μπουκάλια του νερού και των αναψυκτικών προσφέρουν τεράστιο όγκο και ελάχιστο βάρος. Μία πράσινη σακούλα σκουπιδιών χωράει γύρω στα 10 μπουκάλια. Αν όμως βγάλουμε το πώμα, πιάσουμε το μπουκάλι από τον πάτο και το διπλώσουμε με δύναμη, σαν να είναι εφημερίδα και τοποθετήσουμε το πώμα αμέσως και σφικτά, τότε κλείνει αεροστεγώς και δεν παίρνει το αρχικό του σχήμα. Τότε μία πράσινη σακούλα σκουπιδιών χωράει πάνω από 100 μπουκάλια διπλωμένα. Δηλαδή αποθηκεύονται εύκολα και στο σπίτι και στο μαγαζί.......
.........
2. Το χαρτί είναι διαχειρίσιμο μόνον όταν είναι πατημένο σε φύλλα. Ως κουτί πιάνει τεράστιο χώρο. Και οι εφημερίδες μόνον όταν είναι τακτοποιημένες και δεμένες πιάνουν μικρό όγκο.
3. Το πλαστικό σε φύλλο και μάλιστα αυτό της συσκευασίας με εγκλωβισμένο αέρα, πιάνει τεράστιο όγκο. Βελτιώνεται η κατάσταση μόνον όταν τυλιχθούν σαν κύλινδρος, πατηθούν και δεθούν γερά.
Αυτές πιστεύω ότι είναι οι κύριες αιτίες που ενώ υπάρχουν 4 – 5 κάδοι ανακύκλωσης στην Πλατεία Πεύκο του Μαρμαρινού, τελικά ξεχειλίζουν, ενώ αν κάνουμε τα τρία πιο πάνω απλά πράγματα, επαρκούν οι μισοί κάδοι και για περισσότερο φορτίο.
Στην Πρωτεύουσα έχει αρχίσει ένα παράλληλο σύστημα ανακύκλωσης ελεγχόμενο από μετανάστες, όπως συμβαίνει και στην Τουρκία και αλλού. Έχουν ένα τρίκυκλο δύο τρία άτομα και γυρίζουν όλη την ημέρα και παίρνουν μέσα και γύρω από τους κάδους ανακύκλωσης το χαρτί και το χαρτόνι. Τα πατάνε να γίνει φύλλο και με τάξη γεμίζουν το τρίκυκλο. Προς το παρόν αυτό γίνεται στο χαρτί και χαρτόνι. Δηλαδή .. κλέβουν την ανακύκλωση, αλλά από την άλλη κάνουν διαλογή και αξιοποίηση και ζουν από αυτό.
Τουλάχιστον στην Πλατεία του Πεύκου υπάρχει συμμετοχή μεγάλη στην ανακύκλωση, αλλά σημασία μεγάλη έχει η ορθή συμμετοχή που ελαχιστοποιεί τον όγκο. Αυτή η ορθή συμμετοχή, ας ζητηθεί πρώτα από τους κάθε είδους επαγγελματίες που βγάζουν πολύ υλικό συσκευασίας και πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών.
Στον Σταυρό Διδύμων η ίδια κατάσταση μια νέας χωματερής. Στην Ερμιόνη ικανοποιητική καθαριότητα, όπως και πριν από το σύστημα των κάδων. Ανά πάσα στιγμή όμως, ένα πρόβλημα στο άδειασμα των κάδων, και ξεχειλίζουν τα σκουπίδια. Γιατί όλα τα σκουπίδια μένουν στον οικισμό, ενώ χωρίς κάδους τα περισσότερα μεταφέρονταν ιδιωτικώς στους γύρω από τον οικισμό κάδους.
Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνεται στην πηγή είναι η ελαχιστοποίηση του όγκου.
Για το Μπίστι: Φαίνεται ότι η βαμβακίαση υποχώρησε. Είναι αποτέλεσμα του τελευταίου ψεκασμού; Θα ακολουθήσει και κάτι άλλο για την πλήρη ήττα της; Όμως τα πεύκα στον Άγιο Θανάση είναι γεμάτα βαμβακίαση. Μήπως από κει ξαναταξιδέψει στο Μπίστι;
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος