eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ανοίγει μέτωπο με τους κερδοσκόπους......

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τράπεζες και οίκοι των ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο να στραφεί κατά αμερικανικών τραπεζών εξετάζει σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα να υποβάλει αγωγές κατά αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων και διαφόρων κεφαλαιουχικών ομίλων για τη «συμβολή» τους στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα έρθει σύντομα σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους αναφορικά με τη δραστηριότητα των αμερικανικών τραπεζών όχι μόνο στο πρόσφατο διάστημα, αλλά και σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διακριβωθεί αν και με ποιον τρόπο κερδοσκοπώντας συνέβαλαν στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Οπως έγινε γνωστό από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διευρύνει την ερευνά της και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα με ποιον τρόπο ενεπλάκησαν ή διευκόλυναν τη δράση των αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων ευρωπαίοι τραπεζικοί παράγοντες ή ακόμη και Έλληνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «αυτή η έρευνα θα φτάσει ώς το τέλος, η χώρα πληρώνει και.......
............ θα πληρώνει για πολύ ακόμη αυτές τις δραστηριότητες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν οι κερδοσκόποι και να πληρώσουν για τη δράση τους. Γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια πιθανή επανάληψη των επιθέσεων κατά της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, τώρα που πέφτουν οι τόνοι σε σχέση με την κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος να θέσουμε το θέμα».



Εκτιμάται βασίμως ότι τρεις είναι οι περίοδοι στις οποίες θα διερευνηθεί ο ρόλος των αμερικανικών τραπεζών και κεφαλαιουχικών ομίλων:



1. Η περίοδος από τον Ιανουάριο του 2010 έως σήμερα, οπότε οι απανωτές υποβαθμίσεις από αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης ταυτίζονται χρονικά με «σορτάρισμα» των ελληνικών ομολόγων από αμερικανικές τράπεζες και εκτόξευση των spreads σε ύψη που καθιστούσαν απαγορευτική κάθε απόπειρα δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές 2. Η περίοδος 2007- 2009, στη διάρκεια της οποίας σημειώνεται, κατά την έκφραση κυβερνητικού στελέχους, η «ανήκεστος βλάβη» για την ελληνική οικονομία 3. Η περίοδος 2000- 2002, οπότε ο αμερικανικός κολοσσός Goldman Sachs «ρύθμισε» το ελληνικό χρέος (όπως έκανε και με τα ανάλογα χρέη της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.λπ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ. Θα διερευνηθεί συγκεκριμένα αν η προμήθεια των 350-400 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Goldman Sacs ήταν υπέρογκη με βάση τα δεδομένα της περιόδου. Θα διερευνηθεί επίσης αν μπορεί να διεκδικηθεί το επιπλέον ποσό.



Ερευνες παντού

Η ελληνική έρευνα για τον ρόλο των αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων στην κρίση που πλήττει την οικονομία της χώρας έρχεται σε συνέχεια ανάλογων ερευνών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, και παράλληλης έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ψευδή στοιχεία με τα οποία συστηματικά τροφοδοτούσε την Κομισιόν η κυβέρνηση Καραμανλή, που αποτελεί μία μόνο παράμετρο της οικονομικής κρίσης.



Η έρευνα στην Ελλάδα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία όπως αναμένεται θα συγκροτηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CΝΝ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανασταλεί η συγκρότηση της Επιτροπής, αναγγέλλοντας ότι ουσιαστικά η έρευνα αυτή έχει ήδη αρχίσει. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν παρόμοιες έρευνες σε άλλες χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακούω τις λέξεις “απάτη” και “έλλειψη διαφάνειας”. Επομένως, ναι, υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ». Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα περί διερεύνησης της συμμετοχής των αμερικανικών τραπεζών στην ελληνική κρίση δηλώνοντας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να στραφεί νομικά εναντίον αυτών των τραπεζών: «Δεν αποκλείω να υπάρξει προσφυγή επίσης».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Τη συνδρομή των αμερικανικών αρχών προτίθεται να ζητήσει η Αθήνα

 
 
 
 
 
 
 
tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος