eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Για κάθε ασθένεια και παθολογική κατάσταση, αναφέρεται πάντα σαν τρόπος αντιμετώπισης η πρόληψη. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη αξία για την πρόγνωση. Δίνει την δυνατότητα έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης και αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ίασης και το προσδόκιμο επιβίωσης σε πολλές δυνητικά θανατηφόρες παθολογικές καταστάσεις. Οι προληπτικές εξετάσεις διαφοροποιούνται για κάθε άτομο, ανάλογα με το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και τους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Παρακάτω παραθέτουμε τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται για κάθε ηλικιακή ομάδα, με την παραδοχή ότι αυτές αναφέρονται σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ένδειξη για περαιτέρω προληπτικό έλεγχο.

Έως το 20ό έτος: αιματολογικός έλεγχος (γενική αίματος), βιοχημικός έλεγχος και γενική ούρων που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε τρία χρόνια. Ακτινογραφία θώρακος που επαναλαμβάνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια. Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό ή κάθε τρία χρόνια (εφόσον η αρτηριακή πίεση είναι οριακά αυξημένη ή......
...... στην περίπτωση υπέρτασης, η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο). Εξέταση από παθολόγο, καρδιολόγο (λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος), ΩΡΛ και οφθαλμίατρο που θα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια καθώς και μια επίσκεψη ετησίως σε οδοντίατρο.


20ό έως 30ό έτος: εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων που αναφέρονται παραπάνω, για τις γυναίκες pap-test που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.


30ό έως 40ό έτος: (εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων που απορρέουν από τα παραπάνω) ακτινογραφία θώρακος ετησίως μετά τα 35 για τους καπνιστές. Σπιρομέτρηση κάθε χρόνο για τους καπνιστές άνω των 35 ετών. Για τις γυναίκες το pap-test μετά τα 30 μπορεί να γίνεται ανά διετία (ανάλογα και με την κρίση του ιατρού). Μαστογραφία αναφοράς μεταξύ 35 και 40 ετών.


40ό έως 50ό έτος: (εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων που απορρέουν από τα παραπάνω) triplex καρδιάς, καρωτίδων, αγγείων κάτω άκρων, αορτής και test κοπώσεως τουλάχιστον μία φορά. Μικροσκοπική αιματολογική εξέταση κοπράνων κάθε δύο χρόνια από το 40ό έτος. Μαστογραφία κάθε τρία χρόνια μετά τα 40 για τις γυναίκες. Κλινική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο από το 40ό έτος σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.




50ό έως 60ό έτος: (εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων που απορρέουν από τα παραπάνω) ηλεκτροκαρδιογράφημα κάθε τρία χρόνια μετά τα 50 έτη. Triplex καρδιάς, καρωτίδων, αγγείων κάτω άκρων, αορτής και test κοπώσεως επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια μετά τα 50. Κολονοσκόπηση επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια, ενώ η μικροσκοπική αιματολογική εξέταση κοπράνων κάθε χρόνο μετά τα 50 έτη. Εξέταση PSA για τον προστάτη κάθε τρία χρόνια μετά τα 50. Μαστογραφία κάθε δύο χρόνια μετά τα 50. Μέτρηση οστικής πυκνότητας κάθε τρία χρόνια μετά τα 50 έτη. Κλινική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο κάθε δύο χρόνια μετά τα 50.




60ό έτος και άνω: (εκτός των επαναληπτικών εξετάσεων που απορρέουν από τα παραπάνω) εξέταση PSA για τον προστάτη κάθε δύο χρόνια μετά τα 60 έτη. Μέτρηση οστικής πυκνότητας κάθε δύο χρόνια μετά τα 65.

το μέλος του Εικονοσκοπίου Δημήτρης Κουρβετάρης