eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

'' Επιτέλους! ''

''Είδαμε το οφθαλμοφανές.''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Η Συμπολίτευση του Δήμου μας κατανόησε αυτά που εδώ και αρκετό καιρό γράφω, ότι δηλαδή δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνη ο Δήμος μας για τη λειτουργία του δεματοποιητή και φυσικά για την εφαρμογή της ΜΠΕ του Δεματοποιητή. Κατανόησε ότι την πλήρη ευθύνη έχει ο....
.... ΦοΔΣΑ και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ότι ο Δήμος μας απλά πηγαίνει εκεί τα απορρίμματά του (όπως θα τα πήγαιναν και οι άλλοι γειτονικοί δήμοι που όμως δεν τα πήγαν ποτέ), τα εναποθέτει χύμα σε συγκεκριμένο χώρο, και πληρώνει ετησίως ένα ποσό στον ΦοΔΣΑ ανάλογο των απορριμμάτων που εναποθέτει προς δεματοποίηση και εδώ τελείωσε η οποιαδήποτε ευθύνη και υποχρέωσή του. Έτσι πολύ σωστά απάντησε στην Περιφέρεια ο Δήμαρχος και μετά παρρησίας.
Φυσικά πρέπει για κάθε απορριμματοφόρο που μπαίνει μέσα στην εγκατάσταση του ΦοΔΣΑ, ο ΦοΔΣΑ ως κύριος του έργου του δεματοποιητή να εκδίδει Δελτίο Παραλαβής στο οποίο αναγράφεται ώρα παράδοσης, αριθμός οχήματος, όνομα οδηγού, και φυσικά ποσότητα απορριμμάτων, άρα ζύγιση και μετά απόβαρο οχήματος. Όταν πάνε τα απορριμματοφόρα στον ΧΥΤΑ Λιοσίων – Φυλής τέτοια δελτία παίρνουν στα χέρια τους.
Ερώτημα: Έχει ο Δήμος στα χέρια του αυτά τα Δελτία; Αν τα έχει είναι απόλυτα εντάξει.

Δεν θεωρώ βέβαια τόσο ανίδεους (κάθε άλλο μάλιστα) ούτε τον Δήμαρχο ούτε τον Αντιδήμαρχο, ούτε την Συμπολίτευση, ούτε την Αντιπολίτευση, ούτε τους Δημάρχους Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, ότι δεν γνώριζαν εξαρχής αυτό που και ένας μαθητής του δημοτικού μπορούσε αμέσως να καταλάβει.
Απλά, όλοι γνώριζαν εξαρχής, όπως γνώριζαν ότι δεν τους ανήκαν ούτε τα παραδοθέντα χύμα απορρίμματα στον δεματοποιητή, ούτε τα δέματα απορριμμάτων, ούτε η διαδικασία διάθεσής τους έξω από τον χώρο του δεματοποιητή προς οποιονδήποτε αποδέκτη, ούτε είχαν καμιά ευθύνη ή σχέση με την όλη λειτουργία του Δεματοποιητή.

Άρα οι φράσεις:
Εγώ παρέδωσα τον δεματοποιητή σε πλήρη λειτουργία και τάξη.
Εγώ παρέλαβα την κατάσταση αυτή από τους προηγούμενους.
Η εγκληματική αδιαφορία των μεν, και η ...στοργή των δε.
Θα πάω τα σκουπίδια στα Λιόσια.
Θα τα στείλω στη Γερμανία με πλοίο.
Εμείς ρίξαμε το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή και θα πληρώνουμε πολύ λιγότερα!

Εγώ, εγώ, εγώ,..... Θα, θα, θα,... σε ξένο αχερώνα. Σε αχερώνα που μόνον ως επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν όλοι, και (προσοχή!) ως περιβαλλοντικοί ελεγκτές, διότι και ο Δήμος έχει δικαίωμα περιβαλλοντικού ελέγχου στην εγκατάσταση του Δεματοποιητή που ανήκει στον ΦοΔΣΑ, δικαίωμα που δεν άσκησε ποτέ. Και ο δήμος όπως και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να καταγγείλει στην υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος την κατάσταση στον δεματοποιητή, ώστε να γίνει πλήρης έλεγχος σύμφωνα με την ΜΠΕ, δικαίωμα που δεν άσκησε ποτέ ο δήμος μας.
Οι φράσεις αυτές, τα λόγια τα μεγάλα, τα κονταροκτυπήματα και οι κοκορομαχίες προς τι; Μα αυτό είναι πολιτική στην χώρα μας και να μη μας ξενίζει. Και καλά, είναι λογικό η Νομαρχία (και μετά η Περιφέρεια) να δημιουργεί ένα φορέα δικό της που διαχειρίζεται την εγκατάσταση δεματοποίησης, να εγκρίνει η Νομαρχία την ΜΠΕ του και η Νομαρχία (Περιφέρεια) να κάνει περιβαλλοντικό ...... αυτοέλεγχο με την αρμόδια υπηρεσία της; Για την Ελλάδα είναι και παρά είναι λογικό. Γι αυτό και επί των ημερών μας και το παιδί του νηπιαγωγείου καταλαβαίνει ότι με τέτοιο δημόσιο, περιφερειακό και δημοτικό ‘τομέα’, μέσα σε τέτοιο πολιτικό κλίμα, μέσα σε τέτοια διαφθορά, το πλοίον Ελλάς ...δέν! Το πλοίον Ελλάς που είχε υπουργό άμυνας και παρ’ ολίγο πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή σύντροφο Τσοχατσόπουλο.

Άρα, όπως και πολύ σωστά (επιτέλους) γράφει στο σχετικό έγγραφο προς την Περιφέρεια ο Δήμαρχος, ο Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται μέσα στο χώρο του δεματοποιητή. Ο Δήμος μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να διαχειριστεί ούτε τα απορρίμματα που έχει παραδώσει χύμα, ούτε τα δέματα. Αυτά ανήκουν στον ΦοΔΣΑ και στην Περιφέρεια και είναι οι μόνοι που μπορούν να τα πάρουν από κει. Τώρα πώς σε ένα χώρο που διαχειρίζεται ο ΦοΔΣΑ στέλνει προς διαλογή τα μεικτά ανακυκλώσιμά του ο Δήμος μας, διαλογή που δεν προβλέπεται από τη ΜΠΕ του δεματοποιητή, ένας θεός (και ο Αρμόδιος για τη συλλογή και διάθεση των μεικτών ανακυκλωσίμων Αντιδήμαρχος) γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν και την εργολαβική σύμβαση για τη διαλογή και διάθεση, γιατί κάποιοι εργαζόμενοι με τα χέρια τους και με εργαλεία κάνουν αυτή τη δουλειά.
Και τι μένει στον Δήμο, στον Δήμαρχο και στον μαχητικό Αντιδήμαρχο; Ο αγώνας με νομικά μέσα, με έγγραφα προς κάθε κατεύθυνση, με καταγγελίες, με διαδηλώσεις και ό,τι άλλο, μαζί με τους δημότες του για να αναγκαστεί ο ΦοΔΣΑ και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ να δώσουν λύση με έργα και όχι με υποσχέσεις.
Γι’ αυτό και προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση του Δήμου μας προς τους δημότες Διδύμων και Φούρνων οι οποίοι, ως άμεσα θιγόμενοι με την κατάσταση στον χώρο του δεματοποιητή αγωνίζονται για να δοθεί λύση.

Και ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι η Ερμιονίδα έχει πολλά προβλήματα, αλλά το σημαντικότερο είναι ο Δήμος μας (συμπολίτευση + αντιπολίτευση) και η διοίκησή του, γιατί εμείς οι δημότες θέλουμε να είναι έτσι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος