eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

''Η Ερμιονίδα τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη.''

Βραδιά αφιερωμένη στο παλικάρι της Κρήτης και όλης της Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου.


«Της γενιάς μου βασιλιά μη κατέβεις τα σκαλιά πιες αθάνατο νερό να νικήσεις τον καιρό….»

 -----------------------------------------------------

Η σύζυγος του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη παρέστη στην εκδήλωση και τιμήθηκε από τους διοργανωτές.

Ρεπορτάζ - επιμέλεια κειμένου για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης


Ήταν η φωνή της Κρήτης μα και όλης της Ελλάδας.

Τα τραγούδια του ερμηνευμένα με μοναδικό τρόπο από τη σπάνια φωνή του, παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρα μιας και αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη και πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τον λαό μας.

Και πώς να γινόταν διαφορετικά άλλωστε όταν κάθε στίχος από τα τραγούδια του Ξυλούρη, έχει τέτοια μηνύματα που είναι αδύνατον να μην προβληματίσουν, να μην ενθαρρύνουν, να μην «ξεσηκώσουν» την καθεμία και τον καθέναν από εμάς.

Τραγούδια γραμμένα πολλά χρόνια πριν, σε εκείνες τις δύσκολες εποχές, ήταν το στήριγμα ενός ολόκληρου λαού, που βρήκε τη δύναμη να «σπάσει» τον «γύψο» της 7χρονης χούντας και να αγωνιστεί για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν θα φανεί καθόλου υπερβολικό αν ισχυριστεί κανείς ότι η φωνή του Ξυλούρη σε εκείνα
τα δύσκολα χρόνια, ήταν η φωνή που ένωσε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να βρει τη δύναμη, να ενωθεί, να διεκδικήσει πίσω την Πατρίδα του και την Πατριωτική του αξιοπρέπεια από τους ξενοκίνητους δικτάτορες.

Στο «σήμερα» που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πολιτική και οικονομική κατοχή από τους κατά τα άλλα «Ευρωπαίους εταίρους μας», έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από τα τραγούδια του Ξυλούρη.

Μπορεί το παλικάρι της Κρήτης μα και όλης της Ελλάδας να έχει «φύγει» από κοντά μας εδώ και 33 χρόνια, η φωνή του ωστόσο δεν θα σιγήσει ποτέ.

Και δεν θα σιγήσει ποτέ γιατί όπως τότε έτσι και τώρα, μέσα από αυτή την μοναδική, σπάνια και «ηλεκτρική» φωνή του Νίκου Ξυλούρη, μέσα από τα συγκλονιστικά ερμηνευμένα από τον ίδιο τραγούδια, «εκφραζόμαστε» όλοι μας.  Παίρνουμε τη δύναμη να σηκωθούμε από τον «καναπέ» της αδράνειας μας να ενωθούμε για μια ακόμη φορά και να διεκδικήσουμε την Ελλάδα που κάποιοι επιχειρούν να μας στερήσουν. Σιγοτραγουδώντας περήφανα «Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολό αιώνιο αν ξυπνήσεις μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς »….



Η εκδήλωση



Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γ..Ε.Λ. Κρανιδίου, ο μουσικός σύλλογος Ερμιόνης, το Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου, ο θεατρικός όμιλος Ερμιονίδας, ο πολιτιστικός σύλλογος Πορτοχελίου «Φάρος» και ο Α.Ο. Κορωνίς Κοιλάδας, διοργάνωσαν  το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, την εκδήλωση για να τιμήσουν την μνήμη του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε από το κοινό η σύζυγος του «παλικαριού της Κρήτης» Ουρανία Ξυλούρη την οποία τίμησε ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής.

Το παρόν έδωσε και ο καθηγητής του μουσικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας,  που μίλησε κάνοντας αναφορές στο έργο του Ξυλούρη ενώ ακολούθησε και προβολή βίντεο για την ζωή και την πορεία του Νίκου Ξυλούρη στην Ελληνική μουσική σκηνή.

Συμμετείχαν επίσης οι ορχήστρες του Γιώργου Ξυλούρη και του Αλέξανδρου Μπέλε.

Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού το κοινό σηκώθηκε από τις καρέκλες του και τραγούδησε μαζί με τους μουσικούς το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Κίνηση με νόημα που σηματοδοτεί πολλά για τα «προσεχώς»….

Ακόμη μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κκ. Εφραίμ, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Σιδέρης, ο τοπικός πολιτικός παράγοντας κ. Χρήστος Μαναριώτης κ.α.