eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Βίντεο, Δημήτρης Καμιζής: Σώστε την Ερμιονίδα, 16-07-2012

Απεγνωσμένη Κραυγή βοώντος εν τη ερήμω των αστικών απορριμμάτων Ερμιονίδας.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Το βίντεο είναι τραβηγμένο 16-07-2012. Μπορείτε να το ξαναδείτε. Το χάλι δεν περιγράφεται. Απελπιστική κατατάσταση. Ο Δήμαρχος περιφέρεται στους χωμάτινους διαδρόμους του νέου ΧΑΔΑ, απελπιστικά μόνος.
Αλλά ας προσέξουμε την παρακάτω φωτογραφία από το βίντεο:
Πρόκειται περί συσκευασμένων προϊόντων, άρα εμπορευμάτων, και όχι αστικών αποβλήτων. Είναι στις παλέτες τους και είναι πολύ περισσότερα από όσα δείχνει η φωτογραφία. Στο βίντεο φαίνεται γραμμή ολόκληρη, δίπλα στα δέματα, με προϊόντα σε παλέτες, κυρίως αναψυκτικά που προφανώς κρίθηκαν ακατάλληλα για να πουληθούν λόγω λήξης ημερομηνίας, ή είχαν μείνει σε κάποια αποθήκη καιρό, ή άναψαν στον ήλιο, ή, ή, ή....

Δεν τα πήγε ο Δήμος φυσικά, αλλά φορτηγό που τα ξεφόρτωσε με περονοφόρο μια χαρά και ... όπου του υποδείξανε! Στον χώρο των δεματοποιημένων, αφού ήδη ήταν δεματοποιημένα και με παλέτα!
Με τι παραστατικά μπήκαν; Ποιος τα πήγε; Ποιος τα ξεφόρτωσε; Γιατί δεν άδειασαν τα μπουκάλια; Γιατί δεν τα επέστρεψαν στις εταιρίες από όπου τα αγόρασαν; Δηλαδή τα πήγαν για ... να τα δεματοποιήσουν;;;

Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για νέο ΧΑΔΑ, αλλά για έναν τόπο που ο καθένας μπαινόβγαινε και έκανε ό,τι τον βόλευε. Όπως έκανε ό,τι ήθελε και έξω από τον περιφραγμένο χώρο. Άμα οι επαγγελματίες που έχουν άμεσα συμφέροντα από τον τουρισμό και μας λένε να φροντίζουμε τον τόπο μας και εκφράζουν και παράπονα στον Δήμο ενεργούν έτσι, τότε τι πρέπει να κάνει το νοικοκυριό; Τι να κάνει αυτός που ανοίγει το εξοχικό του 30 μέρες το καλοκαίρι;

Το "σώστε", ήδη από το καλοκαίρι 2012, προς ποιους απευθύνεται; Ποιοι καλούνται να σώσουν την Ερμιονίδα; Η Περιφέρεια; Οι βουλευτές Αργολίδας; Το κάποτε πανίσχυρο κόμμα; Τα μπλογκ; Μα ο ρυπαίνων πληρώνει, δηλαδή εμείς της Ερμιονίδας οφείλουμε να σώσουμε την Ερμιονίδα!

Ήταν, είναι και θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Ας το έχουν υπ' όψιν τους οι υποψήφιοι. Αν δεν πρωτοστατήσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις κάθε προσπάθεια σωστής ανακύκλωσης θα βαλτώνει. Αυτοί κρατούν στα χέρια τους το 80% των συσκευασιών, το σύνολο των ειδικών αποβλήτων (λάστιχα, μηχανέλαια, παλέτες, μέταλλα, κ.λ.π.).

Ας ψάξουν λίγο το πράγμα οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα: Το καλοκαίρι στην Ερμιόνη λειτουργούν γύρω στα 30 κέντρα διασκέδασης και φαγητού. Επίσης άλλα 20 μαγαζιά και καταστήματα που πουλάνε προϊόντα και τους μένουν συσκευασίες και υπολείμματα. Παράγουν ως εκ της λειτουργίας τους πολύ περισσότερα αστικά απόβλητα και υλικά συσκευασίας από όλα τα νοικοκυριά του χωριού. Από πού περιμένουμε να αρχίσει η ορθή ανακύκλωση; Και εδώ πρέπει να φανεί ο επαγγελματισμός του Δήμου στο θέμα Ανακύκλωση, γιατί  είναι ο αρμόδιος και ο έχων τα μέσα και τους τρόπους.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος