eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

'' Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ''

Η Ανακύκλωση στον Δήμο μας αρχίζει.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
Ο Δήμος μας αποφάσισε με μία Ανακοίνωση (σε καλή γλώσσα, προς τους δημότες του που είναι και ο όντως Δήμος) να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι Δήμοι της Αττικής: Σ’ ένα κάδο όλα τα ανακυκλώσιμα με προορισμό ένα ΚΔΑΥ. Μελλοντικά, όταν βελτιωθεί το σύστημα και μαζευτεί πείρα, προχωράει στον στόχο: ανακύκλωση στην πηγή για κάθε ανακυκλώσιμο χωριστά, πράγμα βέβαια αρκετά δύσκολο και προωθημένο. Δεν γίνεσαι Ευρώπη σε μια μέρα. Γι’ αυτό η ανακύκλωση στην πηγή πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο π.χ. στην Κοιλάδα όπου υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό, αλλά από τον δήμο, όχι πάλι εθελοντικά.
Υπάρχουν όμως ουσιώδεις διαφορές στον κάδο της Πρωτεύουσας και της Ερμιονίδας:

1.    Ο κάδος της Πρωτεύουσας έχει πολύ κοντά του τα ΚΔΑΥ, ενώ η Ερμιόνη πολύ μακριά της. Άρα πολύ μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς. Άρα τα ανακυκλώσιμα πρέπει να συμπιέζονται για λιγότερα δρομολόγια ή να τακτοποιούνται.
2.    Στον κάδο της Πρωτεύουσας τα μπουκάλια νερού είναι λίγα, ενώ της Ερμιονίδας πάρα πολλά. Άρα πρέπει να βγαίνει ο αέρας από μέσα, να διπλώνονται καλά και μετά να μπαίνει το πώμα. Τάχα γράψει παλαιότερα, τα είχε γράψει και με ωραίες φωτογραφίες και αείμνηστος καθηγητής Ερμιονίδας απ’ ό,τι θυμάμαι. Το πλαστικό από τα ΚΔΑΥ βγαίνει κακής ποιότητας και έτσι δεν βλάπτει σε τίποτα η συμπίεση ΟΛΩΝ των πλαστικών μπουκαλιών με αυτόν τον τρόπο.
3.    Τον κάδο της Πρωτεύουσας τον επισκέπτονται συνέχεια δύο συνεργεία κυρίως μεταναστών. Βγάζουν τα χαρτόνια, τα τακτοποιούν, τα δεματοποιούν, τα φορτώνουν και φεύγουν να τα πουλήσουν. Δηλαδή το χαρτόνι που γεμίζει αμέσως τον κάδο απομακρύνεται σχεδόν συστηματικά πριν πάει στο ΚΔΑΥ. Το ίδιο γίνεται με τα κάθε είδους μεταλλικά αντικείμενα. Πλαστικό δεν συμφέρει να μαζεύουν. Αυτό βοηθάει πολύ τους δήμους, γιατί κάνουν λιγότερα δρομολόγια. Στην Ερμιονίδα δεν φαίνεται, λόγω αποστάσεων, να είναι επικερδής μια τέτοια δραστηριότητα, άλλωστε θα είχε ήδη αναπτυχθεί από μετανάστες.
4.    Όσο προχωράει η ανακύκλωση η τιμή του ανακυκλώσιμου χαρτονιού πέφτει. Στην Πρωτεύουσα πλέον δεν συμφέρει τα καταστήματα να συγκεντρώνουν το χαρτόνι για πούλημα ή διάθεση. Το πετάνε στους κάδους ή το δίνουν κατευθείαν στο συνεργείο μεταναστών. Οι μετανάστες δεν μαζεύουν γυαλί και πλαστικό, γιατί δεν συμφέρει.

Άρα ο Δήμος μας πρέπει να  βγάλει σαφείς οδηγίες κυρίως για το χαρτόνι και τα πλαστικά μπουκάλια. Με φωτογραφίες, πώς θέλει να το παραδίδουμε στον κάδο. Και σαφείς οδηγίες προς τα καταστήματα που βγάζουν υλικά συσκευασίας πολύ περισσότερα από τα νοικοκυριά.
Και αυτό να το δείξει με φωτογραφίες. Να δείξει ένα κάδο υπερφορτωμένο με πλαστικά μπουκάλια και χύμα ολόκληρα χαρτόκουτα, και να τον δείξει μετά από την πλήρη τακτοποίηση του φορτίου του.
Και ο κόσμος που μετέχει της ανακύκλωσης θέλει να μαθαίνει τα αποτελέσματα. Όχι απλά «στείλαμε ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ, αλλά κάθε 2 μήνες μια κατά προσέγγιση κατάσταση που να λέει πόσους τόνους ανακυκλώσιμα έστειλε το κάθε χωριό. Αν όχι σε τόνους, πόσους κάδους έστειλε κάθε χωρίο. Φυσικά και πόσους κάδους τα εξοχικά. Η καταγραφή σε κάδους είναι ευκολότατη και γνωστό πάντα από που φορτώθηκαν. Περνάει το όχημα και σε ένα χαρτάκι γράφει, φόρτωσα 4 κάδους από εξοχή, 10 κάδους οικισμός Ερμιόνης, 3 κάδους οικισμός Ηλιοκάστρου. Σε μια γραφική παράσταση να φαίνεται κάθε φορά η πρόοδος που θα οδηγεί και σε άμιλλα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος