eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

''Με αφορμή μια φωτογραφία…΄΄

''Με αφορμή μια φωτογραφία…'' 
Γράφει ο Γιάννης Σπετσιώτης
Στη φωτογραφία «Η Ερμιόνη από το Μπίστι»1 που χρησιμοποιήθηκε, μονταρισμένη, στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου μας για τη ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ερμιόνη, διακρίνονται μπροστά από το ιερό του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Απόστολου Γκάτσου, πέντε από τα μέλη της πρώτης ομάδας Ναυτοπροσκόπων που ιδρύθηκε στην πόλη μας τη δεκαετία του 20.
Πρόκειται για τους:
Άγγελο Σπύρου, Αρχηγό της ομάδας, το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Λάζαρου Σπύρου, ράφτη από τις Σπέτσες και δεξιού ψάλτη της Παναγίας, Αριστείδη Μαυρωτά, Υπαρχηγό, Διονύση Στεργίου, αδελφό του ήρωα του «Βασίλισσα Όλγα» Αργύρη Στεργίου, Απόστολο Γκάτσο, Ανδρέα Κομμά και τα αδέλφια Ραφαήλ και Μιχάλη Κομμά, που ήταν και ο σαλπιγκτής της ομάδας.
Ο βίος αυτής της προσκοπικής ομάδας ήταν σύντομος, μέχρι το 1933. Λίγα χρόνια αργότερα, η δικτατορία του Μεταξά, διέλυσε τον προσκοπισμό στην Ελλάδα.

1.  Η φωτο περιλαμβάνεται στη συλλογή με τοπία της Ερμιόνης του Β. Λιάντζουρα και βρίσκεται στην έκδοση «Η Ερμιόνη στις αρχές του 20ου αιώνα» της τοπικής εφημερίδας «Η φωνή της Ερμιόνης», έτους 1983.
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης