eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

''Κίνδυνος για τις καλλιέργειες από την αδυναμία άρδευσης Ερώτηση Γιάννη Ανδριανού ''



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ 

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μη λειτουργία του αντλιοστασίου του φράγματος του Αναβάλου και τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες από την αδυναμία άρδευσης   ο  Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη και του Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσεων για την επανεκκίνηση της άρδευσης .
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα καμία αντλία στο φράγμα-αντλιοστάσιο του Αναβάλου δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να κινδυνεύουν από  την έλλειψη νερού και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Επισημαίνεται ότι, με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 2168/62262/2-5-2012  εργολαβική σύμβαση, η εταιρεία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΡΓΩΝ ΑΕ» ανέλαβε το έργο «Αναβάθμιση Αντλιοστασίου και Φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας» έναντι ποσού 3.351.205,15 ευρώ. Στο έργο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η εγκατάσταση τριών νέων αντλιών συνολικής παροχής 22.000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα (μία δέκα χιλιάδων κυβικών μέτρων, και δύο από έξι χιλιάδων κυβικών μέτρων έκαστη) καθώς και η εγκατάσταση νέου μετασχηματιστή ισχύος  αντίστοιχης των νέων αντλιών.
Σύμφωνα με την ως τώρα εξέλιξη της εργολαβίας, ο ανάδοχος βρίσκεται στο στάδιο  της εγκατάστασης της μίας εκ των τριών νέων αντλιών, του νέου μετασχηματιστή και γενικότερα της αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου 2013, αν όλα πάνε καλά, έναντι αρχικής εκτίμησης για το τέλος του Απριλίου.
Η μη ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών έργων όμως καθιστά αδύνατη την λειτουργία των δύο υπαρχόντων αντλιών. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο  της Αργολίδας, καθώς πέρα από την μη λειτουργία της άρδευσης, ακόμη και αν όλα πάνε καλά και τεθεί σε λειτουργία το Αντλιοστάσιο σύμφωνα με το  πρόγραμμα άρδευσης, χρειάζονται περίπου 25 ημέρες για να αρδευτούν όλες οι εκτάσεις - δηλαδή η ολοκλήρωση του πρώτου αρδευτικού κύκλου από τον Ανάβαλο θα γίνει το νωρίτερο περίπου στις  10 Ιουνίου.
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1.       Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα επισπευτεί η επαναλειτουργία του αντλιοστασίου και του φράγματος του Αναβάλου με την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισής του, ώστε να προληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες από τη σημερινή μη λειτουργία της άρδευσης.

2.      Αν κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου έχει προβλεφθεί η δυνατότητα  λειτουργίας τουλάχιστον δύο αντλιών και μίας εφεδρικής ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη άρδευση του αργολικού πεδίου».