eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Γιάννης Γεωργόπουλος:''Κύριε Λάμπρου το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να μην γίνει αυτό το εμβληματικό έργο.''

 

Γιάννης Γεωργόπουλος:'
Τέτοια δημοκρατική ευαισθησία και τόσο μεγάλο σεβασμό στην διαφορετική άποψη και στην ελευθερία έκφρασης λόγου, ομολογώ ότι δεν την περίμενα ποτέ από σένα Τάσο μου!!!

Κύριε Λάμπρου, οφείλεις άμεσα να παραιτηθείς από Δημοτικός Σύμβουλος ή να ζητήσεις συγνώμη από τους Δημότες της Ερμιονίδας για την παραπληροφόρηση, τις ανακρίβειες και τα ψευδή στοιχεία με τα οποία προσπαθείς να τους παραμυθιάσεις το τελευταίο διάστημα, στο θέμα του αναπτυξιακού και εμβληματικού έργου της αντικατάστασης των 5.744 παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας από νέα σύγχρονης τεχνολογίας μαγνητικής επαγωγής.

Εξέδωσα στις 19/02/2022 δελτίο τύπου, με το οποίο ενημέρωσα τους Δημότες ότι ευτυχώς επικράτησε η λογική και πέρασε με άνετη πλειοψηφία 15 ψήφων υπέρ, 11 κατά και ενός απόντα, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της υπ’ αριθμ. 23/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την έγκριση της μελέτης Τ.Ε. 001/04/014/2022 για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού Δήμου Ερμιονίδας και την διαπίστωση της ανάγκης χρηματοδότησης με δανεισμό για την εκτέλεση του εν λόγω έργου.

Αυτό εσύ έσπευσες να το χαρακτήρισες επί λέξη μνημείο παραπληροφόρησης και παραποίησης της πραγματικότητας προκειμένου να αποκρύψω την συντριπτική ήττα που έχω υποστεί”.

Επανήλθα στις 23/02/2022 με νέο δελτίο τύπου, με το οποίο ενημέρωσα πλήρως τους Δημότες για την διαδικασία και τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο, για το τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποια είναι τα πλεονεκτήματα υλοποίησης του έργου με τον τρόπο που προτείνει η Δημοτική Αρχή..

Τέλος όπως ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία, στις 23/02/2022, αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με ΑΔΑ: 6ΤΕΗΩΡΡ-ΧΤΝ, η υπ’ αριθ. 44/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας με θέμα «Έγκριση της υπ’ αρ. 23/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αναφορικά με α. Έγκριση της μελέτης Τ.Ε. 001/04-01-2022 για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Ερμιονίδας, και β. Διαπίστωση της ανάγκης χρηματοδότησης με δανεισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Ερμιονίδας».

Σήμερα τα ξεχνάς όλα αυτά και κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι έχει συμβεί!!!

Σε προκαλώ λοιπόν εάν έχεις τα κότσια, να προσβάλλεις την παραπάνω απόφαση ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Οργάνων, όπως ο ορίζει Νόμος.

Σε διαφορετική περίπτωση σε καλώ άμεσα να παραιτηθείς από Δημοτικός Σύμβουλος ή να ζητήσεις συγνώμη από τους Δημότες της Ερμιονίδας για την παραπληροφόρηση που έχουν υποστεί από εσένα.

Κύριε Λάμπρου, εννοείται ότι σέβομαι την διαφορετική άποψη, την ελευθερία έκφρασης απόψεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους και δεν τους θεωρώ πειθήνια όργανα κανενός.

Σε αντίθεση με εσένα, που διέγραψες από την παράταξή σου τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Γούτο Λάζαρο και Φλωρή Μανώλη, ακριβώς διότι είχαν διαφορετική άποψη από την δική σου και υπερψήφισαν την υπ’ αριθ. 44/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης με δανεισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Ερμιονίδας.

Και πριν λίγους μήνες για παρόμοιους λόγους είχες διαγράψει την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Λούμη Αγγελική.

Τέτοια δημοκρατική ευαισθησία και τόσο μεγάλο σεβασμό στην διαφορετική άποψη και στην ελευθερία έκφρασης λόγου, ομολογώ ότι δεν την περίμενα ποτέ από σένα Τάσο μου!!! (Για θυμήσου, το πούλημα που έκανες στον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή στην υπόθεση μεγάλης τουριστικής επένδυσης, ο οποίος τελικά δεν σε διέγραψε τότε! ) Εγώ σε αντίθεση με σένα, ουδέποτε στην αυτοδιοικητική μου πορεία έχω διαγράψει Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξής μου.

Το ότι σέβομαι την διαφορετική άποψη, δεν μου απαγορεύει όποτε διαφωνώ να εκφράζω την δική μου γνώμη τεκμηριωμένα, με επιχειρήματα και έτσι να διεξάγεται ένας δημόσιος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και διαμορφώνουν γνώμη και άποψη, όπως έγινε στον εν λόγω έργο, όπου 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πείστηκαν και ψήφισαν υπέρ της πρότασής μου.

Επίσης ενημερώνονται οι Δημότες και έτσι μπορούν με σωστή πληροφόρηση και ορθή σκέψη να κρίνουν τους αιρετούς από τις πράξεις τους και τις απόψεις τους.

Εσύ, χωρίς καμία απόδειξη μιλάς για “καταχρηστικά” και “ύποπτα” δάνεια και για “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς.

Δηλαδή έχεις το θράσος και με χαρακτηρίζεις καταχραστή και περιμένεις να μην σου απαντήσω;

Επί ενάμιση χρόνο ήσουν αντίθετος στο έργο και την ημέρα της συζήτησης μας έφερες για τα μάτια του κόσμου μια “μελέτη” πυροτέχνημα, η οποία δεν ήταν καν μελέτη, αλλά ήταν προσφορά από μια εταιρεία που, προφανώς, υλοποιεί ανάλογα έργα μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) μέσω ΣΔΙΤ. Η εταιρεία αυτή, προκειμένου να παρουσιάσει μια πιο συμφέρουσα προσφορά από αυτή της Δημοτικής Αρχής, στηρίχθηκε καταφανέστατα σε ανακριβή στοιχεία και παραποίησε τα υπάρχοντα.


Με επιχειρήματα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία αποδόμησα την συγκεκριμένη πρόταση και  απέδειξα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι ακριβότερη τουλάχιστον κατά 320.000,00€ από εκείνη που υπερψηφίστηκε και όχι φθηνότερη κατά 500.00,00€ όπως ήθελες με παραποιημένα στοιχεία να μας την παρουσιάσεις.

Επίσης ανάφερα όλα τα σοβαρά μειονεκτήματα των ΣΕΑ μέσω σύμπραξης ιδιώτη και Δήμου (ΣΔΙΤ) και τα πλεονεκτήματα του δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και μιας και μιλάς συνεχώς για υπέρογκα και καταχρηστικά δάνεια, έχεις καταλάβει ότι η λύση που μας προτείνεις είναι ουσιαστικά ένα επαχθές «δάνειο» που καλείται να πάρει ο Δήμος Ερμιονίδας από τον ανάδοχο ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο;

Ότι υπογράφεται μια Σύμβαση Μεσεγγύησης μεταξύ ενός Μεσεγγυούχου Πιστωτικού Ιδρύματος, του Δήμου και του Αναδόχου για την δημιουργία Ειδικού Δεσμευμένου Καταπιστευτικού Λογαριασμού, στον οποίο κάθε μήνα ο Δήμος Ερμιονίδας θα καταβάλει την δόση προκειμένου να πληρώνεται ο ανάδοχος;

Ότι ο Ανάδοχος δικαιούται να εκχωρήσει ή μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο τη Σύμβαση ή μέρος αυτής ή οποιοδήποτε δικαίωμα ή υποχρέωση απορρέει από αυτή, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Δήμου;

Ότι το έργο δεν επιβλέπεται από Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ);

Διαπιστώνω λοιπόν ότι εσύ έχεις αλισβερίσια με ιδιωτικές εταιρείες και μας προτείνεις μια λύση που οδηγεί σε επαχθές και καταχρηστικό δάνειο από ιδιωτική εταιρεία.

Αντίθετα η λύση που προτείνει η Δημοτική Αρχή είναι η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού από το ΤΠΔ, δηλαδή ουσιαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο και η υλοποίηση του έργου θα γίνει υπό την επίβλεψη του ΚΑΠΕ.

Μια πρόταση με μηδενικό κόστος για τους δημότες και με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Σήμερα για τον δημοτικό φωτισμό πληρώνει ο Δήμος Ερμιονίδας κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό στην ΔΕΗ. Όταν ολοκληρωθεί το έργο ο Δήμος Ερμιονίδας με το ίδιο ποσό θα πληρώνει την ΔΕΗ, θα πληρώνει την ετήσια δόση του δανείου και θα του περισσεύουν 110.000,00€ το χρόνο στο ταμείο του.

Αυτό για 10 χρόνια έως ότου αποπληρωθεί το δάνειο.

Έπειτα θα μένουν στο Ταμείο του Δήμου και τα ποσά της δόσης του δανείου, αφού αυτό θα έχει αποπληρωθεί. Παράλληλα θα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την μεγάλη μείωση εκπομπών CO2 και θα έχει υλοποιηθεί ένα εξόχως αναπτυξιακό έργο που αφορά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Δημοτών και των επισκεπτών μια κατεξοχήν τουριστικής περιοχής και αποτελεί για μας απόλυτη προτεραιότητα.

Οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για υπέρογκο και καταχρηστικό δάνειο, αλλά για την υλοποίηση ενός έργου που δεν θα κοστίσει το παραμικρό στους Δημότες, αφού από το ταμείο του Δήμου δεν θα φύγει ούτε ένα ευρώ, ενώ θα αποφέρει κέρδος 110.00,00€ το χρόνο για τα πρώτα 10 χρόνια και έπειτα πολύ μεγαλύτερο κέρδος, αφού δεν θα υπάρχει η πληρωμή της μηνιαίας δόσης στο ΤΠΔ.

Και τα χρήματα αυτά θα μπουν στις τσέπες των Δημοτών με την επακόλουθη μείωση των δημοτικών τελών.

Δυστυχώς για σένα κ. Λάμπρου, συνεχίζεις να εκτίθεσαι με ψεύδη και ανακρίβειες, ισχυριζόμενος ότι ο Δήμος Ερμιόνης και ο Δήμαρχος Ανάργυρος Λεμπέσης  ουδέποτε δανείστηκαν από το ΤΠΔ.

Σε ενημερώνω λοιπόν, ότι ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Λεμπέσης Ανάργυρος, κατά την συνεχόμενη 16ετή θητεία του, έλαβε από το ΤΠΔ αρκετά δάνεια.

Δάνεια που τελικά ουδέποτε εξοφλήθηκαν στο σύνολο τους, λόγω των συγκυριών της μετατροπής της Κοινότητας Ερμιόνης σε Δήμο Ερμιόνης και έπειτα της μετατροπής του στον Καποδιστριακό Δήμο Ερμιόνης και στην συνέχεια της δημιουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας.

Τα δάνεια αυτά χαριστήκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στον Δήμο Ερμιονίδας. 

Επίσης κατά καιρούς το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει κονδύλια για την πληρωμή δανείων στο ΤΠΔ, για λογαριασμό Δήμων που αδυνατούν να τα εξοφλήσουν, άρα οι δημότες ωφελούνται κατά πολύ !

Για όλα τα παραπάνω περιμένω από σένα ουσιαστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις κ. Λάμπρου.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και δοκιμασμένη με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 70 Δήμους της χώρας.

Ευελπιστώ με τα επιχειρήματά μου να πίσω και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους για την αναγκαιότητα του έργου και την ορθότητα της πρότασής μου.

Έτσι ώστε όταν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η αποδοχή της πιο συμφέρουσας χρηματοδοτικής προσφοράς και των όρων της καθώς και η συνομολόγηση δανείου για τη χρηματοδότηση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ερμιονίδας, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή τους 18 από τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους.

Από σένα και τους συνοδοιπόρους σου κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτη και Τόκα Τάσο δεν περιμένω να αλλάξετε άποψη, διότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην γίνει αυτό το εμβληματικό έργο.

Σας τρομάζει η οριστική επίλυση ενός ακόμα χρόνιου προβλήματος του Δήμου μας, μετά από αυτό της οριστικής λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων με την δημιουργία του Δημοτικού ΣΜΑ Ερμιονίδας και του οριστικού κλεισίματος της δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”.

Σας τρομάζει η ιδέα ότι δεν θα υπάρχει ποτέ καμία καμένη λάμπα σε ολόκληρη την Ερμιονίδα και ότι θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη.

Ένα όμως θα σας πω.

Αυτό το αναπτυξιακό, καινοτόμο έργο θα υλοποιηθεί έτσι και αλλιώς, είτε συμφωνήσετε είτε διαφωνήσετε.

Και όταν ολοκληρωθεί και φανούν τα ευεργετικά του αποτέλεσμα και τα πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του, δεν θα βρείτε τρύπα να κρυφτείτε από την οργή των Δημοτών.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας