eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

''Η "Λύριζα" επέστρεψε στο Κρανίδι πολλά χρόνια μετά...''

''Η "Λύριζα" επέστρεψε στο Κρανίδι πολλά χρόνια μετά...''

H δημοτική κοινότητα Κρανιδίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αναβίωσε το έθιμο της "Λύριζας"

Ο Καιρός σύμμαχος. Το ραντεβού προκαθορισμένο: 12.30 στην Άνω πλατεία Κρανιδίου. Άντρες,γυναίκες και παιδιά....κάθε ηλικίας μασκαρεμένοι και με καλή διάθεση, ξύπνησαν μνήμες από τα παλιά στο Κρανίδι, αναβιώνοντας το έθιμο της "Λύριζας". 

Η Σάτιρα, το χιούμορ, τα πειράγματα, έδιναν και έπαιρναν. "Τούτες οι μέρες το χουνε" άλλωστε....Γι αυτό  όσες και όσοι ανταποκρίθηκαν στο....ραντεβού, έφεραν μαζί τους το χαμόγελο τους και την καλή τους διάθεση. Και όπως αποδείχθηκε και...... την (αποκριάτικη) ενδυματολογική τους....φαντασία. 

Γυναίκες ντυμένοι άντρες, μάγισσες, τσιγγάνες! Άντρες ντυμένοι γυναίκες, παπάδες, μέχρι και την ...τρομακτική μάσκα από την ταινία scream  επέλεξαν κάποιοι! 

 Ενώ άλλες αποκριάτικες στολές-κυρίως των μικρών παιδιών αποδείχθηκαν εμπνευσμένες και....έκλεψαν την παράσταση!
Μόλις λοιπόν το.....καραβάνι ξεκίνησε από την άνω πλατεία,οι γειτονιές στα στενά σοκάκια του Κρανιδίου πήραν ένα άλλο ,αλλιώτικο, γιορτινό και  αποκριάτικο χρώμα. Μια γειτόνισσα μάλιστα είπε το....αμίμητο: "Οι τρελοί πάνε στην κάτω πλατεία να συναντήσουν τους άλλους τρελούς"  και τελικά έγινε και η ίδια μέλος της παρέας των..."τρελών" ακολουθώντας τους υπόλοιπους στην....πορεία προς την κάτω πλατεία!
Κατά την διαδρομή του "καραβανιού",έβλεπες τις νοικοκυρές και τους νοικοκύρηδες, να βγαίνουν στην αυλή του σπιτιού τους για να "υποδεχθούν" τους μασκαρεμένους της "Λύριζας" με ένα ζεστό χαμόγελο. Είπαμε όμως..."τούτες οι μέρες το χουνε" και τα όποια προβλήματα ξεχνιούνται.

Στην κάτω πλατεία.....

Το γλέντι άναψε! χορός, τραγούδι, και φυσικά εκλεκτό κρασί και φαγητό. Με την ορχήστρα "Ερμιονίδα" και τις όμορφες μουσικές της επιλογές, να έχει μεγάλη συμβολή στην διασκέδαση του κόσμου που τίμησε με την παρουσία του την αναβίωση του τοπικού εθίμου της "Λύριζας". 
Είναι εκ των ουκ άνευ άλλωστε ο σεβασμός στα έθιμα και ο αγώνας για την διατήρηση τους. Σε αυτά επιβάλλεται να στηριχθούμε. Διότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κληρονομιάς.
Η οποία εκτός από σημείο αναφοράς του τόπου μας, είναι και ένας (από τους πολλούς) λόγους για τους οποίους, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, να είμαστε περήφανοι. H "Λύριζα" που αναβίωσε σήμερα μετά από πολλά χρόνια στο Κρανίδι, είναι ένας από τους λόγους αυτούς.
''ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝOSKOPIO NEWS ΚΑΙ ΤΟ EIKONOSKOPIO TV...''
 FOTO: EIKONOSKOPIO NEWS









 Ρεπορτάζ-επιμέλεια: το μέλος του eikonoskopio news και δημοσιογράφος Μίλτος Ιωαννίδης.