''Συναίνεση, χαμήλωμα των τόνων, δημιουργική δουλειά, συνεργασία''
Γράφει ο Βασίλης ΓκάτσοςΚατά την γνώμη μου υπάρχει, εκ των πραγμάτων, συναίνεση σε αρκετά σοβαρά θέματα του Δήμου μας:
1. Κοινής αποδοχής Πρόεδρος στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ερμιονίδας. Δηλαδή στο κρίσιμο θέμα του νερού και της αποχέτευσης που καλύπτει το 50% της δραστηριότητας του Δήμου Ερμιονίδας υπήρξε ταύτιση απόψεων πλειοψηφίας και μειοψηφίας και προφανώς προσυνεννόηση των αρχηγών των συνδυασμών που τις εκφράζουν, κου Καμιζή και κου Σφυρή.
2. Κοινή, αν και ανομολόγητη, πρακτική στο θέμα των οικιακών και αστικών απορριμμάτων της Ερμιονίδας. Το κλείσιμο των χωματερών τέως Δήμου Κρανιδίου και Ερμιόνης έγινε πλήρως αποδεκτό από την πλειοψηφία και μειοψηφία του Δήμου μας. Δηλαδή κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να ξανανοίξουν. Επίσης κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ο Δεματοποιητής μπορεί να δεματοποιήσει όλα αυτά τα απορρίμματα που συσσωρεύονται στον Σταυρό Δυδύμων. Δηλαδή γίνεται κοινώς αποδεκτό ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λύση, αυτό που γίνεται δεν είναι λύση, αλλά και η ανακύκλωση είναι ένα δύσκολο, πολύ δύσκολο θέμα για μακρινές μικρές επαρχίες. Άρα στο κρίσιμο αυτό θέμα που καλύπτει το 25% της δραστηριότητας του δήμου Ερμιονίδας, ταύτιση απόψεων έχουμε.
3. Το υπόλοιπο 25% της δραστηριότητας είναι η διοικητική και λειτουργική οργάνωση του Δήμου. Και εδώ δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες. Συμφωνούν να πάει ο Δήμος όπως πήγαινε πάντα, χωρίς διοικητικές τομές. Εννοώ ότι διοικητική τομή είναι η πλήρης εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας κατά ISO 9001, ενέργεια που δεν υποστηρίζεται από κανέναν.
4. Στα επιμέρους: Μειοψηφία και πλειοψηφία συμφωνούν στον να πληρώνονται κανονικότατα οι Αιρετοί εν καιρώ μεγάλης κρίσης. Στο θέμα του Σφαγείου συμφωνούν να εκκαθαριστεί (η Έλλάδα με πολύ μικρή παραγωγή κρέατος διαθέτει 125 (!) σφαγεία και ο Ολλανδία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κρέατος στην Ευρώπη μόνον 8. Καλώς συμφωνούν λοιπόν ότι δεν χρειάζεται. Όχι το Σφαγείο αλλά ο Δημοτικός χαρακτήρας του Σφαγείου. Στα θέματα αιγιαλού, φραξίματος ακτών, προστασίας καλλιεργήσιμης γης, εφαρμογής οδηγιών ΕΕ και ΚΥΑ, πολιτικής στη θάλασσα κ.λ.π. συμφωνούν ..... με το να μην ασχολούνται καθόλου.
5. Συμφωνούν απόλυτα ότι ο Δημος Ερμιονίδας πρέπει να έχει 100 εργαζόμενους και να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ερμιονίδας. Συμφωνούν βέβαια και με τα κριτήρια πρόσληψης αφού ομολογούν ότι ελάχιστοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα για τις θέσεις που κατέχουν.
6. Πλειοψηφία και μειοψηφία συμφωνούν στο ότι πρέπει ...... να διαφωνούν συνεχώς και σε όλα. Άρα και εδώ συναίνεση.
7. Συμφωνούν ότι το κύριο καθήκον της εκάστοτε πλειοψηφίας είναι να μηχανεύεται τρόπους για να προβάλλει την ανικανότητα, την ανεντιμότητα, την προχειρότητα, την εγκληματική αδιαφορία της εκάστοτε πρώην δημοτικής αρχής.
8. Συμφωνούν ότι μειοψηφία και πλειοψηφία δεν έχουν κανένα διακριτό πολιτικό στίγμα, συμφωνούν ότι η μία είναι προοδευτικότερη από την άλλη και ότι η άλλη είναι αντιδραστικότερη από την άλλη.
9. Συμφωνούν ότι το να ασχοληθούν με θέματα ‘τοπικού δικαίου’, ‘τοπικής ισονομίας και ισοπολιτείας’ είναι πέραν από τις προοδευτικές τους ιδεοληψίες.
Θέλω να πω ότι πλειοψηφία και μείζων μειοψηφία προέρχονται από τον ίδιο κοινωνικό χώρο, εκφράζουν παρόμοια συμφέροντα, βλέπουν περίπου με ίδια ματιά τα πράγματα.
Πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια των δανεικών και η Ερμιονίδα, όπως και όλη η χώρα, θα περάσει δύσκολα χρόνια. Το πόσα θα είναι αυτά εξαρτάται από μας τους ίδιους. Πάντως δεν μπορεί να δανείζεσαι 30 χρόνια, να φτάνεις να μην σου δίνουμε άλλα, και να ξεχρεώνεις μέσα σε μήνες. Αυτό ούτε στα παραμύθια δεν γίνεται.
Ζητείται, ως εκ τούτου συναίνεση, χαμήλωμα των τόνων, δημιουργική δουλειά, συνεργασία. Και κυρίως μέτρημα. Μόνο ό,τι μετράμε μπορούμε να βελτιώσουμε. Με σκοπό βέβαια τη διαφάνεια και όχι την από κοινού συγκάλυψη. Και απώτερο σκοπό μέσω της αυτογνωσίας, αυτοκριτικής, γνώσης και επίγνωσης να περάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στη δημιουργική ανασυγκρότηση του τόπου μας, της ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος