Τα φαραωνικά έργα είναι για τους Φαραώ.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Την αναγκαιότητα των σηράγγων Αρτεμησίου την αντιλαμβάνεται και μικρό παιδί. Αυτήν των σηράγγων Διδύμων; Τόσο χιόνι και ομίχλη πέφτει εκεί; Αστειότητες.
Πρόκειται για φαραωνικά έργα, δηλαδή μεγαλοπρεπή έργα πολύ μεγάλου κόστους άχρηστα και...... επιζήμια σε όλους, πλην των Φαραώ. Βοηθάνε την προβολή των εμπνευστών, πολιτικο-κομματικές επιδιώξεις, συμφέροντα του κατασκευαστικού κλάδου και πέραν τούτων ουδέν. Εκατομμύρια € πεταμένα σε μια περιοχή που άλλες είναι οι ανάγκες της και άλλες οι προτεραιότητες. Φαραωνικά «σοσιαλιστικά έργα» ασχέτως αν αυτά είναι προϊόντα κομματικών εγκεφάλων Πασοκικού ή Νέοδημοκρατικού σοσιαλισμού.
Και οι δρόμοι γίνονται όχι για να φτάσουμε κάπου γρήγορα, αλλά για να ενώσουν, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά κ.λ.π. πόλεις και χωριά. Άμα σκοπός του δρόμου Κρανίδι – Ναύπλιο ήταν η συντομότερη σύνδεση, ο δρόμος από τις αρχές δεκαετίας 1950 θα είχε άλλη χάραξη. Όμως πολύ σοφά ο δρόμος χαράχτηκε, ώστε να συνδέσει μεταξύ τους και με το Ναύπλιον τουλάχιστον τα κύρια χωριά που υπάρχουν στην περιοχή. Ήταν ένας δρόμος - αναπτυξιακό έργο. Ελήφθη υπ’ όψιν και το κόστος αλλά και ο χρόνος ταξιδιού. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν τότε υπουργός δημοσίων έργων ο Κων/νος Καραμανλής και αν κάποιος μανδαρίνος του πρότεινε φαραωνικά έργα θα γινότανε χαμός.
Οι σήραγγες και ο δρόμος που έκοψε στα δύο το Μεγαλοβούνι και απομόνωσε ένα μεγαλοχώρι είναι αντιαναπτυξιακό έργο. Η μόνη του λογική είναι: Πώς ένας με ΙΧ θα φτάσει κατά 3 πρώτα λεπτά πιο γρήγορα στο Κρανίδι, Πορτοχέλι, Κοιλάδα, Ερμιόνη. Άρα και ο εμπνευστής ή οι εμπνευστές της παράκαμψης, που κάπου πρέπει να έχουν καταγραφεί και ως εισηγητές του έργου, πρέπει γραπτώς να έχουν εισηγηθεί τις σήραγγες και την παράκαμψη για κάποιον πολύ σημαντικό λόγο, και γραπτώς να έχουν αιτιολογήσει, γιατί πρέπει να μην αναβαθμιστεί το υπάρχον τμήμα του δρόμου. Μέχρι που να εντοπιστούν τα γραπτά τους, η μόνη λογική εξήγηση είναι: να φτάνουν τα ΙΧ τρία λεπτά πιο γρήγορα στους τουριστικούς προορισμούς της Ερμιονίδας.
Σημειωτέον με την ίδια λογική έγινε η προσπάθεια να περάσει ο δημόσιος δρόμος μέσα από το Καταφύκι καταστρέφοντας το ωραιότερο φαράγγι του τόπου μας. Ναι, με την ίδια λογική, για να φτάνουν λέει οι προς Ερμιόνη και Θερμησία 7 λεπτά πιο γρήγορα. Όμως αυτό ήταν η πρόφαση, ενώ στο βάθος του μυαλού ήταν η ‘αξιοποίηση’ των κτημάτων που θα διέσχιζε ο δρόμος ένθεν και ένθεν του Καταφυκιού. Οι σήραγγες και η παράκαμψη είναι έργα τόσο εκτός λογικής, ώστε και η συντόμευση κατά 3 λεπτά ούτε ως πρόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί, πρόφαση που υποκρύπτει έστω κάποια οικονομικά συμφέροντα.
Όταν ακολουθούσαμε τον παλιό δρόμο, με το που βλέπαμε τα Δίδυμα, αρχίζαμε μεταξύ μας και με τα παιδιά μας:
- Εδώ βγαίνουν παραδόξως τουλίπες! Και να, να ψάχνουμε να τις διακρίνουμε στα χωράφια, να οι εικασίες για το πώς βγαίνουν μόνο σ’ αυτόν τον κάμπο, να βγούμε να μαζέψουμε μερικές.
- Τι είναι αυτή η τρύπα στο βουνό! Και να οι ιστορίες για τις δολίνες και τις καταβόθρες, για τη μεγάλη που δεν φαίνεται με τα εκκλησάκια, να η απαίτηση να πάμε να την επισκεφτούμε. Να οι ιστορίες για τις απάνθρωπες και αναίτιες εκτελέσεις της Κατοχής, Ελλήνων από Έλληνες και όχι Γερμανούς.
- Γιατί τα λένε Δίδυμα; Και να οι ιστορίες για τους Διόσκουρους, για τα αρχαία Δίδυμα, για το αρχαίο πηγάδι, για τους θρύλους, για τη Μονή του αυγού.
- Και οι απορίες, γιατί δεν πουλάνε τίποτα στους διερχόμενους, γιατί δεν έχουν μαγαζιά στο δρόμο όπως στην Τραχειά και το Κολιάκι. Αναπάντητες.
- Και μετά συζήτηση για τα αρβανίτικα, για τις στάνες και τα κοπάδια, για τα βένια, για τις διδυμιώτικες πατάτες και για τους παππούδες μας που μας λέγανε ότι κάποτε στα Δίδυμα βγαίνανε τα νοστιμότερα ροδάκινα. Ναι, σωστά διαβάζετε, ροδάκινα.
Με τον νέο δρόμο, τέρμα όλα. Περνάμε και δεν μιλάμε για τίποτε άλλο, αλλά εκφράζουμε την απορία μας για την σκοπιμότητα παράκαμψης των Διδύμων. Σε λίγα χρόνια θα είναι ένας άγνωστος για τον ταξιδιώτη τόπος, όπως είναι το Ράντο, παραπλεύρως από τον δρόμο μας. Δεν έχει νόημα να καίμε και δημοτικό ρεύμα για να φωτίζουμε τη δολίνα. Ήταν πραγματικά πετυχημένος και υποβλητικός φωτισμός, αλλά .....
Μακάρι τα Δίδυμα να ξαναβρούν τον παλιό τους παραγωγικό και μεταποιητικό δρόμο, να απλώσουν την πραμάτεια τους στον παλιό δρόμο και να ζητήσουν το κλείσιμο της ανόητης παράκαμψης η οποία μπορεί να έχει και χρησιμότητα: Μπορεί να γίνει ποιμενοστάσια και τυροκομία.
Έρρωσθε,