eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

'' Φραχθι ''

Φυσικό είναι μια παράταξη να προβάλει το έργο της έστω και μονομερώς, αλλά όχι υπερβολές, γιατί τελικά άλλο είναι το έργο.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Εξηγούμαι και ως ψηφοφόρος της παράταξης:
Την περίοδο των ανασκαφών όντως το ενδιαφέρον και η γνώση όλων μας ήταν περιορισμένα.
Μέχρι όμως το 1999 έγινε πολύ καλή ενημέρωση από τον τότε τοπικό τύπο (1600 περίπου σταθεροί συνδρομητές Ερμιονίδας και παροικίας εσωτερικού και εξωτερικού) και τα τοπικά βιβλία, και επειδή αυτά τα ξέρει πάρα πολύ καλά ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος μπορεί να τα διηγηθεί στον Δήμαρχο για να μην μακρηγορούμε, γιατί φαίνεται ότι τα αγνοεί.  Απλώς να αναφέρω ότι έχω στο αρχείο μου όλες τις τότε δημοσιεύσεις των αρχαιολόγων και τα σχετικά βιβλία στα οποία βασίστηκε η ενημέρωση από τον τοπικό τύπο και τα τοπικά βιβλία για όλες τις αρχαιότητες της Ερμιονίδας, και όταν λέμε όλες εννοούμε ΟΛΕΣ, και τότε δεν πάταγες το κουμπί του διαδικτύου, αλλά έτρεχες από αρχαιολογική σχολή σε αρχαιολογική σχολή και από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη με ειδικές άδειες, και φυσικά πριν δημοσιεύσουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια τα τελικά συμπεράσματα στους περίπου 7 τόμους για Φράχθι - Αλιείς που δυστυχώς ακόμη δεν τα έχουν οι τοπικές δημοτικές βιβλιοθήκες μας παρ' όλο το ενδιαφέρον της παράταξής μας.
Μπράβο του νυν Δημάρχου  που με την πρώτη θητεία του στον Δήμο Κρανιδίου αντιλήφθηκε με τη σειρά του την σημασία του Φράχθι όχι μόνον ως σημαντικότατη αρχαιολογική θέση αλλά και ως αξιοποιήσιμη πολιτιστικά και οικονομικά.
Οι αρχαιολογικές σχολές των δύο αμερικάνικων πανεπιστημίων που χρηματοδότησαν το όλο ανασκαφικό έργο στην Ερμιονίδα αυτήν την περίοδο (Φράχθι, Αλιείς) ανέσκαψαν μόνον σε επιλεγμένες θέσεις που στατιστικώς θα τους έδιναν το κατάλληλο υλικό και πληροφορίες, ώστε με ακρίβεια να μελετήσουν σχεδόν τα πάντα με τη μικρότερη δυνατή χρηματοδότηση. Έτσι δεν έχει και νόημα, για πολλά πολλά χρόνια, η συνέχιση των ανασκαφών στο Φράχθι και τους Αλιείς για την ολική αποκάλυψη και ανάδειξη αυτών των θέσεων, γιατί θα είναι μία χρηματοδότηση που θα επαναλάβει ένα ήδη τετελεσμένο, επιστημονικά και ερευνητικά, έργο.
Έτσι τα δύο πανεπιστήμια, αφού εμείς ως χώρα και ως Ερμιονίδα δεν είχαμε πόρους για να αναθέσουμε στη δική μας υπεράξια και υπερεπαρκή Αρχαιολογική Υπηρεσία αυτό το σημαντικό έργο, παραδώσαμε όλη τη γνώση και τα συνακόλουθα ερευνητικά αποτελέσματα στα δύο αυτά πανεπιστήμια.
Φυσικά ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Δήμος Κρανιδίου, ούτε και κανένας μας δεν έκανε παγκόσμια γνωστό το σπήλαιο. Το σπήλαιο το έκανε γνωστό η ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα των δύο αυτών αμερικάνικων πανεπιστημίων, που ξέρανε να προβάλουνε τη δουλειά τους. Τα ευχαριστούμε, με την πικρία ότι μπορούσαν να είναι δύο δικά μας ή η δική μας Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως αυτό ήταν αδύνατον σε μια χώρα που στόχο της ήταν να κατασπαταλά όχι μόνον τους πόρους της αλλά και τα υπέρογκα δάνεια στην πολιτική συναλλαγή και στην αλόγιστη κατανάλωση. Εδώ δεν χρειάζεται να εξηγήσει ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος, γιατί ο Δήμαρχος τα ξέρει από πρώτο χέρι ως τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Το έργο λοιπόν σήμερα είναι άλλο.
Πώς με την επένδυση αυτή, θα μπορέσει ο Δήμος να εκμεταλλευτεί το Φράχθι πολιτιστικά και οικονομικά. Και φυσικά τα άμεσα οικονομικά οφέλη = εισιτήριο εισόδου, θα είναι θαύμα αν καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης, όμως μπορεί να είναι πολύ μεγάλα τα έμμεσα οικονομικά οφέλη = διαμονή, εστίαση, συνέδρια, πωλήσεις αναμνηστικών, προϊόντων κ.λ.π. κ.λ.π.
Αυτό είναι και το δύσκολο στοίχημα για περίπου 1.5 χρόνια για την σημερινή διοίκηση του Δήμου και φυσικά για την επόμενη, και ευχόμεθα κάθε επιτυχία.
Θεμιτή και η όποια πολιτική εκμετάλλευση των εγκαινίων, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν το έργο πετύχει μακροχρόνια τον σκοπό του, τότε και όσοι δούλεψαν θα μείνουν στη συλλογική μνήμη, πέρα από αναμνηστικές πλάκες και μπλογκοθυμιάματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος