eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Ο Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ναύπλιο, 22 Απριλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ.ΓΙΑΝΝΗ  ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη της κυβερνητικής ανευθυνότητας. Και λέω ‘μια ακόμη’, γιατί πλέον χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρει κανείς έστω και ένα πεδίο όπου η Κυβέρνηση έκανε αυτά που έλεγε προεκλογικά.

Τι δείχνει αυτή η διαρκής ανακολουθία; Δύο πράγματα: Είτε ότι το κυβερνών κόμμα ήταν απολύτως απροετοίμαστο να αναλάβει την εξουσία. Είτε ότι συνειδητά κορόιδεψαν τους πολίτες. Υπόσχονταν πριν τις εκλογές τα πάντα στους πάντες, για να τα πάρουν άρον-άρον πίσω την επόμενη μέρα.

Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι.....
....... συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, είναι πως παραπλανήσατε τους πολίτες. Και γι’ αυτό δεν μπορείτε να βρείτε κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία.

Και το χειρότερο; Κάνατε ό,τι κάνατε προεκλογικά. Οι πολίτες σας εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση του τόπου. Και αντί αμέσως να προχωρήσετε με τα δεδομένα που πολύ καλά γνωρίζατε, καθυστερήσατε εγκληματικά.

Καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα για την οικονομία, δίνοντας έδαφος στους κερδοσκόπους να παίξουν τα παιχνίδια τους με την Ελλάδα. Καθυστερήσατε με το φιάσκο της ανοιχτής προκήρυξης να στελεχώσετε κρίσιμες θέσεις της Διοίκησης. Καθυστερήσατε τραγικά να φέρετε προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι άδικο. Ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο! Επτά μήνες μετά τις εκλογές, ενώ η αγορά έχει κυριολεκτικά στερέψει από ρευστότητα, ενώ η ανεργία χτυπά κόκκινο, η Ελλάδα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο. Αυτή είναι η διακυβέρνησή σας μέχρι σήμερα. Τραγικές καθυστερήσεις. Παλινωδίες. Άτοπες ατάκες. Ατυχείς μπλόφες .

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Τα σπρεντ σήμερα χτύπησαν ταβάνι, ξεπέρασαν ακόμη και τις 500 μονάδες βάσης.
Δυστυχώς ούτε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν ξεφεύγει από τη γραμμή αυτή. Ας μας πει ο αξιότιμος Υφυπουργός γιατί χρειάστηκε 7 μήνες για να φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Τη ρύθμιση για ένα θέμα που το ΠΑΣΟΚ είχε σηκώσει πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα. Γιατί καθυστερήσατε τόσο;

Και, πολύ περισσότερο, πόσο κόστισε στην οικονομία αυτή σας η καθυστέρηση; Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα μπορούσε να είχε ήδη εισπραχθεί! Αναλογιστείτε την ανάσα που θα έδινε αυτό το πόσο στην οικονομία.
Και κάτι ακόμα: το είπα και στη συζήτηση για το φορολογικό, θα το ξαναπώ και τώρα. Πώς γίνεται ένα νομοσχέδιο που καθυστερεί τόσο πολύ να κατατεθεί και να συζητηθεί στη Βουλή να περιλαμβάνει τόσα λάθη, τόσες αδικίες και παραλείψεις;

Αναφέρω χαρακτηριστικά πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη λήξη της περιόδου της προσωρινής τακτοποίησης: Προβλέπετε μόνο 40 χρόνια για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων με το αιτιολογικό ότι ο μέσος όρος ζωής ενός κτιρίου είναι τα 40 χρόνια. Τι θα συμβεί όταν το νέο ζευγάρι που θα αγοράσει αύριο ένα σπίτι με «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους βρεθεί μετά από 40 χρόνια να είναι παράνομο; Τι θα κάνουν τότε οι άνθρωποι αυτοί που θα είναι πάνω από 65 ετών; Τι λέει γι’ αυτό το νομοσχέδιο; Προβλέπεται νέο πρόστιμο για νέα τακτοποίηση;

Δεύτερον. Τι γίνεται με τα πρόστιμα ανέγερσης και αλλαγής χρήσης; Καλύπτονται από την καταβολή του προστίμου τακτοποίησης; Ή μήπως κάποια ανεξάρτητη αρχή στο μέλλον μπορεί να έχει διαφορετική άποψη;

Τρίτον. Τι προβλέπεται με την καταβολή των ενσήμων του ΙΚΑ; Όπως γνωρίζετε, για την κατασκευή ημιυπαίθριων ισχύει σήμερα η καταβολή του 50% των ενσήμων. Τι θα γίνει μετά την «τακτοποίηση»; Μήπως θα κληθούν από το ΙΚΑ κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν επιπρόσθετα ένσημα; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο.
Και αυτά είναι μόνο τρία από τα ζητήματα που προφανώς θα προκύψουν στο μέλλον. Θα χρειαστούν λοιπόν αναγκαστικά πολλές και δαιδαλώδεις ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Ας ελπίσουμε μόνο πως αυτή τη φορά, τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κάνει σωστά τη δουλειά της. Γιατί δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εμπειρία είναι και εδώ αρνητική. Αρκεί να θυμίσω τη ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών σε περιοχές με λιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους στον ΟΑΕΕ, το πρώην ΤΕΒΕ, από τον ΟΓΑ που είναι σήμερα ασφαλισμένοι. Ρύθμιση που ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε μη σύννομη.

Αρκεί να θυμίσω ακόμη την εγκύκλιο που εξέδωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα λεγόμενα τυφλά οικόπεδα, πάλι σε περιοχές με λιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους. Εγκύκλιος που δημιούργησε με την προχειρότητά της περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα.

Και να θέλουμε λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Καμιά πρόβλεψη για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Καταργήσατε τις ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και για τους πολύτεκνους που προέβλεπε ο νόμος Σουφλιά. Πρέπει να τις επαναφέρετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ρύθμιση που συζητάμε, αφήνει πολλά και σημαντικά ζητήματα άλυτα. Και δημιουργεί μια σειρά από νέα που χρειάζονται διευκρινίσεις. Στην απαράδεκτη νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης, που πλέον ταυτίζεται με την προχειρότητα, τις καθυστερήσεις και την αδικία, εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε.»