eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 25 Μαΐου 2013

'' Η συνέχεια ''

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που μιλάει δημόσια η ΔΕΥΑΕΡ.
Με κόκκινο παρατηρήσεις - επισημάνσεις
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Αγγελική Αλεβίζου: «Υπάρχουν ιδιωτικές
μονάδες αφαλάτωσης στην Κοιλάδα,
για τις οποίες δεν μιλάει κανείς»… (Για την άδεια που έχουν, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη διάθεση της άλμης κ.λ.π. τον πρώτο λόγο τον έχει ο Δήμος με την περιβαλλοντική του υπηρεσία και η Περιφέρεια. Αυτοί είναι αρμόδιοι να ελέγξουν και να μιλήσουν δημόσια, να βάλουν πρόστιμα κ.λ.π. Από ποιον περιμένετε να μιλήσει, όταν δεν μιλάτε και δεν επεμβαίνετε εσείς ως αρμόδιοι, αν έχετε υποψίες παρανομιών; Εσείς και φυσικά ο Δήμαρχος.)
«Ο κύριος του έργου της αφαλάτωσης, δεν θα είναι καμία ιδιωτική εταιρεία, αλλά η ΔΕΥΑΕΡ». (Γιατί τέτοιος κρατισμός; Δηλαδή η ΔΕΥΑΕΡ έχει συγκρότηση πραγματικής επιχείρισης που θα λειτουργήσει Μονάδα Αφαλάτωσης; Εδώ ιδιωτικές επιχειρήσεις αναθέτουν τις μονάδες αφαλάτωσης σε εξειδικευμένες εταιρίες λειτουργίας και επίβλεψης. Δηλαδή αν επρόκειτο να μας δίνετε εμφιαλωμένο νερό θα ήταν νερό ΔΕΥΑΕΡ; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναφέρατε την ύδρευση…
Το νερό που υδροδοτεί τα σπίτια και τις καλλιέργειες της περιοχής, έχει φτάσει σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, να κυμαίνεται κάτω από τις 8500 μονάδες… Μάλλον κάτι σαν νιτρικό άλας, «φαντάζει»περισσότερο…. (Προφανώς χλωριούχο άλας θα θέλει να πει)
ΑΛΕΒΙΖΟΥ: «Έχει δίκιο ο κόσμος να φωνάζει , για την ποιότητα του νερού και να έχει αγανακτήσει… (και δίκαιο έχει, και έχει αγανακτήσει και βλέπει ότι τίποτα δεν έγινε επί θητείας σας και προβλέπει με αυτά που λέτε ότι τίποτα δεν θα γίνει και μέχρι τέλος θητείας.) Ως ΔΕΥΑΕΡ, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά όπως προείπα αντιμετωπίζουμε σημαντικές, υλικοτεχνικές ελλείψεις.» (Δηλαδή τι κάνετε για την ποιότητα του νερού που όλο και χειροτερεύει όχι μόνον από την είσοδο θάλασσας στα υπόγεια νερά, αλλά και από τα βαρέα μέταλλα και μάλιστα το εξασθενές χρώμιο; Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ σας έγραψε ότι η γεώτρηση της Αυλώνας από όπου παίρνει νερό η Ερμιόνη έχει, σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΕΡ το περισσότερο εξασθενές χρώμιο και είναι σωστό να σταματήσει την λειτουργία της και το "ανθρωπίνως δυνατό" ήταν ότι δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν θα έχει η Ερμιόνη επάρκεια νερού!)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η περίπτωση της λύσης -μέσω αφαλάτωσης, έχει ακόμη «δρόμο για να διανύσει» δεδομένου ότι, αποτελεί «μήλον της έριδος»; Θα το θέσω απλά: Τελικά πότε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας, θα ανοίγουν την βρύση του σπιτιού τους και θα απολαμβάνουν …πόσιμο νερό;

ΑΛΕΒΙΖΟΥ: Για την αφαλάτωση ιδιαίτερα στα «Χώνια» (Κοιλάδα) έχει γίνει κατά καιρούς πολύ κουβέντα… Δεν μπορώ να σας πω, πως αυτό ή το επόμενο καλοκαίρι, θα φτάνει ποιοτικό νερό στις βρύσες μας… ( Όντως όπως το λέτε, κουβέντα γίνεται και τίποτε άλλο, αλλά είμαστε όλοι βέβαιοι ότι με το κουβέντι ούτε τούτο , ούτε το επόμενο καλοκαίρι θα τρέξει πόσιμο κατά τον νόμον και όχι ποιοτικό νερό στις βρύσες μας. Το νερό που βγάζουν οι βρύσες μας είναι εκτός προδιαγραφών ποσίμου και καλόν είναι να μας εξηγήσετε βάσει ποίου νόμου το δημοτικό δίκτυο νερού διοχετεύει στις βρύσες μας μη πόσιμο νερό, σύμφωνα και με τις αναλύσεις σας. Απλά κάνουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και όλοι μας ότι δεν καταλαβαίνουν, μη στερηθούμε τελικά κατά τον νόμον και αυτό το υφάλμυρο νερό. Αυτό είναι προϊόν της ΔΕΥΑΕΡ σήμερα.)
Εμείς υιοθετήσαμε την πρόταση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή, να γίνουν τρείς μονάδες αφαλάτωσης σε Ερμιόνη Πορτοχέλι και Κοιλάδα… (καλά ο Δήμαρχος προτείνει στην ΔΕΥΑΕΡ, ή η ΔΕΥΑΕΡ ως αρμοδία εισηγείται στον Δήμαρχο και στο ΔΣ;) Για την τελευταία, ήδη έχουμε προχωρήσει την μελέτη που προβλέπει 5-6000, κυβικά και θα λύσει το πρόβλημα, τουλάχιστον και για το Κρανίδι αλλά και τον οικισμό του Πορτοχελίου. Όμως θα πρέπει να υπάρξει λύση και για την ευρύτερη περιοχή της κοινότητας στο Πόρτο χέλι ,καθώς λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και πολλές εξοχικές κατοικίες, ώστε να πληρούνται τουλάχιστον οι απαραίτητες προδιαγραφές , για την σωστή «εικόνα» ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού…Το αυτονόητο δηλαδή… Εδώ έχουμε χάσει τον μπούσουλα και δεν ξέρουμε το ζητούμενο… Το πόσιμο νερό , είναι το Α και το Ω για μια περιοχή, και πραγματικά ντρέπομαι για την ποιότητα του νερού, στην Ερμιονίδα σήμερα… Μπορεί να μην φταίω εγώ προσωπικά, αλλά»… (Περίεργες απόψεις. Η ΔΕΥΑΕΡ σκέπτεται ακριβώς σαν να ήταν ΔΕΥΑ Δήμου Κρανιδίου. Προχωράει μελέτη που θα λύσει το πρόβλημα πόσιμου νερού πρώτα για το Κρανίδι, μετά για τον οικισμό Πορτοχελίου, ανησυχεί για λύση για τα ξενοδοχεία και τα εξοχικά της ευρύτερης περιοχής Πορτοχελίου. Η Ερμιόνη θα περιμένει τη δεύτερη ή τρίτη μονάδα του Δημάρχου, όπως και η Κοιλάδα. Πολύ ωραία λοιπόν! Και όλα αυτά μπας και κατηγορηθεί η παράταξη ως μη σοσιαλιστική αν πάρει νερό από ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης, ή αν συμπράξει με ιδιώτη! Όντως κουβέντι να γίνεται, αλλά ο σοσιαλισμός... στη θέση του. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι τα ΕΣΠΑ για αποχέτευση αφορούν και πάλι το Κρανίδι και το Πορτοχέλι, όπως και τα ΕΣΠΑ για ύδρευση αφορούν τον οικισμό του Κρανιδίου, όπως και τα ΕΣΠΑ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αφορούν τον τέως Δήμο Κρανιδίου. Έχω την εντύπωση ότι όσο περνάει ο καιρός διαφαίνεται ότι το κύριο ενδιαφέρον της παράταξης εστιάζεται στην περιοχή του τέως Δήμου Κρανιδίου που έχει την μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, τα μεγαλύτερα συμφέροντα στην αγορά των αγροτεμαχίων που φυσικά είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων. Τα Δίδυμα έχουν πάρει μέχρι στιγμής τον Γολγοθά του Σταυρού και την παράκαμψή τους, οι Φούρνοι την ...εορτή της Πρωτομαγιάς στα Παπούλια, το Ηλιόκαστρο τίποτα, το Θερμήσι όχι απλώς τίποτα αλλά κινδυνεύει να χάσει και τον προβλήτα Μετοχίου, η δε Ερμιόνη τίποτα, προφανώς γιατί πάρα πολλά είχαν γίνει κατά την 16ετία κυρίου Λεμπέση. Εντύπωσή μου είναι ότι ο Δήμος Ερμιόνης σχεδόν απορροφήθηκε από τον Δήμο Κρανιδίου και μάλιστα από το τουριστικό.... Πεντάγωνο: Κοιλάδα - Κορακιά - Άγιος Αιμιλιανός - Μπουρλότο - Κρανίδι - Κοιλάδα.)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεδομένης της επιδεινούμενης ποιοτικής κατάστασης του νερού στην Ερμιονίδα, οι όποιες διχογνωμίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο υφίστανται διαχρονικά, για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης , εκτιμάτε ότι θα αναθεωρηθούν;
ΑΛΕΒΙΖΟΥ: « Εγώ να πιστέψω αυτό που ισχυρίζονται κάποιες οργανώσεις και ο Σύλλογος παράκτιας Αλιείας στην Κοιλάδα, ότι πράγματι υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατά την λειτουργία μιας μονάδας αφαλάτωσης… Δεν μπορούμε όμως να κερδίζουμε παντού! Είμαι σίγουρη και αναφέρεται αυτό μέσα από σχετικές επιστημονικές μελέτες, πως το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν έχει το μέγεθος στο οποίο περιγράφεται… Και ας μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν υπολογίσιμες ιδιωτικές αφαλατώσεις στον κόλπο της Κοιλάδας, για τις οποίες, δεν μιλάει κανείς… (Γιατί δεν μιλάτε εσείς ως αρμοδιοτάτη αρχή;) Δηλαδή οι «υπεραντλήσεις»που γίνονται, δεν επιφέρουν εδώ και δεκαετίες, σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα; (Μα έχετε κάνει τίποτα, έχετε πει τίποτα, για αυτά τα θέματα; Θέτετε ερωτήματα εσείς που ως ΔΕΥΑΕΡ πρέπει να δίνεται απαντήσεις; Τι περιμένετε, να σας απαντήσει ο Δημοσιογράφος;) Οι καλλιέργειες, ακόμη και τα φυτά που έχουμε στους κήπους μας, δεν καταστρέφονται λόγω της δεδομένης ποιότητας του νερού; Τα νοικοκυριά δεν έχουν οικονομικό κόστος, από τις βλάβες που παρουσιάζουν οι οικιακές συσκευές, που κάνουν χρήση αυτού του νερού; Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε όλοι πως κάπου χάνουμε, αλλά τα αντισταθμιστικά οφέλη, με την μέθοδο της αφαλάτωσης, είναι μεγαλύτερα για τους κατοίκους…»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ποιος είναι ρόλος της επενδυτικής εταιρείας «Ντόλφιν κάπιταλ» στο έργο της αφαλάτωσης; Ακούγονται πολλά…
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι και δεν θα είναι καμία εταιρεία, ο κύριος του έργου της αφαλάτωσης, όπως έχει κατά καιρούς ειπωθεί… αλλά η ΔΕΥΑΕΡ.  (όσο θα έχετε την εξουσία, δηλαδή μέχρι τις εκλογές, ο σοσιαλισμός είναι το κύριο μέλημα! Σπολάτη.) Προσφάτως, μας απέστειλε ένα έγγραφο η περιφέρεια, το οποίο υπογράφει ο κ. ΚωνσταντίνοςΤριάντης Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, του αρμόδιου Υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο μας ζητάει να του εκθέσουμε, το μέγεθος της αναγκαιότητας για μονάδες αφαλάτωσης, διότι ως Ερμιονίδα μας έχουν συμπεριλάβει, στις περιοχές με « νησιωτικά χαρακτηριστικά»…Οπότε είναι πολύ πιθανό, να ανοίξουν κάποια προγράμματα χρηματοδότησης, άρα ίσως να μην χρειαστεί να ζητήσουμε χρήματα, από κανέναν ιδιώτη… Ακόμη και αν δεν εκπονηθούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα και αναγκαστούμε τελικά να κάνουμε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, δεν σημαίνει πως θα πλειοδοτήσει η «Ντόλφιν»…Μπορεί να βρεθούνε και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές… Πάντως θέλω να επισημάνω κλείνοντας , πως το νερό και το έργο της αφαλάτωσης, θα το διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου» (Βρε μανία με την Ντόλφιν).

Το συμπέρασμά μου: Με την συνέντευξη αυτή μας έφυγε και ο τελευταίος φόβος ότι μέχρι τις δημοτικές εκλογές υπάρχει περίπτωση να χάσουμε από τις βρύσες μας το αγαπημένο υφάλμυρο νεράκι μας που τόσο έχουμε συνηθίσει,.... ζώα και φυτά, και αυτό φυσικά δεν θα χάσει τον δημοτικό του χαρακτήρα. Γιατί, όλα κι όλα, αν είναι να πιούμε ιδιωτικό πόσιμο νερό καλύτερα να γίνουνε στήλη χλωριούχου άλατος.

Άραγε ποιες είναι οι απόψεις της Αντιπολιτευσης; Τι σκέπετε ώστε να μην γίνουμε στήλη χλωριούχου άλατος;


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος