eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ'' ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ!


''ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ-ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ''

Παρακάτω παραθέτουμε, κατά το δυνατό απλουστευμένες, βασικές οδηγίες για την παροχή πρώτων βοηθειών, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας στην περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Αρχικά πρέπει να δώσουμε δύο ορισμούς.

Ως καρδιοαναπνευστική ανακοπή ορίζεται η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δύο με αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγονωμένου αίματος στα ζωτικά όργανα.

Ως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) ορίζεται η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του πάσχοντος στη ζωή και την βαθμιαία αποκατάσταση των βλαβών.

Βασική ΚΑΑ σε ενήλικα



Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια εξασφαλίζουμε την δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια του χώρου του ατυχήματος. Το τελευταίο που επιθυμούμε είναι, είτε από υπέρμετρο ζήλο είτε από κακή εκτίμηση, να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών που χρειάζονται βοήθεια προσθέτοντας τον εαυτό μας. Επίσης για οτιδήποτε δεν είμαστε σίγουροι δεν το κάνουμε. Επόμενη ενέργειά μας είναι να ελέγξουμε το επίπεδο συνείδησης του θύματος πιάνοντας τους ώμους του και φωνάζοντας δυνατά «είσαι καλά;», «άνοιξε τα μάτια», «σφίξε μου το χέρι». Είτε έχουμε αντίδραση είτε όχι, το επόμενο βήμα είναι να φωνάξουμε για βοήθεια από άλλα άτομα για να μας βοηθήσουν στη συνέχεια, αλλά και για να καλέσουν το ΕΚΑΒ. Αν δεν υπάρχει, τότε το κάνουμε μόνοι μας πριν συνεχίσουμε. Κατά την ενημέρωση του ΕΚΑΒ πρέπει να δώσουμε με ευκρίνεια τα παρακάτω στοιχεία:

Όνομα και τηλέφωνο
Τόπο ατυχήματος
Τρόπο ατυχήματος (αν γνωρίζουμε)
Αδρή περιγραφή της κατάστασης του θύματος
Πάνω από όλα θυμόμαστε ότι περιμένουμε να μας κλείσουν το τηλέφωνο (όταν πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται) και δεν το κλείνουμε εμείς.


Εάν το θύμα αντιδρά, τότε έχουμε κάποιο επίπεδο συνείδησης. Αφήνουμε το θύμα στη θέση του, ελέγχουμε αν υπάρχει κάποια κάκωση, και επανεκτιμούμε την κατάστασή του ανά τακτά διαστήματα.

Εάν το θύμα δεν αντιδρά, τότε έχουμε απώλεια συνείδησης. Ελευθερώνουμε τις αεροφόρους οδούς (υπερεκτείνοντας την κεφαλή και ανυψώνοντας τον πώγωνα ή με ώθηση της κάτω γνάθου –βλ. εικόνα).

Στη συνέχεια παίρνοντας τη θέση που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ελέγχουμε αν υπάρχει αναπνοή (ακούγοντάς την, αισθανόμενοι την αναπνοή στο μάγουλό μας και βλέποντας αν εκπτύσσεται ο θώρακας).

Εάν το θύμα αναπνέει, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και επανελέγχουμε την αναπνοή του τακτικά.

Εάν το θύμα δεν αναπνέει, δίνουμε 2 αναπνοές στόμα με στόμα (με κλειστή τη μύτη του) όπως δείχνει η πιο κάτω εικόνα.

Ακολούθως ελέγχουμε για ύπαρξη σφυγμού. Αν υπάρχει συνεχίζουμε να δίνουμε αναπνοές και να ελέγχουμε για την ύπαρξη σφυγμού περιοδικά.


Εάν δεν υπάρχει σφυγμός ή έχουμε αμφιβολία για την ύπαρξη του, εκτελούμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Τοποθετούμε το θύμα σε ύπτια θέση και αφού εξασφαλίσουμε ανοικτές αεροφόρους οδούς, δίνουμε 2 αναπνοές και στη συνέχεια αρχίζουμε μαλάξεις στο κατώτερο τριτημόριο του στέρνου (όπως φαίνεται στην εικόνα), συνδυάζοντας μαλάξεις και αναπνοές με συχνότητα 30:2.

Εάν υπάρχουν δύο διασώστες, εναλλάσσονται για μαλάξεις και αναπνοές, ενώ αν υπάρχει μόνο ένας εφαρμόζει μόνο μαλάξεις.


Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση δεν διακόπτεται παρά μόνο αν έρθει βοήθεια (ΕΚΑΒ) ή εξαντληθεί ο διασώστης.


Όλα τα προαναφερόμενα παρουσιάζονται παρακάτω '' βήμα-βήμα'' συνοδευόμενα από εικόνες πρώτων βοηθειών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ