eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ - ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ''Οι ιστορίες από τα παλιά μπάρκα...''

 

Απόσπασμα από ένα πλούσιο αφιέρωμα που ετοιμάζεται εδώ αποκλειστικά στο ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ,με παλιούς ναυτικούς από την Ερμιονίδα ,που αφηγούνται τις εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους στις θάλασσες του κόσμου!


"1960: Ήμουν δεκαπέντε χρονών όταν έφυγα ξυπόλητος από το Κρανίδι. Υπέγραψε ο πατέρας μου τότε. Με κοντά παντελονάκια βρέθηκα στην Ακτή Μιαούλη. "Μικρέ για έλα εδώ " μου φώναξε ένας πράκτορας σαν είδε το ναυτικό φυλλάδιο στην κωλότσεπη. Πάρε το βαλιτσάκι σου. Σε τρεις ημέρες πετάς για Ολλανδία. Θα σε περιμένει ο ατζέντης στο αεροδρόμιο για να πας στο γκαζάδικο καθαριστής στο μηχανοστάσιο. Έτσι ήταν τα πράγματα τότε παιδί μου. Μέσα σε λίγο χρόνο βρέθηκα από τους χωματόδρομους σε ένα θεόρατο βαπόρι του εφοπλιστή Λιβανού.

Στη φώτο: Η Ακτή Μιαούλη τη δεκαετία του '60.

Ξεκίνησα από το Κρανίδι, πήγα σχεδόν άφραγκος στον Πειραιά και από την Ολλανδία στην Ιαπωνία, τη Κορέα και την Αμερική!

Γύρισα σπίτι μετά από 24 μήνες υπομένοντας τις βρισιές, τις προσβολές αλλά και τις καλές στιγμές από τη ζωή μέσα στο καράβι. Άλλαξα .Οι συνθήκες με άλλαξαν. Σκλήρυνα. Μονο έτσι αντέχεις. Εκείνα τα χρόνια ήταν αδύνατο να επικοινωνήσουμε με τους γονείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να παρηγορηθούμε. Δεν είχαμε τις σημερινές πολυτέλειες...

Είμαστε πάντως περίεργη ράτσα οι ναυτικοί. Παρόλ'αυτα, κάναμε όμως οικογένεια. Στα παιδιά δεν έλειψε τίποτα. Αλλά τα βλέπαμε μόνο μερικές φορές τον χρόνο. Πάνω που τα χαιρόμασταν, χτυπούσε το τηλέφωνο για το επόμενο ταξίδι. Η βαλίτσα πάντα ήταν έτοιμη και πίσω από την πόρτα"...

...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Σε λίγο καιρό, θα δημοσιεύσουμε τις συνεντεύξεις συνταξιούχων ναυτικών της Ερμιονίδας. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι ότι η περιοχή μας και οι "θαλασσόλυκοι" του τόπου μας, είχαν  τεράστια συμβολή στο θαύμα που ξεκίνησε από τότε και συνεχίζεται ως σήμερα: Η μικρή Ελλάδα, να είναι υπερδύναμη στη ποντοπόρα ναυτιλία.

Άλλωστε,Καπεταναίοι και Μηχανικοί από τον τόπο μας, νεότεροι σε ηλικία,  γράφουν αυτή την ώρα τα δικά τους "μίλια" στην καταξίωση,συνεχίζοντας την ναυτική μας παράδοση.

Μείνετε συντονισμένοι.

Η συνέχεια επί της οθόνης...