ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
Ο Κανονισμός Καθαριότητας δεν δίνει σαφείς απαντήσεις πάνω στο πολύ σημαντικό θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Νοεμβρίου 2014 ήρθε προς συζήτηση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας σε αντικατάσταση του προηγούμενου που ψηφίστηκε στις 27 Ιουνίου 2011.
Στην τοποθέτησή τους οι σύμβουλοι της παράταξής μας Τ. Τόκας και Γ. Πουλής έκαναν λόγο για την
ασάφεια του Κανονισμού στο κυρίαρχο θέμα που έχει να κάνει με το πότε και πώς θα λειτουργήσουν οι υποδομές που προβλέπει ο κανονισμός.
Όπως τόνισαν, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχεδόν από όλη την αντιπολίτευση, αλλά και τους κατοίκους, για την πιθανή συνεργασία του Δήμου με κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς (άρθρο 6, παρ.4) και τον τρόπο που θα γίνεται αυτή είναι πολλά και αναπάντητα.
Προτού κληθούν λοιπόν οι δημοτικοί σύμβουλοι να επικυρώσουν ή όχι τον κανονισμό καθαριότητας, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ακριβώς θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.
Και τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα :
ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ;
και
ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ;
Στον Κανονισμό που ήρθε προς ψήφιση δεν αναφέρεται ουσιαστικά τίποτα για το κυρίαρχο πρόβλημα των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Απόβλητα) πέρα από μια μικρή παράγραφο στο άρθρο 5.
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της Ερμιονίδας με επιπλέον επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές, απειλώντας την υγεία των πολιτών.
επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές, απειλώντας την υγεία των πολιτών.
Σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την ποσότητα των παραγόμενων ΑΣΑ με υλοποίηση της πολιτικής των διαφόρων κάδων (μπλε, καφέ, πράσινος) που θα τοποθετούνται τα παράλληλα ρεύματα των αποβλήτων. Μέχρι να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό επίπεδο θέλει χρόνο και για αυτό σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει.
Στις γενικές παρατηρήσεις του ο Τάσος Τόκας τόνισε επί λέξει :
« Α) Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της καθαριότητας που έχει να κάνει με τη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων είναι κοινά παραδεκτό ότι έχουμε ΑΠΟΤΥΧΕΙ ως Δήμος.
Και εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα:
- Πότε και πώς θα λειτουργήσουν οι υποδομές που προβλέπει ο κανονισμός.
- Πώς θα υλοποιήσει ο φορέας εφαρμογής τον Κανονισμό Καθαριότητας;
- Πως διαμορφώθηκε το ύψος των προστίμων κατά περίπτωση και γιατί δεν υπάρχει κατώτερο και ανώτερο ύψος αναλόγως με την βαρύτητα της παράβασης;
- Ποιοι θα είναι οι επόπτες καθαριότητας; Πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα σαφείς πάνω στο ζήτημα αυτό αφού όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει στο Δήμο μας η κατάλληλη υπηρεσία ( π.χ. Δημοτική Αστυνομία).
- Πώς θα επιβάλλονται λοιπόν τα πρόστιμα;
Κλείνοντας ο Τ. Τόκας είπε ότι :
«δεν θα ψηφίσουμε τον Κανονισμό γιατί δεν μας εξηγεί πως θα λειτουργήσουν οι υποδομές του τομέα καθαριότητας αλλά και δεν μας δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στη σχέση του Δήμου με τους νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους (Πράσινο Σημείο) και πώς αυτό θα λειτουργήσει!»
Στην ομιλία του ο Γιώργος Πουλής τόνισε:
«Ουσιαστικά σε όλες αυτές τις συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με τον Κανονισμό Καθαριότητας και τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση επί της ουσίας γιατί όλοι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στην πρόβλεψη των εξελίξεων που κάνει ο καθένας μας.
Βέβαια, εδώ υπάρχει μια ανορθόδοξη σειρά, αφού πρώτα μάθαμε για την αδειοδότηση του Πράσινου Σημείου και μετά ήρθε προς ψήφιση ο Κανονισμός ο οποίος στην ουσία πάει να «καλύψει» τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου!!
Η προσωπική μου αντίληψη είναι πως η τοπική κοινωνία του Κρανιδίου είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη με το χώρο που θα βρίσκεται το Πράσινο Σημείο και εκεί έγκειται και η αντίδραση της αντιπολίτευσης και των Πολιτών.
Ένα άλλο θέμα που θέλω να τονίσω είναι το πώς θα αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία της Κορινθίας τη μεταφορά των δικών μας απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του επιχειρηματία που έχει και το Πράσινο σημείο εδώ.
Αυτό θα ήθελα να το σκεφτείτε όλοι σας γιατί στα μπλογκ και στις εφημερίδες της Κορινθίας υπάρχει μεγάλος αναβρασμός για την πιθανότητα υποδοχής σύμμικτων απορριμμάτων σε «συσκευασία ανακυκλώσιμων».
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά δεν θα ψηφίσω τον Κανονισμό, όχι γιατί διαφωνώ στα όσα προβλέπει αλλά περισσότερο για τον τρόπο που γίνεται και για την εξέλιξη που, κατά την άποψή μου, θα έχει για το συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο.
Και έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις ως προς τον χώρο τον οποίο επιλέχθηκε, γιατί αλλιώς είναι να αποτύχουμε έχοντας μια απόσταση ασφαλείας από κατοικημένη περιοχή και αλλιώς να έχουμε μια απόσταση 200 μέτρων από αυτή.»
Συνοψίζοντας, η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας αν και δεν είναι αρνητική στα περισσότερα άρθρα του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, περιμένει να δει να αποσαφηνίζονται σημαντικές παράμετροι πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων και περισσότερο αυτές που έχουν να κάνουν με την διάθεση των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων), λαμβάνοντας υπόψη την τραγική διαχείριση των τελευταίων ετών πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των δημοτών και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η συντονιστική ομάδα της
ΝΕΔΥΠΕΡ