eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κ.κ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ

Ερώτηση Ανδριανού προς Μηταράκη: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάργησης της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Ερμιονίδα και απομάκρυνσής της από την Αργολίδα.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Π. Μηταράκη με θέμα το χρονοδιάγραμμα κατάργησης της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Ερμιονίδα και απομάκρυνσής της από την Αργολίδα.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Μετά και τον εντοπισμό 153 κρουσμάτων προσβολής από τον νέο κορονοϊό μεταξύ των 470 φιλοξενούμενων προσφύγων και την επιτόπια επίσκεψή του στην Αργολίδα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε δηλώσει ότι η δομή φιλοξενίας που λειτουργεί στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Ερμιονίδα σχεδιάζεται να καταργηθεί.
Δεδομένης της εύλογης σχετικής ανησυχίας μεταξύ των κατοίκων, καθίσταται επιτακτική η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την κατάργηση της εκεί δομής φιλοξενίας και τη μεταφορά της εκτός Αργολίδας.
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.       Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της εν λόγω δομής φιλοξενίας και τη μεταφορά της εκτός Αργολίδας, δεδομένου του ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή διαπίστωσε την ακαταλληλότητά της».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020
Ερώτηση στη Βουλή
Ανδρέας Πουλάς


Βουλευτής Ν. Αργολίδας
«Κίνδυνοι από την έλλειψη επαρκούς φύλαξης του Κέντρου Φιλοξενίας Κρανιδίου»

                Τους κινδύνους από την έλλειψη επαρκούς φύλαξης του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται στο Κρανίδι Αργολίδας επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Υγείας, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς. Ο κ. Πουλάς με την ερώτησή του ζητά την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και της υγειονομικής προστασίας της δομής και της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, καθώς και ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το σχεδιασμό της για  τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
1-τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
2-τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη
3-τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Κίνδυνοι από την έλλειψη επαρκούς φύλαξης του Κέντρου Φιλοξενίας Κρανιδίου
Την Μεγάλη Πέμπτη διαπιστώθηκε το πρώτου κρούσμα του COVID-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι Αργολίδας, η οποία στεγάζεται σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής. Από τότε κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και τέθηκε ολόκληρη η περιοχή του Κρανιδίου σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ο  Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση  υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η συγκεκριμένη δομή δεν φαίνεται να δείχνει πρόνοια για την αντιμετώπιση της κατάστασης, για την συμμόρφωση των μεταναστών στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και για την ενίσχυση της φύλαξης της από επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία στην δομή και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, από την κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν.
Επιπρόσθετα των ανωτέρω, το επιπλέον υγειονομικό προσωπικό που διατέθηκε στη δομή ανακλήθηκε και αποχώρησε καθώς όπως κατήγγειλαν γιατροί και νοσηλευτές δέχθηκαν απειλές από μεγάλες ομάδες φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών, δίνοντας την εντύπωση ότι η εν λόγω δομή λειτουργεί ανεξέλεγκτα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια.
Ο Δήμος Ερμιονίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η λειτουργία της ανωτέρω δομής πλέον εγείρει την αγανάκτηση των κατοίκων, ενώ η έλλειψη της οποιασδήποτε τάξης και ευρυθμίας με την παράλληλη αδιαφορία των φιλοξενούμενων για την τήρηση των νόμων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων δημιουργούν έντονη ανησυχία.
Δεδομένου του ότι η περιοχή της Ερμιονίδας συγκεντρώνει τουρισμό κατ’ εξοχήν υψηλού επιπέδου κάθε καλοκαίρι, δεδομένου του ότι μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και εύπορων Ελλήνων και ξένων διαθέτουν τις εξοχικές τους κατοικίες στο Πόρτο Χέλι αιμοδοτώντας σημαντικά την τοπική οικονομία, είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην συγκεκριμένη δομή είναι επείγουσα και επιτακτική.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1-Σκοπεύετε να εντείνετε τα μέτρα φύλαξης της δομής αυτής από ενισχυμένες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας;
2-Είναι στις προθέσεις σας να διερευνήσετε τυχόν έκνομες πράξεις που ενδεχομένως λαμβάνουν χώρα εντός της δομής και να διασφαλίσετε την ηρεμία και ασφάλεια των φιλοξενούμενων και των περιοίκων;
3-Σκοπεύετε να ενισχύσετε υγειονομικά την συγκεκριμένη δομή προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των φιλοξενούμενων και κυρίως  η δημόσια υγεία;
4-Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να διαχειριστείτε τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής; Είναι στις προθέσεις σας η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή όχι ασύλου  των φιλοξενούμενων, ώστε να παύσει η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής το συντομότερο δυνατόν
Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς