eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

''Τα Μαντράκια πριν την Κατοχή''

''Αναζητείται σπάνια φωτογραφία της δυτικής πλευράς των Μαντρακιών.''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Αυτή η φωτογραφία των Μαντρακιών (είναι από το αρχείο της θείας Ανθούλας) είναι περίπου του 1962. Δείχνει τη δυτική πλευρά των Μαντρακιών.
Ενώ λοιπόν υπάρχουν και έχουν δημοσιευθεί μερικές......
......... φωτογραφίες της ανατολικής πλευράς των Μαντρακιών τραβηγμένες πριν την γερμανική Κατοχή (κυρίως του Λιάντζουρα), δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα φωτογραφία της δυτικής πλευράς των Μαντρακιών, τραβηγμένη όμως πριν την Κατοχή.
Η σημασία μιας τέτοιας φωτογραφίας:
Το 1943 οι γερμανοί έκαψαν 6 σπίτια στην Ερμιόνη γιατί μέσα βρήκαν στοιχεία οργανώσεων του ΕΑΜ.
Στα Μαντράκια έκαψαν δύο σπίτια:
1.    Το σπίτι της Ερινάκης που το λέγανε και σπίτι του Γιατρού. Φαίνεται στη φωτογραφία του 1962 καμένο με ορθούς ακόμη μερικούς τοίχους.
2.    Το σπίτι του παππού μου Βασίλη Κανέλλη το οποίο λίγα χρόνια μετά την Κατοχή το επισκεύασε, σχεδόν το ξανάχτισε, ο παππούς μου. Είναι μετά του Μερτύρη όπου σήμερα η ταβέρνα ΤΑΣΟΓΙΑΝΝΟΣ. Δεν το έκτισε όμως «φάτσα» στο χωματόδρομο όπως έβγαινε έτσι το παλιό, αλλά πιο μέσα, όπως δείχνει η φωτογραφία. Μπροστά το άφησε κενό οικόπεδο που όμως στις άκρες του σώζονταν πλακάκια του ισογείου δωματίου του παλιού σπιτιού. Το σπίτι αυτό ήταν το ιστορικό σπίτι των Μητσαίων, του οποίου δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι σήμερα φωτογραφία.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η εύρεση φωτογραφίας πριν την Κατοχή αυτής της πλευράς το Μαντρακιών που θα δείχνει ασφαλώς και τα δύο αυτά σπίτια στη αρχική τους μορφή, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την οικιστική ιστορία της Ερμιόνης.
Σκάψτε λοιπόν οι παλιοί λίγο ακόμη τα οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο και ίσως κάτι να βρεθεί!
Όσο για την οικιστική ιστορία της Ερμιόνης θα φροντίσω να επανέλθω.

Ευχαριστώ,
Βασίλης Γκάτσος