eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αποχέτευση

Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Κοιλάδας.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Πέρα από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση, ποιο είναι τα σκεπτικό εν σχέσει με το περιβάλλον;
Στην Ερμιόνη υπήρχε σκέψη να
γίνει ο βιολογικός σε έναν από τους κάμπους της, αλλά η μυρουδιά, η διάθεση των λυμάτων, η θέα του βιολογικού θα ήταν πολύ επιβαρυντικά για οποιονδήποτε μικρό μας κάμπο. Η άκρη του Κροθιού ήταν σωστή λύση, γιατί μόνον η μυρουδιά ενοχλεί κατά καιρούς τον οικισμό, αλλά είναι θέμα που αντιμετωπίζεται τεχνικά. Μέχρι σήμερα ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων που είναι σχετικά μικρής πίεσης αλλά και μικρού μήκους δεν έχει παρουσιάσει διαρροές, αλλά και να παρουσιάσει, είναι εύκολο να εντοπιστούν και να επισκευαστούν και το κυριότερο μόνο τοπική ρύπανση θα δημιουργήσουν.

Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό εν σχέσει με το περιβάλλον που όρισε ως ιδανική θέση για τον βιολογικό τη θέση Λουτρό, και τη μεταφορά των λυμάτων των τριών Κοινοτήτων εκεί. Γιατί δεν έγινε στο Πορτοχέλι, για παράδειγμα; Επίσης δεν έχει γραφτεί τίποτα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων από Πορτοχέλι στον Κάμπο Κρανιδιού και ιδιαίτερα τι είναι αυτό που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές λυμάτων, αλλά και αν υπάρξουν πώς θα γίνεται αυτόματα ο εντοπισμός και όχι μετά από καιρό από τη λίμνη των λυμάτων που θα σχηματιστεί. Μιλάμε για αγωγό μήκους γύρω στα 7 χιλιόμετρα που θα ανέρχεται σε υψόμετρο πιθανόν και πάνω από τα 100 μέτρα.

Υπενθυμίζω ότι οι αγωγοί νερού από τις γεωτρήσεις στη περιοχή Πελεής είχαν προβλεφθεί να είναι οι κατάλληλοι για να αντέξουν τη μεγάλη πίεση του νερού λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, όμως όχι μόνον παρουσιάστηκαν διαρροές, αλλά άργησε και ο εντοπισμός τους και η επισκευή τους, ενώ υπήρξαν και σημεία που μετά την επισκευή πάλι εμφανίζονται διαρροές.

Σήμερα τα λύματα που δέχεται ο βιολογικός του Λουτρού είναι πολύ λίγα, κατά την ΔΕΥΑΕΡ πάντα, αφορούν μόλις το 20% του Κρανιδίου που έχει αποχέτευση. Τα επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στο ρέμα Χουσεΐνι, επιφανειακά. Όμως όταν τελειώσουν τα έργα ο βιολογικός θα δέχεται το καλοκαίρι τουλάχιστον 1000 κ.μ. λύματα που μετά την επεξεργασία τους είναι 1000 κ.μ. επεξεργασμένα λύματα και το ρέμα Χουσεΐνι θα γίνει κανονικό ποταμάκι που θα εκβάλει στον βιότοπο της Κοιλάδας. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η επιφανειακή διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων και μάλιστα σε ρέματα δεν επιτρέπεται από το νόμο και για κανένα λόγο.

Γι' αυτά τα θέματα πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα ο Δήμος. Ο αγωγός θα περάσει δίπλα από ιδιοκτησίες, κτήματα, εξοχικά. Για φανταστείτε ξαφνικά να δει στο κτήμα του ο αγρότης μια πηγή λυμάτων. Δεν είναι νερό, είναι λύματα και οι νομικές συνέπειες είναι πολύ μεγάλες και άμεσες.
Με άλλα λόγια τι είναι αυτό που εξασφαλίζει ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα ανάλογο του Σταυρού;
Η χρηματοδότηση, η επανένταξη, η υλοποίηση, η κατασκευή και η λειτουργία είναι ένα θέμα. Η εγγύηση ότι το έργο θα είναι πάντα εντός των περιβαλλοντικών του προδιαγραφών είναι το ζητούμενο. Γι' αυτό να μας πει ορισμένα πράγματα ο κύριος Λάμπρου αλλά και η Αντιπολίτευση. Χωρίς αυτήν την εγγύηση, απλά το πεδίο της κοκορομαχίας από τη χρηματοδότηση - ξεχρηματοδότηση, την κατασκευή - εγκατάλειψη, ένταξη - επανένταξη, θα  περάσει στη νέα του φάση για την ευθύνη των κακοτεχνιών, την παραλαβή του έργου, τη λειτουργία του, ενώ η γη μας θα ποτίζεται νύχτα μέρα με τα λύματά μας και το ρέμα Χουσεΐνι θα είναι το νέο περιβαλλοντικό πρόβλημά μας.
Δέκα φορές μέτρα και μετά κόψε, λέγανε οι παλιοί.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος