eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Είναι να μη ζηλεύεις;

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 



Αίγινα: Έγινε η δοκιμαστική παροχή νερού ΕΥΔΑΠ από Σαλαμίνα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού. Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Έργο της Περιφέρειας Αττικής φυσικά.


Χαρακτηριστικά του έργου:

* Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει μήκος 14.5 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 95 μέτρα.
* Παροχή 21500 κ.μ./ημέρα, δηλαδή 21500 Χ 365 = 7847500 κ.μ. /έτος.  Αν αυξήσουν την πίεση στον αγωγό η παροχή θα αυξηθεί πολύ, άρα υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη παροχή στο μέλλον.
* Το νησί μέχρι σήμερα υδρεύεται κυρίως με μεταφορά πόσιμου με υδροφόρες με τιμή καταναλωτή που πιάνει τα 2 ευρώ/κ.μ.
* Το άριστο πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται να έχει τιμή καταναλωτή λίγο πάνω από της Πρωτεύουσας!
*  Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 21,5 εκ. €.

Παρατηρήσεις:

Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, το άρθρο 11 του Κανονισμού Ύδρευσης του Δήμου Αίγινας δίνει παροχή νερού και εκτός σχεδίου μάλιστα σε όλες τις χρήσεις. Δηλαδή θεωρεί όλους τους κατοίκους της Αίγινας ισότιμους ως προς το νερό, δεν ξεχωρίζει το εκτός σχεδίου εξοχικό, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενο κ.λ.π. από το αντίστοιχο εντός σχεδίου. Και αυτό παρ’ όλο που το νερό έρχεται με υδροφόρα.
Αντίθετα από εμάς στην Ερμιονίδα που το πόσιμο το έχουμε μόνο για τους εντός σχεδίου. Δηλαδή με τον τρόπο μας λέμε στους εξοχικάριους: Καλά να τα πάθετε αφού θέλατε εξοχικό στην Ελληνική Ριβιέρα. Ας προσέχατε.
Η Αίγινα θα παίρνει 7847500 κ.μ. /έτος άριστο πόσιμο νερό ΕΥΔΑΠ σε όλη την έκτασή της που είναι 87.4 τετρ. χιλιόμετρα. Δηλαδή το κάθε εξοχικό θα γίνει ένας μικρός αρδευόμενος παράδεισος. Θα φτιάξει μια δεξαμενή 100 κ.μ., θα την γεμίζει και θα ποτίζει. Ο σωλήνας παροχής βέβαια είναι μικρός, μισή ίντσα ή ¾ της ίντσας. Με μία λογική ροή μπορεί να αποθηκεύει στην δεξαμενή 20 κ.μ./ημέρα χωρίς να επηρεάζονται οι λειτουργίες του σπιτιού. Και πισίνα να γεμίζει, το νερό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα. Φυσικά θα υπάρχει κλιμάκωση στην τιμή σύμφωνα με την κατανάλωση.
Την ίδια ποσότητα νερού, αλλά μόνον για άρδευση (!) θα φέρνει κατ’ έτος ο Ανάβαλος στην Ερμιονίδα (Κύριος οίδε πότε), σε άγνωστη τιμή καταναλωτή – αγρότη, όσο για πόσιμο ούτε Κύριος οίδε.

Η απόσταση της Αίγινας από τη Χερσόνησο των Μεθάνων είναι μόλις 7 χιλιόμετρα!  Έχω γράψει κατά καιρούς και με σχέδια ότι ένα τίποτα είναι να περάσει το νερό της ΕΥΔΑΠ μέχρι την Ερμιονίδα. Δεν αποκλείεται η Περιφέρεια Αττικής να έχει προβλέψει την επέκταση αυτή που θα δώσει πόσιμο φθηνό νερό στην Τροιζηνία – Πόρο και τουλάχιστον Ύδρα, δηλαδή στα μέρη που ανήκουν στην Περιφέρειά της.
Και μη ξεχνάμε: Το νερό που θα ξεδιψάσει την Αίγινα έρχεται από τον Μόρνο, δηλαδή από απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων (!) και από άλλη Περιφέρεια(!).

Ως γνωστόν, ο Πειραιάς είναι κυρίως δημιούργημα του Αργοσαρωνικού. Ήταν και είναι φυσικός χώρος Ερμιονίδας, Τροιζηνίας και των νησιών Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες. Δηλαδή οι πρόγονοί μας ποτέ δεν ένιωθαν ότι ψυχικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά ανήκαν στον Κάμπο του Άργους, πόσο δε μάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με κέντρο την Τρίπολη. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η Μητρόπολή μας που είναι Ύδρας, Πόρου, Σπετσών, Αιγίνης, Τροιζηνίας Ερμιονίδας.

Έχω την αίσθηση αν, ως είναι φυσικό, ανήκαμε στην Περιφέρεια Αττικής, ο αγωγός νερού προς Αίγινα θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος για να έδινε νερό σε ολόκληρη τη Μητρόπολή μας.

Αυτά ας τα δει η Τοπική μας Αυτοδιοίκηση, ας τα δει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πώς η Αίγινα γίνεται με το νερό ένας παράδεισος για όλους και πώς η Ερμιονίδα χρόνια εκλιπαρεί για νερό.

Ερώτημα: Η διαίρεση σε περιφέρειες ήταν διοικητική πράξη και όχι έκφραση επιθυμίας με δημοψήφισμα. Δηλαδή η Διοίκηση είπε στην Αχαΐα και την Ηλεία ότι εσείς δεν θα ανήκετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρόλο που αιώνες είστε Πελοποννήσιοι. Άραγε υπάρχει τρόπος, ώστε η Ερμιονίδα με βάσιμα επιχειρήματα να ζητήσει να αλλάξει Περιφέρεια; Μπας και δούμε προκοπή.

Βασίλης Γκάτσος