eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Κάντε καμιά βόλτα σε άλλους Δήμους να "κλέψετε" καμιά καλή ιδέα.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 


Μιλάτε για αναπλάσεις στην Ερμιόνη, αλλά αυτός που με μαθηματική ακρίβεια την πληρώνει κάθε φορά είναι ο δημόσιος χώρος για πεζούς, μητέρες, παιδιά, ποδήλατα, λουόμενους, κ.λ.π. Χρόνια τώρα.

Ο Πειραιάς, που έχει Δήμαρχο και επιτελείο που σκέφτεται υπέρ του δημόσιου χώρου, των κατοίκων του και των επισκεπτών αναδιαμόρφωσε την παραλιακή ζώνη στη Ζέα με τον εξής τρόπο:


1). Το τεράστιο πάρκο μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο διαμορφώθηκε σε ένα πεντακάθαρο χώρο σαν μια τεράστια παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους.
2). Οργανωθηκε χώρος πάρκιν για 160 θέσεις με μπάρα και με ψηφιακή ένδειξη που σου λέει ανά πάσα στιγμή πόσες κενές θέσεις έχει.
3). Περιορίστηκε αυστηρά η κίνηση των αυτοκινήτων. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες υπάρχει μόνο ένας στενός μονόδρομος για αυτοκίνητα. Αδύνατον να παρκάρεις δεξιά ή αριστερά του. Εισέρχεσαι λοιπόν στην παραλία από το πλάι και εχεις τρεις επιλογές: Να βρεις θέση στο πάρκιν. Αν δεν βρεις, φεύγεις και επιστρέφεις στον κεντρικό παραλιακό δρόμο από κει που ήρθες. Αν δεν θέλεις παίρνεις τον παραλιακό μονόδρομο που σε βγάζει μετά από λίγο επισης στον κεντρικό παραλιακό δρόμο.
4). Πάνω από το μισό του παλιού δρόμου έγινε μια λωρίδα κόκκινη με προστατευτικά κολωνάκια αποκλειστικά για πεζούς. Δηλαδή άνετα και απρόσκοπτα περπατάς παραλιακά από Πασαλιμάνι μέχρι την άκρη του μόλου της Ζέας. Δεν υπάρχει ωραιότερη και πιο άνετη βόλτα.
5). Στη Ζέα δένουν τα ωραιότερα κότερα που με το φεγγάρι και τον φωτισμό είναι υπέροχα. Τα εκεί κέντρα, παλιά δεν είχαν κίνηση, γιατί χωρίς αυτές τις διευθετήσεις και αναπλάσεις γινόταν ο χαμός από αυτοκίνητα, μηχανάκια κ.λ.π., το δε πάρκο του Ναυτικού Μουσείου ήταν περιορισμένο και επιφοβο. Με την ανάπλαση άνοιξαν και άλλα κέντρα και ο κόσμος είναι σαν τα σταφύλια. είναι πλέον το in μέρος του Πειραιά, αλλά και ένα από τα in της Πρωτεύουσας.

Βασίλης Γκάτσος