eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Να μη ξεχνάμε τους πραγματικούς αγωνιστές του τόπου μας κατά της χούντας

Εις μνήμην

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στις 14 – 12 – 2009 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος μας Γιάννης.
Υπηρετούσε ως μόνιμος Υπαξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό, όταν έγινε το πραξικόπημα της χούντας τον Απρίλιο του 1967.
Το Μάιο του 1967 ιδρύεται η αντιδικτατορική οργάνωση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, κυρίως από μέλη του «Ομίλου Παπαναστασίου», η οποία με σύνδεσμο τον Γεράσιμο Νοταρά δημιουργεί κλιμάκιο στο Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο μετέχει ο Γιάννης. Το κλιμάκιο αυτό είναι η πρώτη οργανωμένη ομάδα στρατιωτικών κατά της χούντας.
Η Δημοκρατική Άμυνα ξεκινάει τη δράση της μοιράζοντας προκηρύξεις και από το Νοέμβριο του 1967 αρχίζει να τοποθετεί βόμβες, προσέχοντας πάντα να μην υπάρξουν αθώα θύματα.
Τον Ιανουάριο του 1967 συλλαμβάνονται τα πρώτα μέλη της και εξαρθρώνεται το κλιμάκιό της στο Πολεμικό Ναυτικό με τη σύλληψη 15 Υπαξιωματικών.
Μεταφέρονται στο καταδρομικό ΕΛΛΗ, όπου ανακρίνονται και βασανίζονται φρικτά. Φυλακίζονται στην Ψυτάλλεια και στο Κορυδαλλό.
Τον Ιούλιο του 1968 δικάζονται στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών και αποτάσσονται από το Ναυτικό.
Μετά από την πτώση της χούντας ο Γιάννης δεν επανέρχεται στο Ναυτικό και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Συμμετέχει στη Δημοκρατική Άμυνα η οποία συμπράττει με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα για την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στις 10 – 10 – 1974 δίδεται η ιστορική κοινή συνέντευξη Ανδρέα Παπανδρέου – Σάκη Καράγιωργα, όπου το Π.Α.Κ. και η Δημοκρατική Άμυνα αναγνωρίζονται ως συνιδρυτές και ισότιμοι εταίροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο Γιάννης ενθουσιωδώς αγωνίζεται για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το οποίο στις πρώτες εκλογές, στις 17 – 11 – 1974, παίρνει ποσοστό 13.85% και εκλέγει 12 βουλευτές.
Θυμάμαι τον Γιάννη, πολύ αργότερα, να μου διηγείται ότι ο Γεράσιμος Νοταράς μπήκε στο γραφείο του Ανδρέα και του έφερε το μήνυμα, με ενθουσιασμό : «Πρόεδρε θρίαμβος, 13.85% !». Ο Ανδρέας σκεπτικός και συνοφρυωμένος δίνει την απάντηση : «Αυτό παιδί μου Γεράσιμε δεν οδηγεί στην εξουσία.». Από αυτή την απάντηση γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το βιώσαμε μέχρι σήμερα.
Στις 6 – 6 – 1974 εξωθούνται σε παραίτηση – διαγραφή τα 45 από τα 88 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλα στελέχη της Δημοκρατικής Άμυνας, τα οποία συγκροτούν τη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος