eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

''ΑΠΟ ΜΑΚΕΤΑ, 50 ΕΤΩΝ ΤΟ HILTON! ''

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξετάζει τη μακέτα του ξενοδοχείου. Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο τότε Υπουργός Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης και ο αρχιτέκτονας Σπύρος Στάικος- 1959

 Είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα, δημιουργώντας ένα νέο ευοίωνο και πολλά υποσχόμενο τότε τοπίο: το Ηilton υψώθηκε πριν από ακριβώς 50 χρόνια, επιβλητικό, με την μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη επί τις Βασιλίσσης Σοφίας, δημιουργώντας μια νησίδα ευζωίας αλλά και καταγραφής μέρους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.




Τον Απρίλιο του 1963, πριν από ακριβώς 50 χρόνια άνοιξε στο κοινό. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ' όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».
istorikesphotografies.blogspot.gr