eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ανδριανός στην Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου: Στην Επίδαυρο και στην Αργολίδα υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τις ευλογίες του τόπου μας για να του δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που αξίζει και δικαιούται.

 

--Στην Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου: Στην Επίδαυρο και στην Αργολίδα υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τις ευλογίες του τόπου μας για να του δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που αξίζει και δικαιούται--

Με χαρά συμμετείχα χθες στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου. Στον σύντομο χαιρετισμό που απυήθυνα, επεσήμανα μεταξύ άλλων τα εξής:

"Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τον Δήμο Επιδαύρου, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, την ΠΕΔ όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία της φετινής έκθεσης Αγροτουρισμού. Και βεβαίως, να καλωσορίσω στην Επίδαυρο και την Αργολίδα τη φίλη Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.


Ο ιστορικός αυτός θεσμός που γεννήθηκε χάρη στην έμπνευση του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη συνεπικορούμενου από την Μπριγκίτα Παπασταύρου και του τότε δημάρχου Νίκου Γιώργα δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της πανδημίας και μέσα απ’ αυτή τη δοκιμασία πρέπει να βγει ισχυρότερος και με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό για να προβάλει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, και ιδιαίτερα την άρρηκτη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού και των ποιοτικών προϊόντων αυτής της γης.

Αυτός ο νέος δυναμισμός, η νέα αυτοπεποίθηση που αναδύεται μέσα από την περιπέτεια της πανδημίας, μπορεί έτσι να ιδωθεί ως μια εύστοχη μεταφορά για ολόκληρη την εθνική μας οικονομία – που παρά τις μεγάλες και διαδοχικές δυσκολίες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία όχι μόνο αντέχει αλλά και αποδεικνύει στην πράξη τις προοπτικές της.

Και αυτό το καταφέρνει χάρη σε δύο στενά αλληλένδετους παράγοντες:

Ο πρώτος είναι βεβαίως η εργατικότητα, το πείσμα και η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων της προκοπής και της δημιουργίας που παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν το βάζουν κάτω.

Στον αγροτικό κόσμο, θυμίζω τα προβλήματα με το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, τις ολοένα και συχνότερες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στον κλάδο του τουρισμού, την αβεβαιότητα από την πανδημία που ακόμη δεν μας άφησε, από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, από τον πόλεμο και τις διεθνείς αναταραχές.

Ο δεύτερος λοιπόν παράγοντας είναι ακριβώς η ανταπόκριση του κράτους, η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τους ανθρώπους της παραγωγής.

Θυμίζω ότι στην Αργολίδα είδαμε την προκαταβολή για τις ζημιές του παγετού σε παραγωγούς εσπεριδοειδών να καταβάλλεται νωρίτερα από ποτέ άλλοτε, και σε ύψος, 300 ευρώ ανά στρέμμα, υψηλότερο από ποτέ. 

Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση διαρκώς αναζητά και εξασφαλίζει νέους πόρους για την στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, και διαρκώς εμπλουτίζει τη φαρέτρα της με νέα μέτρα και νέες δράσεις αξιοποιώντας στο έπακρο τις δημοσιονομικές δυνατότητες. 

Η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς πρωτιές στην έγκριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης και επιχειρηματικότητας που τόσο αναγκαία είναι στη συγκυρία αυτή. 

Βεβαίως, τα μέτρα στήριξης και τα επιδόματα είναι μια προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και παράλληλα με τις δράσεις αυτές για την αντιμετώπιση της έκτακτης συνθήκης, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί μια συνολική στρατηγική για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και των ψηφιακών δυνατοτήτων σε κάθε πτυχή του κράτους και της οικονομίας, για την συνολική προώθηση στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές των ποιοτικότατων προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, πρωτοβουλίες όπως αυτή η έκθεση στέλνουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, εδώ στην Επίδαυρο και την Αργολίδα υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τις πολλές και ανεκτίμητες ευλογίες του τόπου μας – το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον, το ανεξίτηλο αποτύπωμα της ιστορίας και του πολιτισμού, την απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων της γης μας – για να δώσουμε στον τόπο μας την αναπτυξιακή ώθηση που αξίζει και δικαιούται. 

Μ’ αυτές λοιπόν τις σκέψεις, και με τη δέσμευση ότι όλοι μας θα συνεχίσουμε να σκύβουμε με υπευθυνότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εργασίας και της δημιουργίας στον τόπο μας και να δίνουμε λύσεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στη φετινή έκθεση που υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συλλογική μας δέσμευση να σηκώσουμε ακόμη ψηλότερα την Επίδαυρο και την Αργολίδα μας".