ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
Θέλω πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω κι εγώ τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, στην Αργολίδα. Και βεβαίως θέλω να σας συγχαρώ ολόψυχα, να συγχαρώ τους ΟΝΝΕΔίτες και τις ΟΝΝΕΔίτισσες για τη δημιουργικότητα, το πάθος και την εργατικότητά σας.:
Η ΟΝΝΕΔ πάντα ήταν η πρωτοπορία όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας μας. Οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ, για την κοινωνία, για την παιδεία, για την απασχόληση, προτάσεις που όταν πρωτοδιατυπώνονται κάποιοι μπορεί να τις θεωρούν υπερβολικά προχωρημένες, γίνονται σταθερά πλειοψηφικά αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτής λοιπόν της παράδοσης που συνεχίζετε επάξια είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη μεγάλη σας επιτυχία να υιοθετηθεί το ψήφισμα της ΟΝΝΕΔ για την προστασία των δεδομένων στο Internet από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αυτό το παράδειγμα της δημιουργικότητας και της αποτελεσματικότητας, είναι η καλύτερη απάντηση, η μόνη απάντηση, απέναντι στον παραλογισμό των τελευταίων μηνών.
Το πώς διεξάγεται σήμερα ο δημόσιος πολιτικός διάλογος, το βλέπετε καλά. Όπως επίσης βλέπετε το πώς κάποιες ακραίες φωνές, του λαϊκισμού, και της καταστροφολογίας έχουν αποκτήσει δημοτικότητα επικίνδυνη. Βλέπετε καλά το πόσο επικίνδυνα πολώνεται η ελληνική κοινωνία γιατί είναι πληγωμένη. Το πόσο δύσκολο γίνεται κάθε μέρα που περνά να μιλήσει κανείς με επιχειρήματα, χωρίς κούφια συνθήματα και εύκολους αφορισμούς για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Και βεβαίως, για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε οι πολίτες που πλήττονται οριζόντια και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.
Όμως στις κάθε είδους ακρότητες, που μόνο χειρότερη μπορούν να κάνουν την ήδη κακή κατάσταση η δική μας απάντηση, η πατριωτική και φιλελεύθερη απάντηση πρέπει να είναι η φωνή της λογικής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να χάσει σε μια βραδιά το κεκτημένο της ευρωπαϊκής της ταυτότητας που χτίστηκε μέσα από δεκαετίες με τον αγώνα της δικής μας παράταξης. Με την επιμονή και το προσωπικό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που εκείνος πρώτος πάλεψε το λαϊκισμό όσων ήθελαν την Ελλάδα μέλος του τρίτου κόσμου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών για την καταστροφή που ζούμε, να αντικαταστήσει τη λογική ως το γνώμονα λήψης των αποφάσεων για το μέλλον του έθνους μας.
Και βεβαίως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να πανηγυρίζει για τη χθεσινή θετική απόφαση του Eurogroup την ώρα που υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, την ώρα που οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, την ώρα που η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης - την ώρα που η ανάπτυξη, η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τα αναγκαία συστατικά για την επιβίωση και την ανάταξη της κοινωνίας μας δεν διαφαίνονται καν στον ορίζοντα.
Με την απόφαση του Eurogroup, η πατρίδα μας αγόρασε πολύ ακριβά, με τεράστιο κόστος, χρόνο και ελπίδα. Όμως τώρα πρέπει να δούμε τους δύο πυλώνες που μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Γιατί αν δεν σταθούμε στην ανάπτυξη τότε δυστυχώς η χώρα μας σύντομα θα βρεθεί στο ίδιο σημείο ή και σε ακόμη χειρότερο.
Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τους μικρομεσαίους, πρέπει να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν οι πολίτες με άλλα εισοδήματα από αυτά που έχουν σήμερα, ύστερα από τις μειώσεις που υπέστησαν στα εισοδήματα τους και τα χαράτσια .
Βρισκόμαστε ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μια, ο λαϊκισμός, ο μηδενισμός, η αυτοκαταστροφή. Από την άλλη, η αυταρέσκεια των δήθεν «σωτήρων» που 2 1/2 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έφεραν τη χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, των οριζόντιων περικοπών και των αλλεπάλληλων επιδρομών στο εισόδημα των πολιτών.
Το να περάσουμε λοιπόν ανάμεσα απ’ αυτές τις συμπληγάδες, οδηγώντας τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι και την κοινωνία σε έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της εξαθλίωσης είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς, για την παράταξή μας.
Ξέρουμε πόσο έντονη είναι σήμερα στην κοινωνία η ανάγκη της εκτόνωσης. Πόσο ελκυστικά ακούγονται όλα όσα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στο συναίσθημα. Πόσο απήχηση έχουν εκείνοι που λένε σήμερα μόνο τι δεν τους αρέσει χωρίς να προτείνουν τίποτα, ή να προτείνουν ακόμη χειρότερες καταστροφές.
Όμως εμείς, η Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Οφείλουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένη, ρεαλιστική, εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνη πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό που κάναμε από την αρχή της κρίσης, επισημαίνοντας τα λάθη και τα αδιέξοδα της πολιτικής της Κυβέρνησης Παπανδρέου και προτείνοντας συγκεκριμένες πολιτικές που απαντούν στις προκλήσεις της κρίσης, αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και σήμερα.
Και είναι χρέος κάθε Νεοδημοκράτη, να δώσει τη δύσκολη μάχη να ακουστούν τα επιχειρήματα και οι προτάσεις μας ακόμα και απ’ όσους – με χίλια δίκια – δηλώνουν απηυδησμένοι από την πολιτική. Γιατί αν αφήσουμε το λαϊκισμό, τη βία, την αυτοκαταστροφή να κυριαρχήσουν, τότε θα είναι πολύ αργά.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αναγκαίας αντεπίθεσης του πολιτικού λόγου, έχει ξεχωριστή σημασία η σημερινή ημερίδα. Η ΟΝΝΕΔ για μια ακόμη φορά δείχνει ότι η λύση στα υπαρκτά προβλήματα θα έρθει μέσα από προτάσεις, σκέψη και δουλειά.
Αυτό που χρειάζεται η Παιδεία, αυτό που χρειάζεται συνολικά η κοινωνία μας, είναι νέες, έξυπνες, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες ιδέες. Και δεν υπάρχει πιο αρμόδιος γι’ αυτή τη δημιουργική σκέψη, από τη νέα γενιά.
Τα προβλήματα της εκπαίδευσης ήταν ήδη πολλά και πιεστικά πριν από την κρίση. Η κρίση, η έλλειψη πόρων, τα κάνει ακόμα οξύτερα. Και πρέπει κατά προτεραιότητα τα προβλήματα στην εκπαίδευση, το βασικό εργαλείο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να τα αντιμετωπίσουμε ριζικά.
Περιμένω λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την πρόταση της ΟΝΝΕΔ. Και είμαι βέβαιος ότι και αυτή σας η πρωτοβουλία θα αποτελέσει ακόμα ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του κόμματός μας, στη μάχη για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Στη μάχη που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της χώρας. Τη μάχη που θα φέρει ξανά την ελπίδα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.