eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

''ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 ΚΑΙ 2012''

''Μια πρόχειρη ματιά
και άμα θέλουνε μας εξηγούν.''

Προϋπολογισμός 2011 = 11355140 €
Προϋπολογισμός 2012 =   8706931 €
 
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ:

Στον Κωδ. 6 καταγράφονται οι λειτουργικές δαπάνες της χρήσεως, δηλαδή τα έξοδα και οι πληρωμές που θα κάνει ο δήμος Ερμιονίδας το 2011 για τη λειτουργία του. Δηλαδή οι κωδικοί από 60 έως και....... 68 καταγράφουν έξοδα λειτουργίας του δήμου που αφορούν αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αμοιβές αιρετών και τρίτων, παροχές τρίτων, τοκοχρεολύσια δανείων, προμήθειες αναλωσίμων υλικών ανταλλακτικών, υλικών επισκευών κ.λ.π., μεταβίβαση εισοδήματος σε τρίτους δηλαδή παραχωρήσεις ,επιχορηγήσεις, παροχές, δωρεές σε επιτροπές, ΝΠΔΔ του δήμου κ.λ.π.

Για το 2011 είχαν προϋπολογιστεί 5479417 € και για το 2012 Προϋπολογίζονται 5404568 €

Δηλαδή παρ’ όλο που ο προϋπολογισμός του 2012 είναι κατά πολύ μικρότερος, παρ’ όλο που η κοινωνία μας βρίσκεται σε πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση ο Δήμος Ερμιονίδας δεν λέει να μειώσει με τίποτα τα έξοδα λειτουργίας του. Στην πράξη τα αυξάνει αναλογικά αφού το 2011 αποτελούσαν το 48% του προϋπολογισμού, και το 2012 θα αποτελέσουν το 62% του προϋπολογισμού.


Στον Κωδ. 8 καταγράφονται πληρωμές από υποχρεώσεις Π.Ο.Ε. (Πρόκειται για πληρωμές υποχρεώσεων λειτουργικών Δαπανών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) και λοιπές δαπάνες και αποδόσεις.

Για το 2011 είχαν προϋπολογιστεί 3366374 €  και για το 2012 Προϋπολογίζονται μόνον 1049005 €

Είναι χρήματα που χρωστάει ο δήμος κυρίως σε ιδιώτες. Δύο πράγματα συμβαίνουν:
1.    Ο Δήμος πλήρωσε σχεδόν όλους το 2011 και του μένουν άλλα 1049005 € για το 2012.
2.    Ο Δήμος το 2011 περιέλαβε και πληρωμές οι οποίες δεν είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πλήρωσε ως ήταν σωστό μόνον αυτούς που είχαν δικαιολογητικά. Αυτό όμως σημαίνει ότι στην πράξη χρωστούσε με δικαιολογητικά και πολύ λιγότερα σε ιδιώτες, δηλαδή τα χρέη των δύο προηγούμενων δήμων δεν ήταν και τόσο μεγάλα.

ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ:
Στον Κωδ. 3 καταγράφονται τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη. Αφορούν δηλαδή αυτούς που ενώ όφειλαν επί σειρά ετών στο δήμο, δεν πλήρωναν.

Για το 2011 είχαν προϋπολογιστεί 1126534 € και για το 2012 Προϋπολογίζονται μόνον 211500 €

Και εδώ ή το 2011 εισπράχθηκαν τα περισσότερα, σχεδόν όλα, ή ο δήμος είδε ότι τα περισσότερα δεν πρόκειται να τα εισπράξει ποτέ και τα διέγραψε.

Τα παραπάνω είναι τα ουσιαστικά των προϋπολογισμών και επ’ αυτών πρέπει να δώσουν εξηγήσεις προς τους δημότες ο κύριος Δήμαρχος, ο κύριος Σφυρής και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου νομίζω μέσω του κυρίου Λάμπρου. Για να καταλάβουμε όλοι το γιατί υπάρχουν αυτές οι μεταβολές.

Το αν ένα ποσό 320000 € έπρεπε να το δει σε κάποιο κονδύλι ο κύριος Σφυρής, σύμφωνα με την παλιά λογιστική, και ο κύριος Δήμαρχος αναλαμβάνει να μας ενημερώσει ότι, με τη νέα λογιστική, καλώς δεν βρίσκεται εκεί, ποσώς μας ενδιαφέρει και ποσώς ενδιαφέρουν τα κίνητρα αυτής της ‘μικρομάχης’. Νομίζω ποσώς ενδιαφέρει και ποίος εκ των δύο θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι τα παραπάνω, γιατί βλέπουμε ότι ο δήμος Ερμιονίδας ουσιαστικά αυτοτρέφεται ως οργανισμός, ενώ το έργο που επιστρέφει στους δημότες είναι μικρό τα δε νέα έργα σχεδόν ανύπαρκτα. Η κρίση, θα πείτε, δεν το επιτρέπει. Θα προσθέταμε και η διακοπή των κονέ, (όπως λέγαμε στο στρατό), με τον δικό μας πολιτικό κόσμο, τα ‘δικά μας παιδιά’. Σύμφωνοι ως ένα σημείο, αλλά.......
Δηλαδή είναι θέμα κρίσης το ότι ούτε η συμπολίτευση ούτε η αντιπολίτευση (και οι δύο είναι Δήμος) έχουν πάρει την πρωτοβουλία να καλέσουν σε συναντήσεις γνωριμίας τους αγρότες, τους ψαράδες, τους ανθρώπους του τουρισμού, τους βιοτέχνες, τους νέους, για να δουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πώς μπορεί ο κάθε τομέας να πάει μπροστά; Ίσα ίσα που η κρίση είναι ένα κίνητρο για τέτοιες ενέργειες. Ο τόπος μας χρειάζεται προοπτική και ελπίδα. Καλές οι μασκαράτες και τα καρναβάλια, καλές οι συνεστιάσεις και οι χοροεσπερίδες, αλλά όχι μόνον αυτά.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος