eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

''ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ν. ΠΙΤΣΑ ''

''ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ν. ΠΙΤΣΑ ''

Αγαπητές αναγνώστριες του εικονοσκοπίου σήμερα θα αναφερθούμε στην κατανόηση και τη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών.
Υπάρχει μια πάθηση τη θεραπεία της οποίας αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από ότι του πομφολυγώδους και του δακτυλιοειδούς κοκκιώματος δηλαδή τα εύθραυστα νύχια.Ακόμα και αν οι ασθενείς προσέρχονται στο δερματολόγο για κάποια άλλη συγκεκριμένη δερματική πάθηση τις περισσότερες φορές ζητούν συμβουλές και για την θεραπεία των εύθραυστων νυχιών. 

Παρότι εκ πρώτης όψεως τα εύθραυστα νύχια φαίνεται ότι αποτελούν ένα πρόβλημα απλό η θεραπεία της συνιθισμένης αυτής πάθησης είναι πολύπλοκη.Κάποιοι μπορεί ακόμη και...... να υποστηρίζουν ότι τα εύθραυστα νύχια δεν είναι παρά μια φάση της ζωής των φυσιολογικών νυχιών που συνδέεται με τη γήρανση και ότι δεν πρέπει καν να θεωρούνται πρόβλημα που χρήζει θεραπείας. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο να δούμε κάποιες ιδέες σχετικά με το πως προκύπτει το πρόβλημα των εύθραυστων νυχιών και ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελαχιστοποίησης του.

Η θεραπεία των προβλημάτων των νυχιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή το μη ζωντανό νύχι δεν μπορεί να θεραπευθεί και μπορεί μόνο να αντικατασταθεί απο το νέο νύχι το οποίο αναπτύσεται.Η νέα αυτή ανάπτυξη είναι αργή και απαιτείται χρονικό διάστημα 6 μηνών η ακόμη περισσότερο για να δημιουργηθεί νέο νύχι στα δάχτυλα των χεριών.Η θεραπεία των προβλημάτων των νυχιών δεν επιφέρει ποτέ άμεση ικανοποίηση και απαιτείται πίστη από πλευράς του ασθενούς ότι η σωστή τήρηση της θεραπείας θα αποφέρει τελικά θετικό αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε λοιπόν με τη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ:Tα εύθραυστα νύχια είναι το αντίστοιχο του ξηρωτικού εκζέματος.Τ ο νερό είναι αυτό που προσδίδει πλαστικότητα τοσο στα νύχια όσο και στο δέρμα .Τα αφυδατωμένα νύχια γίνονται εύθραυστα και σπάνε ,ενώ το αφυδατωμένο δέρμα σκάει και ξεφλουδίζει εκθέτοντας τις νευρικές απολήξεις στο περιβάλλον και προκαλώντας φαγούρα.

Παρότι τα τοπικά αντιφλεγμονώδη που συνοδεύονται από προιόντα ενυδάτωσης είναι το κύριο μέσο θεραπείας του εκζέματος ,στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο προιόντα ενυδάτωσης.Η ιδανική περιεκτικότητα νερού για τα νύχια είναι 16% αλλά το ποσοστό αυτό ποικίλει ανάλογα με την υγρασία του περιβάλλοντος .Κάτω από συνθήκες σχετικής υγρασίας 20% η περιεκτικότητα νερού των νυχιών μειώνεται σε 7% .Η σωστή ενυδάτωση ωστόσο έχει κρίσιμη σημασία αφού το νερό επιτρέπει στα νύχια να λυγίζουν χωρίς να σπάνε.Προβλήματα προκύπτουν όταν το νερό χάνεται επειδή δεν είναι δυνατή η μόνιμη αντικατάστασή του.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΥΘΡΑΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ:Η καλύτερη θεραπεία για τα εύθραυστα νύχια είναι η πρόληψη των βλαβών στη νέα αναπτυσόμενη πλάκα του νυχιού.Τα νύχια αφυδατώνονται με την έκθεση δραστικών ουσιών και διαλυτών .Όταν πλένουμε τα χέρια πλένουμε μαζί και τα νύχια.Τα απολυμαντικά των χεριών τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τη θέση των προιόντων καθαρισμού των χεριών ,είναι πολύ βλαβερά για την πλάκα του νυχιού.Ο συνδυασμός του γρήγορα εξατμιζόμενου εκδόχου και του triclosan προκαλεί απώλεια νερού.

Όλα τα σαπούνια και τα προιόντα καθαρισμού για το σπίτι προκαλούν απώλεια νερού στα νύχια ,για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η χρήση γαντιών.Και τέλος θα αναφερθούμε στην ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ:Υπάρχουν πολλές καλλυντικές τεχνικές για το δυνάμωμα των νυχιών καθώς η αγορά των προιόντων αυτών είναι επικερδής.Τα συνήθη προιόντα είναι αυτά που σκληραίνουν τα νύχια και περιέχουν φορμαλδεύδη .

Η φορμαλδεύδη σκληραίνει τα νύχια μέσω της σύνθεσης της πρωτείνης ,κερατίνης.Αν αυτή η σύνθεση κάνει την κερατίνη σκληρότερη μπορεί επίσης παραδόξως να κάνει τα νύχια πιο εύθραυστα .Για το λόγο αυτό τα σκληρυντικά των νυχιών δε συνιστώνται για το δυνάμωμα των εύθραυστων νυχιών.

Ο καλύτερος τρόπος να δυναμώσουμε τα εύθραυστα νύχια ίσως είναι με βερνίκι νυχιών όχι απαραίτητα όμως απλά το βερνίκι νυχιών δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα πάνω στην πλάκα του νυχιού που κάνει το νύχι παχύτερο.Τα προιόντα αφαίρεσής του είτε με είτε χωρίς ασετόν αφυδατώνουν την πλάκα του νυχιού.

Το βερνίκι νυχιών λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών αλλά πρέπει να αφαιρείται με όσο το δυνατόν μικρότερη συχνότητα.Ορισμένοι δερματολόγοι συνιστούν επίσης τη χρήση πρόσθετων νυχιών στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών.Παρότι είναι αλήθεια ότι τα τεχνητά νύχια μπορούν να προστατεύσουν την πλάκα του νυχιού ,η αφαίρεσή τους είναι πάντα τραυματική για το νύχι.

Η παρατεταμένη χρήση τους επίσης συνεπάγεται με μειωμένη μεταφορά οξυγόνου έτσι το νύχι αδυνατίζει .Τα πρόσθετα νύχια μπορούν να φοριούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν συνιστάται η συνεχής χρήση τους για τη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών.Ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές που ανέφερα .


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ .Ν.ΠΙΤΣΑ