eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΔΡΕΠΑΝΟΥ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

Αναφορικά με την απένταξη από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. των έργων αποχέτευσης Λέρνας και Δρεπάνου, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τουλάχιστον ακατανόητη είναι η απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για απένταξη των έργων αποχέτευσης Λέρνας και Δρεπάνου μαζί με άλλα 25 έργα από άλλους νομούς της Ελλάδας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. με σχετική δήλωσή της θέτει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης.
Προκαλεί έκπληξη ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ενώ και τα 27 έργα από όλη την Ελλάδα απεντάχθηκαν στις 21.12.2012, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Στ. Καλαφάτης στις 04.01.2013 απαντά σε σχετική ερώτησή μου που υποβλήθηκε το Νοέμβριο 2012 για τα έργα αυτά, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, ότι βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης. Πριν μόλις τρεις μήνες, τον Οκτώβριο 2012, η απάντηση που είχα πάρει από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. σε σχετική ερώτησή μου για το θέμα, ήταν απολύτως καθησυχαστική, αφού όλα έδειχναν να εξελίσσονται φυσιολογικά, χωρίς καμία ενημέρωση για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Δίνω στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, τίθεται κι ένα ακόμη θέμα. Ενώ ο Δήμος Ναυπλίου για το αποχετευτικό του Δρεπάνου είχε υποβάλλει τα τεύχη δημοπράτησης από τις 02.05.2012 και ο Δήμος Άργους – Μυκηνών για την αποχέτευση Λέρνας από τις 06.07.2012, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 που έγινε η απένταξη, δηλ. για 7 (επτά) ολόκληρους μήνες στη περίπτωση του Δρεπάνου και 5 (πέντε) ολόκληρους μήνες στη περίπτωση της Λέρνας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είχαν προχωρήσει σε καμία προέγκριση των τευχών δημοπράτησης, ενώ είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρους τους φακέλους. Αυτή η καθυστέρηση, προφανώς λειτούργησε εξαιρετικά αρνητικά για την ωρίμανση των έργων. Αντίθετα, για το 3ο μεγάλο έργο της Αργολίδας του ίδιου Προγράμματος, την Κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας πόσιμου νερού από τα νερά του Αναβάλου, οι διαδικασίες αξιολόγησης και δημοπράτησης προχώρησαν κανονικά, αφού στις 29.8.2012 έγινε η δημοπράτηση του Υποέργου της Μελέτης, όπως φαίνεται από το σχετικό απαντητικό έγγραφο της Υπηρεσίας.
Είναι ακατανόητο, το Μάρτιο η Διοίκηση να εντάσσει έργα, το Μάιο – Ιούνιο η ίδια Διοίκηση να παραλαμβάνει τους φακέλους των έργων προκειμένου να τους αξιολογήσει, επί 5-7 μήνες να μην προωθείται η διαδικασία αξιολόγησης και ωρίμανσης και τον Οκτώβριο η Διοίκηση να καθησυχάζει τη Βουλή, το ίδιο και το Δεκέμβριο και στο τέλος Δεκεμβρίου τα έργα να απεντάσσονται.
Και τα 2 (δύο) παραπάνω έργα αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και πρέπει με κάθε τρόπο να υλοποιηθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι το Υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει ειδικά τα δύο έργα της Αργολίδας, δεδομένου ότι η ωριμότητα των δράσεων και η σπουδαιότητα των έργων, τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα επανεξέτασης. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός ειδικού Προγράμματος προώθησης των έργων, με συνεργασία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κ.Ε.Δ.Ε. και των άμεσα ενδιαφερομένων Δήμων».