eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

'' Μαρινέλλα και Χατζής μαζί στο Παλλάς! ''

 Κώστας Χατζής - Μαρινέλλα
Κώστας Χατζής και Μαρινέλλα ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους σε μια μουσική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο «Παλλάς».
'' Δίνουν ξανά... Ρεσιτάλ ''

Βράδυ 28ης Μαρτίου 1976, στην Πλάκα, στη δημοφιλή μπουάτ «Σκορπιός».

Ο Κώστας Χατζής κρατώντας στα χέρια την κιθάρα του συναντιέται, για πρώτη φορά επί σκηνής, με τη Μαρινέλλα. Οι δυο τους δίνουν μια καταπληκτική μουσική παράσταση που ηχογραφείται ζωντανά και αποτελεί το υλικό του θρυλικού δίσκου «Ρεσιτάλ», ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους του ελληνικού τραγουδιού!
Σήμερα, τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια μετά, οι μελωδίες του Κώστα Χατζή συναντούν και πάλι τη φωνή της Μαρινέλλας σε μια σειρά περιορισμένων μουσικών παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που θα φιλοξενηθούν στο «Παλλάς», από 25 του μήνα.
Με τον τρόπο αυτό οι δύο καλλιτέχνες δίνουν την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να απολαύσουν ζωντανά μια μουσική συνεργασία που σημάδεψε τόσο τη διαδρομή των ίδιων όσο και του ελληνικού τραγουδιού.
Το εξώφυλλο του «Ρεσιτάλ» που ηχογραφήθηκε ζωντανά στον «Σκορπιό»
Την εποχή που η Μαρινέλλα αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Κώστα Χατζή, εκείνη μεσουρανούσε ως πρώτο όνομα στις μεγάλες πίστες της εποχής όπως η «Νεράιδα» και το «Στορκ» κι εκείνος είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές των μπουάτ της Πλάκας. Το ρεπερτόριο που υπηρετούσαν ήταν τελείως διαφορετικό, γι' αυτό και η ανακοίνωση της σύμπραξής τους αποτέλεσε, για τους περισσότερους, μεγάλη έκπληξη.
Η Μαρινέλλα, παρότι έχει ήδη ηχογραφήσει.....
..... το νέο της δίσκο με τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου, δέχεται να παρουσιάσει ένα κοινό πρόγραμμα με τον Κώστα Χατζή, το οποίο θα στηρίζεται σε καινούργια τραγούδια του, θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε δίσκο. Οι δυο τους δουλεύουν εντατικά για έξι ολόκληρους μήνες. Εξι μήνες δουλειάς για μία και μοναδική εμφάνιση! Αλλες εποχές...
Θρίαμβος
Η βραδιά εξελίσσεται σε θρίαμβο. Οταν η Μαρινέλλα παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά με τη μοναδική φωνή της «Σ' αγαπώ/ όπως η μάνα το παιδί/ όπως η φλόγα το δαδί/ όπως ο γέρος τη ζωή... Δεν έχω τίποτα...», όλοι μένουν άφωνοι στην κυριολεξία. Μόνο μια ενθουσιώδης γυναικεία φωνή ακούγεται να φωνάζει με πάθος «Εχεις όλη την Ελλάδα...». Στην παράσταση αυτή θα ακουστούν κι άλλα, μεγάλα τραγούδια όπως τα «Κι ύστερα», «Σύνορα η Αγάπη δεν γνωρίζει», «Ολος ο κόσμος είσαι εσύ», «Η αγάπη όλα τα υπομένει», «Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε» κ.ά.

Τα τραγούδια αυτά θα αποτελέσουν το υλικό του τριπλού δίσκου «Ρεσιτάλ», ο οποίος περιλαμβάνει 52 τραγούδια σε μουσική Κώστα Χατζή και την εποχή που κυκλοφόρησε, το Πάσχα του 1976, πούλησε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα και παραμένει μέχρι σήμερα στην πρώτη δεκάδα με τους πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών!
Το «Ρεσιτάλ» ήταν το ξεκίνημα της Μαρινέλλας στην Πλάκα, στην οποία παρέμεινε τα επόμενα χρόνια διαφοροποιώντας στην ουσία το μουσικό προφίλ της και εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της με πολύ καλά τραγούδια. Με τον Κώστα Χατζή θα κάνει δύο ακόμη δίσκους, το «Ταμ ? Ταμ» το 1980 και τη «Συνάντηση» επτά χρόνια αργότερα.
Αυτή είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη συνεργασία των δύο αυτών σημαντικών, αν και τόσο διαφορετικών καλλιτεχνών.
Μια ιστορία που θα αναβιώσει σε λίγες μέρες και πάλι πάνω στη σκηνή για να αποδείξει πως τα ουσιαστικά και τα αληθινά κερδίζουν πάντα τη μάχη με τον χρόνο και κατακτούν επάξια τη θέση τους στην Ιστορία.
  • ΣΤΙΧΟΙ
  • Οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια του «Ρεσιτάλ» φέρουν την υπογραφή της Σώτιας Τσώτου, ενώ στιχουργικά συμμετείχαν επίσης οι Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Κουφιανάκης, Ηλίας Λυμπερόπουλος και Ούρσουλα Γιόρντη.
http://www.ethnos.gr